Rommel om ons heen veroorzaakt stress. Een snelle en gemakkelijke oplossing is de “1 Minuut Regel”.

Stop met rommel maken en breng de kalmte in je huis. Door middel van de 1 Minuut Regel van Gretchen Rubin leer je sneller te handelen, waardoor je uiteindelijk een netter huis hebt.

Je herkent het vast wel. Overal schoenen in de woonkamer. Afwas op het aanrecht. Kleding op de vloer in de slaapkamer. En het stapelt zich alleen maar op als er niets aan gedaan wordt.

Als je je constant gestrest voelt in je eigen huis, heb je dan wel eens nagedacht over het verband tussen je mentale toestand en de staat van je huis? Want er is wel degelijk een connectie tussen deze twee! Rommel om ons heen veroorzaakt stress. Een snelle en gemakkelijke oplossing is Gretchen Rubin’s 1 Minuut Regel.

Met de 1 Minuut Regel houdt jij je huis altijd netjes
Wat is de “1 Minuut Regel”?

De 1 Minuut Regel is alles behalve nieuw en zeker niet door mij bedacht. De Happiness Project goeroe Gretchen Rubin sprak er al over in 2006. Het is super simpel!

Als je iets moet doen en het duurt maar 1 minuut of minder, doe het dan meteen.

Vaak laten we dingen rondslingeren, omdat we vinden dat we te weinig tijd hebben om iets op te ruimen. Het voelt dan makkelijker en sneller om het op een plek te laten staan waar het niet hoort. Een hoop van deze dingen kosten nog géén minuut om het op de juiste plaats op te bergen. Een paar voorbeelden:

  • Geopende post meteen in de juiste map doen.
  • Schoenen in de gang of in het schoenenkastje zetten.
  • Na thuiskomst je jas en/of tas ophangen.
  • Glas of beker na gebruik in de vaatwasser zetten.


Dus in plaats van dat het huis nog geen vijf minuten nadat je thuis komt van je werk er als een zwijnenstal uitziet, blijft het netjes en opgeruimd.

Wie heeft er geen één minuutje de tijd om iets weg te zetten?

Het werkt ook tegen zooi-magneten

Ik weet niet of je ooit van zooi-magneten hebt gehoord, maar het is een ding. Een zooi-magneet is zooi wat andere zooi aantrekt. Leg je rommel ergens in een hoekje, krijgt de rest van het gezin ineens het idee dat dit de plek is waar andere rommel ook hoort te liggen. Leg je vieze vaat in de gootsteen, leggen anderen het daar ook neer. Dit is gebaseerd op een totaal onwetenschappelijk observatie van hoe het in mijn gezin gaat.

Door het volgen van de 1 Minuut Regel geef je het goede voorbeeld en is de kans groot dat de rest van het gezin je voorbeeld volgt.

Het is fantastisch om te merken wat het mentaal voor verschil maakt, wanneer je je houdt aan de 1 Minuut Regel. Je voelt meer controle over je eigen leven en meer rust. Snel even je huis opruimen wanneer er bezoek komt, wordt een eitje!

Gebruik jij de 1 Minuut Regel al?