Het bewaren van voedsel in de vriezer is de beste manier om je voedsel lang vers te houden. Toch woren er helaas nog veel fouten gemaakt met de vriezer.

Het bewaren van producten in je vriezer is één van de beste manieren om je voedsel een langere tijd vers te houden. Toch gebruiken de meeste van ons de vriezer niet zo effectief mogelijk, inclusief ikzelf. Mijn vriezer is een chaotische brij van bevroren producten, waarbij ik van de helft niet eens meer weet wat het is.

Ik weet zeker dat ik hier niet de enige in ben. Daarom vond ik het vandaag een goed moment om het eens te hebben over de vriezer. Vroeger leerde ik al van mijn moeder dat sommige dingen beter te onthouden zijn als je het ‘waarom’ snapt. Daarom maakte ik de lijst met de meest gemaakte fouten bij gebruik van een vriezer en hoe je ze op kunt lossen. En vergis je niet, ik maak deze fouten net zo goed, dus voel je niet veroordeeld.

10 Dingen je fout doet in je vriezer en hoe je zo oplost
1. De vriezer is ongeorganiseerd

Eén van de belangrijkste dingen je zou moeten doen om je vriezer het beste te gebruiken, is het overzichtelijk houden. Wanneer je alles door elkaar gooit, raak je het overzicht kwijt en weet je na verloop van tijd niet meer wat je hebt. Hoe vaak er bij ons niet iets naar de bodem of de achterkant wordt verdrongen en vergeten. Wanneer je een vriezer hebt die uit verschillende compartimenten bestaat, gebruik elk compartiment dan voor een ander doel. Al het vlees bij elkaar, alle groenten bij elkaar, enzovoort. Op deze manier weet je altijd waar alles ligt en raak je niets kwijt.

2. De temperatuur staat te warm

Het kan zijn dat de temperatuur van je vriezer niet goed staat ingesteld. Wanneer de vriezer te warm staat, worden producten niet goed ingevroren en bederven ze alsnog. De ideale temperatuur voor je vriezer is -18 °C. Als je eraan twijfelt of de interne thermometer wel goed functioneert, kun je altijd een externe thermometer in je vriezer plaatsen. Leg de thermometer tussen wat producten en laat de vriezer 8 uur lang dicht. Wanneer je dan de temperatuur bekijkt, zou dit de juiste moeten zijn.

3. De producten zijn niet goed afgesloten

Wanneer je ingevroren producten niet goed afsluit, krijg je ‘freezer burn’. Oftewel: Een aanslag van bevroren waterdamp op je product. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Zorg altijd dat alles luchtdicht is verpakt. Wanneer je je producten in een bakje bewaard, doe ze dan niet te vol. Wanneer voedsel bevriest, zet het uit. Geef het daar ook de ruimte voor.4. Je ontdooit voedsel op kamertemperatuur

Als je rauw vlees, gevogelte of vis op het aanrecht ontdooit, bestaat het risico dat het al besmet is met bacteriën nog voordat het compleet ontdooit is. Hier kun je er erg ziek van worden. Plan vooruit en leg de avond van te voren het vlees in de koelkast zodat het daar rustig kan ontdooien en ook koel blijft.

5. Je opent de vriezer wanneer de stroom uitgevallen is

Een stroomuitval. Super vervelend en je bent natuurlijk bang dat alles in je vriezer ontdooit. Maar dit hoeft helemaal niet! Je vriezer is uitstekend geïsoleerd en kan zeker wel een paar uur koud blijven. Maar alleen als de deur dichtblijft! Zodra je weer stroom hebt, controleer je of alles nog bevroren is. Mochten er toch nog dingen zijn die ontdooit zijn, eet ze dan direct of gooi het weg. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

6. Je blokkeert de ventilatie

Wanneer je diepvries te vol zit en de ventilatie wordt geblokkeerd, kan dit temperatuurschommelingen veroorzaken. Dit is nooit goed voor de houdbaarheid van je voedsel. Zorg dus dat er altijd een paar centimeter vrij blijft om de ventilatie heen.

7. Je vriezer is te leeg of te vol

Een lege vriezer zorgt voor een sterkere temperatuurstijging zodra de deuren worden geopend. Aan de andere kant wil je ook niet dat hij te vol zit, omdat dan de luchtdoorstroming wordt geblokkeerd. Probeer er dus altijd een middenweg in te vinden. Niet te leeg, niet te vol.8. Je plakt nergens labels op

Als bepaalde stukken vlees eenmaal zijn ingevroren, is het soms moeilijk om na een tijdje nog te zien wat het is. Schrijf het er daarom altijd op. Je kan het met een watervaste stift op het diepvrieszakje schrijven, maar als het in een bakje zit, kan je deze ook labelen met een stickertje. Verzin je egen systeem en doe wat voor jou het beste werkt.

9. Je bewaard alles in de originele verpakking

De gewoonte om alles wat ik koop zoveel mogelijk uit de originele verpakking te halen, is bij mij begonnen toen ik op kamers woonde en een heel klein vriesvakje had. Dit scheelt namelijk enorm veel ruimte en zorgt voor een betere ventilatie in je vriezer.

10. Je zet nergens een datum op

Je denkt misschien dat in de vriezer alles voor eeuwig houdbaar is, maar helaas is dat niet zo. Naar verloop van tijd kan voedsel zijn smaak en textuur verliezen en zelfs bederven. Zorg er dus altijd voor dat je er een datum op zet. Je kan kiezen voor de openingsdatum, maar zelf geef ik de voorkeur aan de datum tot wanneer het product nog te eten is. Allebei is nog beter! Bekijk dit schema met houdbaarheidstips, mocht je erover twijfelen.

Welke fouten maak jij in je diepvries?