Hoe je je koffie ook maakt, er blijft altijd koffiedik over. Je kunt de koffiedik gebruiken voor allerlei dingen rondom het huis.

Zelf ben ik geen koffiedrinker. Ik vind de geur fantastisch, maar het drankje krijg ik helaas niet weg. Mijn man drinkt wel koffie, het liefst uit de cafetière en met een goede appelcake erbij. Op Paarshuis.nl zou je eens kunnen kijken naar de beste koffiemachines, mocht een cafetière niets voor jou zijn. Maar hoe je je koffie ook maakt, er blijft altijd koffiedik over. En waarschijnlijk gooi je dat zonder erbij na te denken gewoon weg. Maar er zijn manieren om koffiedik te gebruiken.

Koffiedik, dat wat je overhoudt wanneer je koffie hebt gezet, kun je op hele slimme manier gebruiken in bijvoorbeeld je tuin. Overweeg dus de volgende keer je koffiedik eens te bewaren en het functioneel te gebruiken

1. Gebruik het als mest

Koffiedik staat al jaren bekend als enorm goede voeding voor je tuingrond. Het trekt het regenwormen aan, wat erg goed is voor de kwaliteit van je grond. Koffiedik helpt bovendien met het vasthouden van vocht.

2. Wortelen zijn fan

Wanneer je voor het zaaien je wortelzaden mixt met koffiedik, zal je de kwaliteit van je wortelen

3. Composteren

Als je een composthoop hebt, kun je je koffiedik daar gewoon bij gooien. Hierdoor krijgt je compost extra nitrogeen, wat goed is voor je grond.4. Pannen schoonschrobben

Heb je net een stoofschotel gemaakt en en is er van alles aangekoekt in je pan of ovenschaal? Gebruik dan koffiedik om het eraf te schobben.

5. Stinkende koelkast

Wanneer je koelkast van binnen niet zo prettig ruimt, kan koffiedik hier bij helpen. Zorg dat de koffiedik uitdroogt en zet het in een bakje in de koelkast. Dit neemt de geurtjes allemaal op.

6. Handen opfrissen

Je hebt vast wel eens met knoflook gekookt, waarna je handen er nog dagen na roken? Gebruik koffiedik als zeep en scrub je handen ermee. Je bent de geur dan zo kwijt.

7. Krassen op hout verbergen

Heb je krassen of een andere beschadiging op donker hout Wrijf koffiedik in de kras en veeg het overschot weg met een doek. Je zal de kras bijna niet meer zien.8. Haar verven

Wanneer je je haar gaat verven en het gaat om een bruine tint, meng je haarverf dan met koffiedik. De kleur wordt hierdoor nog mooier en warmer.

9. Huidverzorging

Koffiedik is prima te gebruiken in een DIY gezichtsmasker met koffie. Het scrubt je huid op een milde manier en het ruikt heerlijk!

10. Voor in de haard

Mocht je over een echte haard beschikken, dan weet je vast wel dat dat behoorlijk wat stof kan veroorzaken. Verdeel wat koffiedik op de bodem van de haard heen en het as zal niet meer opwaaien, wanneer je het weg wilt scheppen.

Gebruik jij koffiedik wel eens ergens anders voor?