Azijn is een fantastisch schoonmaakmiddel. De manieren om azijn te gebruiken in het huishouden zijn eindeloos. Ik heb er 15 voor je op een rijtje gezet.

Al een aantal keer heb ik het laten vallen, maar ik ben fan van azijn. Azijn als huishoudmiddel is echt super handig. Het is goedkoop, dus je kunt het makkelijk in bulk inkopen en het kan een hoop chemische schoonmaakmiddelen vervangen. Azijn gebruiken in huis, doe jij dat al?

Veel mensen laten zich afschrikken door de geur van azijn. Maar dat is absoluut niet nodig. De geur is met enkele seconden alweer verdwenen. Ik gebruik azijn voor bijna al mijn schoonmaakklussen. Je zal er versteld van staan wat je er allemaal mee kunt doen. Hieronder vind je een lijst van alle manieren waarop je azijn kunt gebruiken in huis.

Manieren om azijn te gebruiken in huis

Azijn gebruiken in en om het huis

Schimmel verwijderen– Azijn helpt bij het verwijderen van schimmelvlekken van bijna elk oppervlak. Verdun de azijn voor minder erge plekken en gebruik het puur voor het zware werk.

Stickerlijm verwijderen – Ook last van prijsstickers op bijvoorbeeld glazen die altijd lijm achterlaten? Week het een paar minuten in azijn en veegt het er zo af.

Allesreiniger maken – Ik gebruik altijd mijn eigen allesreiniger op basis van azijn en je krijgt er alles mee schoon.

Insectenbeten verzachten – Week een watje in een beetje azijn en wrijf zachtjes over de pijnlijke of jeukende plek. Voor extra verzachting doe je de azijn van te voren een tijdje in de koelkast.In de badkamer

Zeepresten verwijderen – Spray bijvoorbeeld je badkuip in met azijn en laat een paar minuten intrekken. Je veegt hem daarna zo schoon.

Reinig en desinfecteer kammen en haarborstels – Lees hier hoe je je haarborstel schoonmaakt met behulp van azijn.

Douchekop schoonmaken – Loopt je douchekop niet meer goed door? Je kunt hier heel goed azijn voor gebruiken. Kan je de douchekop verwijderen, week hem dan een nachtje in azijn.

Douchegordijn reinigen – Was je je douchegordijn in de waschine, doe er dan een kopje azijn bij voor extra goede reiniging.

Desinfecteer de binnenkant van badspeelgoed – Lees hier hoe je badspeeltjes aan de binnenkant schoonmaakt met azijn, om schimmelvorming tegen te gaan.In de keuken

Desinfecteer snijplanken – Spray na gebruik de snijplank in met azijn en veeg schoon. Azijn kun je perfect gebruiken om te desifecteren.

Vaatwasser reinigen – Maak regelmatig de wasmachine schoon om nare geurtjes en overtollig vuil te voorkomen. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Ontstopper – Giet een half kopje baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd) en een kopje azijn in de gootsteen. Dit gaat bruisen. Laat het weglopen en spoel na met warm water. Lees hier meer over het ontstoppen van je toilet.

Koelkast schoonmaken – Gebruik azijn en water (gelijke delen) om de hele koelkast schoon te maken. Schrob na met baking soda om nare geurtjes te verwijderen.

Waterkoker of ketel ontkalken – Afhankelijk van de hardheid van het water in je huis, kan er in je waterkoker of ketel aardig wat kalk ontstaan. Breng 3 koppen pure azijn aan de kook in het apparaat en laat het een nachtje staan. De volgende dag napoetsen en naspoelen met koud water.

Oven schoonmaken – Maak regelmatig de oven schoon om nare geurtjes en overtollig vuil te voorkomen. Je leest hier hoe je dat makkelijk doet met azijn.

Weet jij nog meer manieren om azijn te gebruiken in het huishouden?