azijn
Schoonmaken

15 Manieren om azijn te gebruiken in het huishouden

Al een aantal keer heb ik het laten vallen, maar ik ben fan van azijn. Azijn als huishoudmiddel is echt super handig. Het is goedkoop, dus je kunt het makkelijk in bulk inkopen en het kan een hoop chemische schoonmaakmiddelen vervangen.

Azijn ruikt wel erg sterk, maar laat je hier niet door afschrikken. De geur is met enkele seconden alweer verdwenen. Ik gebruik azijn voor bijna al mijn schoonmaakklussen. Je zal er versteld van staan wat je er allemaal mee kunt doen.

Azijn gebruiken in en om het huis

Schimmel verwijderen– Azijn helpt bij het verwijderen van schimmelvlekken van bijna elk oppervlak. Verdun de azijn voor minder erge plekken en gebruik het puur voor het zware werk.

Stickerlijm verwijderen – Ook last van prijsstickers op bijvoorbeeld glazen die altijd lijm achterlaten? Week het een paar minuten in azijn en veegt het er zo af.

Allesreiniger maken – Ik gebruik altijd mijn eigen allesreiniger op basis van azijn en je krijgt er alles mee schoon.

Insectenbeten verzachten – Week een watje in een beetje azijn en wrijf zachtjes over de pijnlijke of jeukende plek. Voor extra verzachting doe je de azijn van te voren een tijdje in de koelkast.Azijn gebruiken in de badkamer

Zeepresten verwijderen – Spray bijvoorbeeld je badkuip in met azijn en laat een paar minuten intrekken. Je veegt hem daarna zo schoon.

Reinig en desinfecteer kammen en haarborstels – Laat de borstels of kammen een paar uur weken in een mix van heet water, een eetlepel wasmiddel en een eetlepel azijn. Schrob daarna schoon met een oude tandenborstel en laat drogen.

Douchekop schoonmaken – Loopt je douchekop niet meer goed door? Kan je de douchekop verwijderen, week hem dan een nachtje in azijn.

Douchegordijn reinigen – Was je je douchegordijn in de waschine, doe er dan een kopje azijn bij voor extra goede reiniging.

Desinfecteer de binnenkant van badspeelgoed – Vul de wasbak met warm water en doe er een kopje azijn bij. Laat het speeltje zich volzuigen met water en laat dit een tijdje inwerken. Even goed schudden, uitknijpen en goed afspoelen.Azijn gebruiken in de keuken

Desinfecteer snijplanken – Spray na gebruik de snijplank in met azijn en veeg schoon.

Vaatwasser reinigen – Maak regelmatig de wasmachine schoon om nare geurtjes en overtollig vuil te voorkomen. Ik leg je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Ontstopper – Giet een half kopje baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd) en een kopje azijn in de gootsteen. Dit gaat bruisen. Laat het weglopen en spoel na met warm water.

Koelkast schoonmaken – Gebruik azijn en water (gelijke delen) om de hele koelkast schoon te maken. Schrob na met baking soda om nare geurtjes te verwijderen.

Waterkoker of ketel ontkalken – Afhankelijk van de hardheid van het water in je huis, kan er in je waterkoker of ketel aardig wat kalk ontstaan. Breng 3 koppen pure azijn aan de kook in het apparaat en laat het een nachtje staan. De volgende dag napoetsen en naspoelen met koud water.

Oven schoonmaken – Maak regelmatig de oven schoon om nare geurtjes en overtollig vuil te voorkomen. Hoe je dat kunt doen, lees je binnenkort in een nieuwe blogpost!

Weet jij nog meer manieren om azijn te gebruiken in het huishouden?

5 Comments

 1. Een klein scheutje azijn in combinatie met wasmiddel bij iedere was. Om de kleur van je was te behouden, je was wordt schoon en houdt je wasmachine schoon. Ontkalkt je wasmachine en je wasmachine blijft fris ruiken.

 2. Jopiedo says:

  Zelfs voor in de tuin is witte azijn prima. Ik mix 3 groene flessen azijn en 2 flessen water in een tank van 5 ltr. Voor het spuiten van alles wat groene aanslag heeft. Mijn bungalowhuis staat in het bos en 2x per jaar wordt alles gespoten. Onkruid in de paden wordt minder. Siergrind en vijverfontein mee gerekend.
  Azijn werkt korter dan chemische dure flessen, maar ja…. milieu hé

  1. Oh maar dat vind ik echt een supertip! Ga ik absoluut proberen, dankjewel!

 3. Kimberley says:

  Als je groene aanslag op de schutting hebt. Werkt schoonmaak azijn ook top! In een plantenspuit en dat er op spuiten. En na een paar dagen is je schutting niet groen meer ?.

  1. Yvette says:

   Wauw echt? Dat ga ik dan heel snel proberen! Zou het ook werken met groene aanslag op tegels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.