25 Lessen die ik mijn dochter wil leren
Ouderschap

25 Lessen die ik mijn dochter wil leren

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was en me begon af te vragen of het een meisje of een jongen zou worden, kreeg ik van de gedachte dat het een meisje kom zijn een beetje de kriebels. Helaas hebben meisjes en vrouwen het nog altijd niet gemakkelijk en de gedachte dat ik misschien een meisje moest grootbrengen tot een sterke vrouw met een goed hart, voelde ineens als een gigantische verantwoordelijkheid. En dat is het ook! Het is aan ons hoe de volgende generatie omgaat met zichzelf, de wereld en andere mensen. Dus ik begon te denken: wat zijn de belangrijkste lessen die ik mijn dochter wil leren om zeker te zijn dat ze een gelukkig, wijs en positief persoon wordt? Omdat er behoorlijk wat dingen te leren zijn in het leven, besloot ik ze op te schrijven.

 • Je kan boos op iemand zijn en nog steeds van iemand houden.
 • Je hebt het recht niet om te spelen met levens van andere, dus stap nooit achter het stuur met alcohol op. Je kan ons altijd bellen, we halen je op, waar dan ook.
 • Je kan alles worden wat je wilt, maar je moet er hard voor werken en alles geven.
 • Wees niet de reden dat iemand huilt, wees de reden dat iemand lacht. Wees altijd vriendelijk en behandel een ander met respect.
 • Ook dieren verdienen respect. Doe niet gemeen of geweldig tegen ze.
 • Wees beleefd.
 • Stelen is verkeerd. Ook online.
 • Het is belangrijk om ooit in je leven eerst alleen te wonen, zonder partner. Die ervaring is goud waard.
 • Blijf altijd actief, hoe oud je ook bent.
 • Neem foto’s van belangrijke en mooie momenten, zo vaak je kunt.

things i want to teach my daughter

 • Leer te koken en te bakken. Daar verover je harten mee.
 • Wees niet bang om iemand te vertellen dat je van diegene houdt.
 • Je hoeft geen suiker toe te voegen aan je eten. Het is zonder dat ook lekker.
 • Wees nooit de luidste persoon in de kamer.
 • Leer waar je voedsel vandaan komt. Melk groeit niet ik kartonnen pakken.
 • Hou van je lichaam. Je bent mooi, net als iedereen!
 • Je hoeft niet te beslissen wat je wilt worden als je groot bent. Het is oké als je dat dan nog niet weet.
 • Doe je nooit dommer voor dan je bent, voor niemand.
 • Je hoeft niet iets te doen, alleen omdat ‘iedereen’ dat doet.
 • Luister echt als iemand tegen je praat. Wacht niet gewoon op je beurt om iets te zeggen.
 • Als je ‘nee’ denkt of voelt, zeg dan ook ‘nee’. Het is je recht.
 • Hou een dagboek bij. Je zal jezelf later dankbaar zijn.
 • Wees de vriendin voor anderen die je zelf zou willen hebben.
 • Fouten maken is oké.
 • Je kan altijd naar huis komen en we staan altijd voor je klaar.

lessen die ik mijn dochter wil leren

Ik denk dat het sowieso heel goed is om mijn kind te leren blij te zijn met zijn of haar eigen lichaam. Een gezond lichaamsbeeld is zo belangrijk. Maar ook respect voor anderen vind ik onmisbaar in de opvoeding. Als ik mijn dochter kan laten opgroeien als een gezonde, lieve jongedame, dan denk ik dat ik geslaagd ben in het leven. Flink geslaagd.

Wat vind jij belangrijke levenslessen om aan je kind mee te geven?

Meer lezen

2 Comments

 1. O ik kan Morris zo veel leren! Van “alle mensen zijn gelijk” tot “Als je de slimste persoon in een bepaalde ruimte bent, dan ben je in de verkeerde ruimte”

  1. Ha! Die laatste vind ik geniaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.