Iedereen met kinderen weet dat je je huis prima opgeruimd krijgt, maar dat het 5 minuten later allemaal weer terugkomt. Geen probleem meer met deze tips.

Ik las ooit de tip om je huis ten aller tijde zo opgeruimd te houden dat wanneer je plotseling visite krijgt, je alles binnen 15 minuten op zou kunnen ruimen. Diegene die deze tip verzon, had hoogstwaarschijnlijk geen kleine kinderen. Een opgeruimd huis met kinderen, kan dat wel?

Iedereen die kinderen heeft weet dat je je woonkamer prima opgeruimd krijgt, maar dat het vijf minuten later net zo hard weer terugkomt. Het is een soort onkruid, wat terug blijft komen als je alleen de oppervlakte maait. Je moet het bij de wortel aanpakken. En laten we eerlijk zijn, dan nog komt het op een andere plaats net zo hard weer terug.

Toch ben ik die tip nooit vergeten en ik waardeer het idee erachter absoluut. Ik hou van dit soort tips, ik ben altijd op zoek naar goede ideeën om mijn huis sneller opgeruimd en schoon te krijgen en te houden.

Een Opgeruimd huis met kinderen: zo doe je dat

Het huishouden is iets wat ik echt graag onder controle wil krijgen, ook terwijl ik een kleine dame heb rondlopen die dat soms onmogelijk lijkt te maken. Wordt het ooit helemaal perfect? Nee, maar ik denk ook niet mijn kind een excuus hoeft te zijn voor een minder goed georganiseerd huishouden. De volgende tips helpen mij dagelijks om de boel nog een beetje schoon en netjes te houden.

1. Minder rommeltjes

Als je wilt dat je huis makkelijker op te ruimen is en fris aanvoelt, zul je moeten minimaliseren. Je kunt wel een doekje over de tafel halen, maar wanneer je om van alles heen moet poetsen, wordt het nooit echt schoon en opgeruimd. Een groot gedeelte van mijn tijd zit in het opruimen en weggooien van troep. Het resultaat is dat mijn huis er een stuk opgeruimder en schoner uitziet, nog voor ik de schoonmaakmiddelen heb gepakt. En vergeet niet dat dit na iedere keer dat je van alles hebt weggedaan, alleen maar sneller gaat!

2. Bedenk creatieve manieren om speelgoed op te bergen

Speelgoed is in mijn huis mijn ultieme aartsvijand. Vooral die kleine rottige rotdingetjes die overal onder kunnen rollen, aargghh! Wanneer je jonge kinderen hebt en geen opbergmogelijkheden voor het speelgoed hebt, kan het in huis al gauw uit de hand lopen. Probeer creatieve oplossingen te bedenken. Welke plekjes in huis worden niet nuttig gebruikt, is het handig om daar speelgoedbakken neer te zetten?

Tips voor een opgeruimd huis met kinderen

Bij ons thuis zijn de onderste vier vakken van onze IKEA Expedit (die nu verkocht wordt als Kallax) gevuld met bakken om speelgoed in op te bergen. Het is laag, dus de kleine meid kan er zelf bij en we zitten er niet constant tegenaan te kijken. Ideaal. Daarnaast heeft ze een speelgoedkist op haar kamer waar haar knuffels in zitten en heeft ze een eigen plankje in de boekenkast met al haar boeken.

3. Houd altijd schoonmaakdoekjes bij de hand

Na iedere keer morsen of bij elk vlekje de schoonmaakproducten en doeken uit de kast halen, is natuurlijk niet ideaal. Zorg daarom dat je altijd schoonmaakdoekjes bij de hand hebt. Ik heb altijd ergens een dispenser staan, één voor huishoudelijke situaties en één voor snoetjes en handjes. Zeer handig om even snel iets schoon te maken, zodat het zich niet allemaal opbouwt en je straks bij de grote schoonmaak niet belachelijk hard hoeft te poetsen.

Hoe houd jij je huis opgeruimd met kinderen om je heen?