30 Dingen Weggooien: Jij kan het ook!
Opruimen Minimalisme

30 Dingen weggooien: Jij kan het ook!

“Waarom heb ik zoveel spullen?” We vergeten soms dat wij nog steeds onszelf zijn, zonder alle spullen om ons heen. De spullen waarmee je jezelf omringt, bepalen niet wie jij bent. We vergelijken onszelf constant met anderen en willen alleen maar meer, beter, mooier en groter om ons beter te voelen over onszelf. Dingen weggooien is moeilijk, maar soms is het echt nodig.

Vandaag nog 30 dingen weggooien

Dit jaar wil ik mijn huis ontdoen van zoveel mogelijk rotzooi. Ervoor kiezen minder spullen te hebben, heeft mij nu al bevrijd van de behoefte vast te houden aan de spullen waarvan ik dacht dat ik er gelukkiger van werd. Minder spullen hebben, heeft niets te maken met jezelf niets gunnen. Het heeft alles te maken met ‘genoeg hebben’. Genoeg om te dragen, genoeg om te eten, genoeg om te kunnen slapen. Ik heb genoeg!

Heb jij ook genoeg? Genoeg van de rommeltjes, genoeg van de alsmaar groeiende voorraad kopjes en bekers, genoeg om gewoon te leven? Laat je dan inspireren en ga vandaag nog 30 dingen weggooien!

Afval & Recyclebaar
 • Papieren die rondslingeren, zoals bonnetjes en correspondentie wat niet meer relevant is.
 • Kaarten, je weet wel die ansichtkaarten die je drie jaar geleden van je tante uit Marokko ontving. Weg ermee.
 • Schoenendozen
 • Oude make-up, haaraccessoires & verzorgingsproducten die je niet meer gebruikt of waarvan de houdbaarheid is verstreken. Ik heb laatst een papieren zakje met een bathbomb die al vijf jaar op me lag te wachten opengemaakt. Ik huil nog.
 • Versleten ondergoed
 • Kapotte pennen en volgeschreven schrijfblokken, want je gaat die notities echt niet meer nodig hebben na een jaar.
 • Medicijnen, als ze over de datum zijn. Weg ermee. Je kan het naar de apotheek brengen, die het veilig voor je vernietigd.
 • Reclamefolders. Gooi. het. weg!
 • Oude pannen
 • Kapotte of smoezelige handdoeken
 • Oude kussens en dekbedovertrekken
 • Visitekaartjes. Wees eerlijk, ga je die mensen echt bellen? Nee, dacht ik al.
30 Dingen Weggooien: Jij kan het ook!
Voor de kringloop
 • Oude cd’s, want er zijn vast mensen die nog een cd-speler hebben, maar wij zijn het niet.
 • Kleding dat niet meer past
 • Oud speelgoed
 • Boeken, ook al jaag ik nu alle boekbloggers tegen me in het harnas. Lees je het niet meer, doe het dan weg.
 • Glaswerk. Je wilt niet weten hoeveel ik onlangs heb weggegeven, toen ik de servieskast opruimde. Maar eigenlijk wil je het wel weten.
 • Fotolijstjes die je nooit meer gaat gebruiken, voor echte foto’s die je niet hebt.
 • VHS banden. Ik snap de sentimentele waarde, maar kom op, je hebt al jaren geen videorecorder meer.
 • Schoenen die je niet meer draagt
Om te verkopen
 • Elektronica. Ik weet niet of je nog iets krijgt voor je Super Nintendo, maar je kan het altijd proberen.
 • DVD’s. Zoveel films waar je nooit meer naar kijkt. Daar maak je anderen vast heel blij mee.
 • Spelletjes waar al heel lang of nog nooit mee gespeeld is.
 • Tassen die nog goed zijn, maar die je niet meer gebruikt.
Andere dingen die het leven rommelig maken
 • Digitale foto’s
 • E-mails
 • Whatsapp-berichten en smsjes
 • Kleingeld kun je naar de bank brengen en op je rekening laten storten.
 • Digitale muziek. Schoon je playlist op, zodat je nooit meer een nummer hoeft te skippen, omdat je er geen zin in hebt.
 • Vrienden waar je ongelukkig van wordt. Pijnlijk, maar waar.
Nog meer over opruimen

Doe jij ook mee met dingen weggooien dit jaar?

9 Reacties

 1. Maarten zegt:

  CD weg gooien en terwijl de LP nu weer populair worden boeken ook al kijk je er niet wekelijks in jullie zijn gek en dan kijk ik naar house make over programma’s moeten er allerlei frutsels en stomme dingen gekocht worden om het huis gezellig te maken

  1. Alexander zegt:

   Je kunt toch een keuze maken? Als je het er niet mee eens bent, gooi je het niet weg. Het zijn ideeën. Al gooi je maar een gedeelte van de dingen op de lijst weg, ruimt dat ook erg op. Ik zie het slechte er niet van in…

 2. Leontine zegt:

  Oh Heerlijk vind ik dat! Lekker alle troep de deur uit. Alleen moet ik het vaak doen als mijn man het niet ziet. Hahaha. Die heeft altijd het motto: ik heb er ooit voor betaald, dus ik doe het niet weg…. Ja, zo kun je dus nooit opruimen 😉

 3. Marijke zegt:

  Voor het storten van kleingeld moet je betalen. Ga naar een winkel, en wissel daar, zo hebben zij gratis wisselgeld en jij gratis grotere munten of papiergeld. Of leg wat in je auto voor de parkeerautomaat of de veerboot.

  1. Yvette zegt:

   Goede tip, Marijke! Dankjewel!

 4. Conny zegt:

  Pppfff… ik heb ook altijd zo’n moeite om iets weg te gooien, maar je hebt wel gelijk….ik zeg zelf eigenlijk altijd, als je iets een jaar lang, door alle seizoenen heen, niet hebt gebruikt en vooral niet hebt gemist, weg er mee. Oh en….ik zou medicijnen overigens terug geven aan de apotheek. Niet zomaar weggooien. Je weet nooit wat voor gevaarlijke stoffen in de natuur terecht komen. Een apotheek, heeft een veilige manier van vernietigen.

  1. Yvette zegt:

   Ja, een jaar houd ik zelf ook aan, omdat je dan zeker weet dat je het hele jaar inderdaad doorlopen hebt zonder het nodig te hebben. En goed punt over die medicijnen! Ik zet het er even bij!

 5. Hahahahaha. Ik lachte om heel veel dingen. Ik heb dus laatst best veel weggegooid, veel kaarten, verjaardagskaarten, kerstkaarten, ‘hoera je bent zwanger’ kaarten etc… Ik blijf het moeilijk vinden, maar ik kan het steeds beter!

  1. Yvette zegt:

   YES, keigoed bezig!! En dankjewel voor het compliment! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.