Hoe maak je je huis schoon in minder dan 30 minuten, wanneer je snel een schoon huis nodig hebt? Bijvoorbeeld wanneer er onverwachte gasten komen? Met de 30 Minuten Speed Clean Methode gaat het je zeker lukken!

Hoe maak je je huis schoon in minder dan 30 minuten, wanneer je snel een schoon huis nodig hebt? Bijvoorbeeld wanneer er onverwachte gasten komen? Met de 30 Minuten Speed Clean Methode gaat het je zeker lukken!

Hoewel ik wel altijd probeer mijn huis opgeruimd en netjes te houden, lukt het niet altijd om elk uur van de dag een schoon huis te hebben. Ik heb een peuter van 2 jaar rondlopen, die het geweldig vind om haar chocolademelk als muurverf of nieuwe coating van de salontafel te gebruiken.

Iets dat heel goed helpt om alles toch schoon te houden, zijn deze 6 klusjes om dagelijk te doen. Een schoonmaakrooster maken helpt ook heel goed. Maar mocht je ineens te horen krijgen dat er gasten onderweg zijn, dan heb ik een handige speed clean methode voor je, om het huis in 30 minuten schoon te krijgen.

Omdat dit geen geschikt moment is om grondig schoon te gaan maken, richten we ons alleen op de belangrijkste ruimtes in huis. Wanneer we visite krijgen, zorg ik vooral dat de hal, toilet, woonkamer en keuken spik en span zijn.

5 Min: Opruimen

Pak een wasmand, zet een timer op vijf minuten, loop door al deze kamers en doe alles wat niet op z’n plaats ligt, in de wasmand. Omdat je maar vijf minuten de tijd hebt, kun je de wasmand daarna ergens opbergen waar hij niet in de weg staat en later alles opruimen.

5 Min: Afstoffen

Nadat je alle rommel zo snel mogelijk hebt verwijderd, ga je afstoffen. Zet eerst weer een timer op vijf minuten. Gebruik een microvezeldoek of vochtige doek voor het afstoffen en werk altijd van boven naar beneden, zodat je bepaalde dingen niet twee keer hoeft te doen.

5 Min: Toilet opfrissen

Zet de timer weer aan op vijf minuten en begin meteen met toiletreiniger in de wc te spuiten. Dit kun je even laten intrekken, terwijl je de rest schoonmaakt. Werk ook weer van boven naar beneden. Maak de spiegel schoon, het wasbakje en alles wat je daar normaal gesproken aanraakt, zoals lichtknoppen en deurklinken. Vergeet ook geen schoon handdoekje op te hangen.5 Min: De keuken schoonmaken

De keuken is een uitdaging om schoon te krijgen binnen vijf minuten, zeker als je vaak kookt. Een opgeruimd aanrecht is het allerbeste begin. Maak de vaatwasser snel leeg en laad hem in met alle afwas die nog op het aanrecht staat en start hem meteen indien nodig. Neem het aanrecht en het gasfornuis of kookplaat af met een doekje, hang een schone theedoek en handdoek op en veeg de vloer.

5 Min: Stofzuigen

Nu is het tijd om alle belangrijke ruimtes te gaan stofzuigen. Doe alleen de zichtbare ruimtes en werk snel. Als je met alle voorgaande taken tijd hebt bespaard, kun je grondiger werken.

5 Min: De puntjes op de i

Een perfecte manier om deze speed clean sessie af te sluiten is door bijvoorbeeld een heerlijk geurkaars aan te steken of ramen open te doen voor wat frisse lucht. Leg de kussens van de bank netjes neer, zorg voor een nette salontafel en klaar ben je!

Het lijkt heel veel voor een half uurtje, maar als je het schoonmaken van je huis over het algemeen goed bijhoudt of een huishoudelijke hulp hebt, is dit goed te doen!

Houd er rekening mee dat dit niet de manier is om de wekelijkse schoonmaak te doen, want dan sla je wel erg veel over. De 30 Minuten Speed Clean Methode is het meest geschikt voor wanneer je onverwacht bezoek krijgt en minstens 30 minuten de tijd hebt om op te ruimen/.

Denk je dat jij je huis snel schoon krijgt in 30 minuten?