4 Nadelen van een telefoonabonnement inclusief toestel

Telefoonabonnementen waarbij je een nieuwe smartphone krijgt zijn nog steeds populair. Wie wil er immers nu niet elke twee jaar een mooie nieuwe telefoon? Bovendien is het handig dat je zowel je abonnement als je nieuwe toestel op één plek kunt regelen. Ideaal. Maar toch kleven er een aantal nadelen aan zo’n telefoonabonnement inclusief toestel. We bespreken er vier.

Te hoge prijs voor het toestel

Zoals gezegd is het natuurlijk handig dat je je nieuwe telefoon op dezelfde plek kunt regelen als je telefoonabonnement. Maar het is niet de goedkoopste plek om aan dat toestel te komen. Wanneer je je nieuwe smartphone los van een telefoonabonnement koopt, kun je uitzoeken bij welke aanbieder je het goedkoopst uit bent. Vaak kun je hierdoor een aantal tientallen euro’s besparen ten opzichte van de prijs van het toestel in combinatie met een telefoonabonnement. Dus eigenlijk ben je een dief van je eigen portemonnee als je je nieuwe telefoon bij een abonnement neemt. En eigenlijk is het zelfs ook een beetje on-Nederlands om niet voor de beste prijs te gaan, toch?

Duurder en minder flexibel abonnement

De prijs van het toestel is niet de enige reden waarom je goedkoper uit bent met een telefoonabonnement zonder toestel. Vaak zijn sim only abonnementen goedkoper voor een vergelijkbare bundel, zeker als je voor een van de echte sim only providers gaan die de kosten laag weten te houden. Daarnaast is een sim only abonnement vaak ook flexibeler dan een telefoonabonnement met toestel. Je kunt makkelijker je bundel tussentijds aanpassen, zodat je nooit onnodig veel betaalt omdat je te weinig verbruikt. Of je gooit je bundel juist omhoog wanneer je meer tegoed nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, om te voorkomen dat je buiten je bundel terechtkomt.

Onnodige prikkel tot het kopen van een nieuwe telefoon

De meeste telefoonabonnementen met toestel duren twee jaar. Het feit dat je na die twee jaar een nieuw abonnement kunt afsluiten en daar dus ook een nieuw toestel bij kunt nemen, wil natuurlijk niet zeggen dat je dat nieuwe toestel ook daadwerkelijk nodig hebt. In principe moet een smartphone het drie jaar of meer kunnen volhouden. Iedere twee jaar je dure smartphone vervangen voor een nieuwe dure smartphone is eigenlijk overbodige luxe. Wanneer je een sim only abonnement neemt, koop je een nieuwe toestel wanneer je die ook echt nodig hebt op een moment dat totaal los staat van je abonnementsduur.

BKR-registratie

Een minpunt van een constructie waarbij je een nieuwe smartphone afbetaalt via je maandelijkse abonnementskosten, is dat dit als een lening geregistreerd kan worden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dit is het geval als de prijs van het toestel hoger is dan 250 euro, en dat is al snel het geval bij een nieuwe smartphone. Nu is het op zich geen probleem dat je zo’n registratie krijgt, totdat je een lening of een hypotheek wilt afsluiten. De kredietverstrekker kan dan het register inzien en ook zien dat jij hier maandelijkse kosten aan hebt. Als gevolg daarvan kun je mogelijk een minder hoog bedrag lenen, omdat je minder per maand kunt afbetalen. Ben je wanbetaler wat betreft je telefoonabonnement? Ook dat wordt geregistreerd en kan ertoe leiden dat je helemaal geen lening of krediet kunt krijgen. Waarom gaan veel mensen ondanks dit alles toch voor zo’n telefoonabonnement met toestel? Gemakzucht, waarschijnlijk. Door een klein beetje extra moeite te doen, kun je geld besparen én een BKR-registratie voorkomen.

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

  1. Heb al sinds ik een mobieltje heb alleen maar een sim only abonnement gehad. Kies als ik een nieuwe telefoon nodig heb ook meestal voor een redelijk goedkoop toestel en doe daar dan jaren mee. Zo kocht ik pas 2 jaar geleden een smartphone. Heb al heel wat geld en grondstoffen bespaard door het op deze manier te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.