5 Scandinavische gewoonten voor een gelukkiger leven

Scandinavische Gewoonten die je gelukkiger en gezonder maken

Keer op keer worden de Scandinaviërs gezien als de gelukkigste mensen ter wereld. Een echte duidelijke oorzaak is er niet voor te vinden, maar wel verschillende factoren die hier waarschijnlijk aan bijdragen. Eén ding is zeker. De mensen in Scandinavië hebben een gezondere levensstijl en hun gewoonten zijn meer gericht op zelfliefde dan die van ons.

Veel van deze Scandinavische gewoonten probeer ik dagelijks over te nemen. Het lukt nog niet altijd, maar ik doe mijn best. Deze 5 Scandinavische gewoonten kunnen jou helpen gezonder te leven en gelukkiger te zijn.

Scandinavisch eten

Scandinavië is volgens onderzoek één van de landen met het gezondste voedingspatroon. Veel vette vis, groene groenten en goede melk en kaas. Uiteten gaan of eten afhalen is lang niet zo populair als in Amerika, bijvoorbeeld. Mensen koken liever thuis in hun eigen vertrouwde omgeving. Wil je meer van de Scandinavische voeding in je eigen voedingspatroon verwerken, kies dan bijvoorbeeld voor meer vis in plaats van vlees, meer donker brood in plaats van wit en een goed eiwitrijk ontbijt.

Minimalisme

Minimalisme is in Scandinavië al vrij normaal, door Scandinavisch design, mode en het feit dat mensen er minder nodig lijken te hebben. Begin eens met alles in je woonkamer weg te halen wat geen functie of waarde voor je heeft en ga goed om met de spullen die wel persoonlijke waarde hebben. Ga bij het kopen van kleding voor kwaliteit en hou het basic. Ik kam bijvoorbeeld na elk seizoen mijn kledingkast uit. Heb ik het hele seizoen iets niet gedragen, gaat het weg.

Lees ook: 15 Scandinavische namen en wat ze betekenenBewegen

Persoonlijk ben ik zeer onder de indruk van de discipline die Scandinaviërs hebben als het om sporten en bewegen gaat. In weer en wind zijn ze buiten en daar heb ik zelf nog best wel moeite mee. Fietsen doen ze in Scandinavië veel en dat is iets dat we in Nederland natuurlijk wel herkennen. Zelf fiets ik bijna nooit, maar mijn man fietst elke dag door weer en wind naar zijn werk, dus hij is al zeer goed bezig. Wil je deze discipline overnemen, kies dan dus vaker voor de fiets in plaats van de auto, ga eens hardlopen of doe geregeld aan yoga. Goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd.

Natuur

Het is geen geheim dat de natuur van Scandinavië beeldschoon is. Zelf ben ik er nog nooit geweest, maar het staat absoluut hoog op mijn verlanglijstje. Landen als Finland, Noorwegen en IJsland worden zelfs als de allermooiste landen ter wereld beschouwd. Je kunt je voorstellen dat Scandinaviërs veel tijd in de natuur doorbrengen. Maar staar je niet blind op de schoonheid van hun natuur, de natuur in Nederland is ook vaak prachtig! Maak eens wat vaker een lange wandeling in het bos of langs de weilanden. Of doe een kort blokje om in de ochtend of juist voor het slapen gaan.

Hygge

Voor een Scandinaviër is het enorm belangrijk om dingen en mensen om zich heen te hebben waar hij ontspannen en gelukkig van wordt. Ik sta hier ook echt helemaal achter. Het is in mijn hoofd soms behoorlijk druk en dan vind ik het belangrijk dat de rest van mijn leven kalm en zo positief mogelijk is. In Scandinavië waarderen ze de goede relaties die ze hebben, wat vaak een hechte groep is en leven ze in slow motion. Ik denk dat we allemaal wel een beetje hygge kunnen gebruiken en dat je daar gelukkiger en meer ontspannen van wordt. Als je meer wilt weten over hygge, wat het precies en hoe je meer hygge kunt leven, lees dan deze tips.

Passen deze Scandinavische gewoonten bij jou? Leef jij helemaal hygge?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Psyche

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

  1. Ik heb de boeken Hygge en Lykke gelezen, hele mooie inspirerende boeken. Een beetje back to basics idee. Niet teveel willen en gewoon genieten in het hier en nu met je dierbaren. Precies wat mij aanspreekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.