Pas deze 5 tips toe om te verhuizen zonder stress en te voorkomen dat de moed je in de schoenen zakt. Stressvrij verhuizen kan jij ook!

Verhuizen is niet iets wat op dit moment in de planning zit voor ons, maar ik heb het in het verleden wel vaak gedaan. Ik vind verhuizen ook helemaal niet erg, ik vind het eigenlijk zelfs heel leuk. Verhuizen zonder stress is dan ook iets wat ik ondertussen best goed kan.

Toch weet ik ook dat het heel anders kan zijn. Als je aan het verhuizen bent, is de kans groot dat je je gestrest, overweldigd en gefrustreerd voelt. Verhuizen is best zwaar. En dat is niet alleen omdat je takenlijst oneindig lijkt en het ontzettend veel geld kan kosten, maar ook omdat het een grote verandering is, wat fysiek en emotioneel uitputtend kan zijn.

Verhuizen zonder stress met 5 tips

Pas deze 5 tips toe om te verhuizen zonder stress en te voorkomen dat de moed je in de schoenen zakt. Je kan dit! Stressvrij!

Werk georganiseerd

Dit klinkt misschien als een open deur, maar als het op verhuizen aankomt, voelen velen van ons ineens zoveel tijdsdruk en onrust dat een goede planning nog al eens te wensen over laat. Vergeet namelijk niet dat naast het verhuizen het normale leven ook nog gewoon doorgaat. Houd in gedachten dat hoe georganiseerder je bent, hoe groter de kans dat je verhuizing soepel zal verlopen en daar wordt iedereen gelukkiger van.

Begin vroeg

Begin, als dit mogelijk is al zo’n drie maanden van te voren met het plannen van je verhuizing. Dit geeft je genoeg tijd om eventuele problemen te signaleren, verhuizers in te huren en spullen in te pakken. Verhuizen kán heel snel, maar wanneer je pas een paar weken van te voren begint zal je zien dat je meer stress ervaart.

Houd rekening met alle mogelijke scenario’s

Het is niet leuk, maar probeer van te voren alles te bedenken wat eventueel fout zou kunnen gaan en doe aan preventieve probleemoplossing. Wat als de verhuizers niet op komen dagen? Heb je dan een back-up verhuizer klaarstaan? Er kunnen dingen misgaan en vaak gebeurt dat ook. Om te voorkomen dat je compleet in paniek raakt, is het handig om alvast een lijst te maken van back-up verhuizers, vrienden of familie die je eventueel om hulp kunt vragen, telefoonnummers van professionals die je in kunt schakelen als dat nodig is, noem maar op. Alles wat jou je rust terug kan geven in tijden van stress.

Pak je rust

Ik weet het. Wanneer er zoveel te doen is, is dit het laatste waar je aan denkt. Maar je even op iets anders focussen, al is het maar een half uurtje, gaat je echt helpen. Ga tussen al het pakken en behangen bijvoorbeeld even buiten de deur lunchen (of bij een vriendin thuis), neem een lekkere douche, of lees een boek. Alles om je even weer mens te voelen om er daarna weer met volle kracht tegenaan te kunnen.

Geniet

Het lijkt misschien onmogelijk, maar probeer je verhuizing te zien als een frisse start, een kans om iets te veranderen. Om met een schone lei te beginnen. Geniet van deze ervaring en denk aan alle positieve dingen die deze verandering teweeg kunnen brengen, omdat je een kans hebt aangepakt. Je staat op het punt om je vertrouwde omgeving achter te laten en dat is misschien spannend, maar je hebt deze keus niet voor niets gemaakt. Ook als je je bijvoorbeeld gedwongen voelt te verhuizen, omdat je de huur niet meer kunt betalen, wees trots op de keuze die je maakt. Straks kun je de huur wél betalen. Er komen betere tijden aan op je nieuwe eigen plek en een stressvrije verhuizing is het perfecte begin.

Ben jij al eens verhuisd? En hoe heb je dat ervaren? Wat zijn jouw tips om te verhuizen zonder stress?