Heb je het gevoel dat je huis in een contante staat van chaos verkeert? Deze 6 dagelijkse taken zullen je helpen, zonder al te veel inspanning.

Wil je beginnen met een schoonmaakroutine, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Begin dan met een paar vaste dagelijkse klusjes! Je hoeft niet meteen alles te doen, maar je kan langzaam steeds meer aan je dag toevoegen. Het zijn geen zware klussen, maar als je hiermee begint heb je een goede basis om binnenkort aan een grote schoonmaak te beginnen.

Als je het gevoel hebt dat je huis in een constante staat van chaos verkeert en dat je altijd aan het schoonmaken bent, kan het fijn zijn om een soort routine te creëren. Deze zes dagelijkse taken zullen je helpen om een schoon huis te houden, zonder al te veel inspanning.

Welke dagelijkse klusjes?
  • Bedden opmaken
  • De was
  • Vloeren vegen of stofzuigen
  • Rommel opruimen
  • Een doekje over het aanrecht en wasbakjes
  • De afwas
Hoe kan je beginnen?
  • Je kan een week lang elke dag 1 van deze taken doen en dan elke week 1 toevoegen. Dus een week lang maak je elke dag de bedden op en de week daarna maak je elke dag de bedden op én doe je dagelijks een lading was. En zo verder.
  • Je kunt op maandag beginnen met alleen de bedden opmaken. Op dinsdag doe je de bedden en de was. Vervolgens op woensdag de bedden, de was en de vloeren. Enzovoort.
  • Voel je je meteen al dapper genoeg? Doe dan elke dag van de week alle 5 klusjes.
Bedden opmaken

Begin de dag fris met het opmaken van de bedden. De slaapkamer ruimt er direct van op, daar sta je versteld van. Het kost je ook maar twee minuten van je tijd. Eventueel kan je de kinderen leren hun eigen bedjes op te maken. Vergeet trouwens ook niet af en toe het beddengoed van de logeerkamer te wassen.

De was

Ik heb gemerkt dat wanneer je elke dag een kleine lading was doet, het ontzettend makkelijk is om het bij te houden. Niemand houdt ervan om twee wasmanden vol met schone kleren op te vouwen en weg te leggen. Wanneer je het klein houdt, staat de taak je een stuk minder tegen. De truc om dit bij te houden is simpel: maak elke lading elke dag helemaal af. Wassen, drogen, opbergen. Zorg dat het niet opstapelt. Doe de was efficiënt. Je hoeft ook bijna niet te strijken, wanneer je de kleding meteen opbergt.

Vloeren vegen of stofzuigen

Check elke dag of de vloeren een veeg- of stofzuigsessie kunnen gebruiken. Zelf veeg ik meerdere keren per dag de vloer aan en stofzuig ik aan het einde van week even goed. Mijn dochter heeft zelfs een eigen schoonmaakset voor kinderen, waarmee ze me heel graag helpt!

Rommel opruimen

Wat bedoel ik met rommel? Met rommel bedoel ik vooral kleding op de grond, rondslingerend speelgoed, folders, ongewenste post en allerlei andere dingen die eigenlijk op een andere plek zouden moeten liggen. Ik heb bijvoorbeeld een mand vlakbij de voordeur staan, waar ik ongewenste post en folders (dus oud papier) meteen in kan gooien, zodat het de woonkamer al niet eens bereikt. Scheelt onnodig veel troep.

Een doekje over het aanrecht en wasbakjes

Dagelijks haal ik een aantal keer een doekje over het aanrecht. Ik vind het fijn om de keuken een beetje opgeruimd en schoon te houden. Als je dagelijks ook even een doekje over de wasbakjes van de toilet en badkamer haalt, houd je dat ook lekker fris.

De afwas

De afwas is een vervelend klusje, maar als je de keuken een beetje netjes wilt houden, moet het wel gebeuren. Ik maak het elke dag mijn prioriteit om de dag te beginnen met een lege vaatwasser. In de avond of ‘s ochtends vroeg gaat hij aan en in de ochtend, of wanneer hij klaar is, ruim ik hem meteen uit. Zo kan ik de rest van de dag de vuile vaat er meteen in kwijt. Moet je met de hand afwassen, dan raad ik je aan na iedere maaltijd meteen de afwas te doen. Dan heb je het maar gehad.

Heb je het gevoel dat je huis in een contante staat van chaos verkeert? Deze 6 dagelijkse taken zullen je helpen, zonder al te veel inspanning.

Wil je meer weten over hoe ik dagelijks mijn huishouden georganiseerd probeer te houden? Download dan mijn gratis ebook “Een Georganiseerd Huishouden: De Basics.”