Ben je op zoek naar een originele manier om kerst of oudjaarsavond vieren? Of heb je in de winter ineens zin in een barbecue? Houd dan een winterbarbecue!

Met kerstmis is het al jaren een traditie om met mijn schoonfamilie een gezellig winterbarbecue te houden. Een barbecue in de winter hoor je niet heel vaak, maar ik kan het van harte aanbevelen. En het hoeft natuurlijk niet per se met kerst. Ook op oudjaarsavond kan een barbecue heel gezellig zijn, of natuurlijk gewoon zomaar.

De perfecte winterbarbecue

Het is zo gezellig om met z’n allen buiten te zijn bij een vuurtje, lichtjes in de tuin, iedereen lekker warm aangekleed en een warm drankje in de hand. Maar vooral bij een winterse barbecue met gasten is het belangrijk dat je dit goed aanpakt. Je wilt voorkomen dat iedereen staat te vernikkelen en langzaam de hele groep naar binnen verdwijnt. Hoe pak je dat aan? Ik heb een paar tips voor je.

Tips voor de perfecte winterbarbecue

Genoeg warmtebronnen
Wanneer je in de winter buiten gaat eten, is het belangrijk dat je jezelf en je gasten warmhoudt. Zorg daarom voor genoeg manieren om warm te blijven. Zet een vuurkorf neer waar je een vuurtje in brandt, zorg voor lekkere warme dranken zoals glΓΌhwein of chocolademelk en zorg bijvoorbeeld voor wat stoelen met dekens. Mijn schoonfamilie had een warmtelamp boven het terras, dat was ook heel fijn.

Zorg voor een noodplan
De kou kunnen we wel aan, maar zorg altijd dat je een noodplan hebt voor wanneer het regent of hard sneeuwt. Zet bijvoorbeeld een partytent op of zorg dat de barbecue op een andere manier overdekt staat. Je kunt altijd nog buiten het vlees braden en binnen opeten.

Winterse gerechten
Omdat een winterbarbecue natuurlijk heel anders is dan een barbecue in de zomer, zet je ook andere gerechten op tafel. Het is leuk, maar vooral ook heel lekker, om voor echte winterse producten te kiezen. Zet bijvoorbeeld heerlijke steaks op tafel of een lekkere beenham en spiesjes met winterse groenten. Een pastasalade bij de barbecue is natuurlijk altijd lekker. En heb je er wel eens aan gedacht om soep op de barbecue te verwarmen?Een goede barbecue en de juiste accessoires
Omdat je buiten staat te grillen is het belangrijk dat je goede spullen gebruikt. Een barbecue met ventilatiegaten en deksel is aan te raden zodat je je vlees goed warm houdt. Ook daarom is het goed voldoende kolen of gas te hebben, omdat je in de kou meer zal verbruiken.

Sfeer
Essentieel voor een winterse barbecue is natuurlijk dat je de juiste sfeer neerzet. Hang lichtjes in de tuin, draai sfeervolle kerstmuziek (uiteraard niet te hard) of stook een vuurtje op. En als je echt all out wilt gaan qua sfeer en het is kerst, dan hang je in je tuin ook kerstversiering op. Hang bijvoorbeeld kerstballen in bomen en hang kerstslingers op. Super leuk en de sfeer wordt dan buiten net zo fijn als binnen.

Heb jij wel eens een winterbarbecue gehouden?