Maaltijdplanning

7 Avondmaaltijden voor Kinderen vanaf 1 jaar

Sinds een maand of twee eet onze dochter van 16 maanden heerlijk met de pot mee. Ze lust mega veel en geniet er ook echt van, wat super leuk is om te zien. Onlangs heb ik gemerkt dat het opdelen van haar eten in verschillende vakjes, haar stimuleert om meer te eten. Op de één of andere manier werkt het goed voor haar om goed te kunnen zien wat er allemaal op haar bordje ligt.

Wat mijn dochter eet is meestal hetzelfde als wat wij eten. We eten ook gewoon met z’n allen aan tafel. Maar hoe het op haar bordje ligt, dat pas ik wel een beetje aan door bijvoorbeeld dingen te scheiden. Of ik voeg iets extra’s toe, als ik bijvoorbeeld vind dat er niet genoeg groente bij zit.

We hebben in ons gezin een soort vast weekmenu. Maandag, woensdag en vrijdag eten we aardappelen, vlees en groente – hier in huis zeggen we AVG – maar wat het dan precies is, verschilt per dag en per week. Op dinsdag eten we iets met rijst en op donderdag eten we pasta. Zo is het makkelijk voor ons, we weten dan precies waar we aan toe zijn en ook wat voor boodschappen er wekelijks gehaald moeten worden.

Inspiratie voor avondmaaltijden voor kinderen vanaf 1 jaar

Wat wel een uitdaging kan zijn, is om je kind gevarieerd te laten eten. Ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn dochter elke dag dezelfde groente eet. Tegelijkertijd moet het ook geschikt zijn voor de rest van het gezin. Om je hierbij te helpen, heb ik een aantal maaltijden verzameld, die mijn dochter de afgelopen tijd heeft gegeten. Dit zijn maaltijden voor kinderen die al vanaf een jaar of 1 gegeten kunnen worden, maar dit verschilt natuurlijk per kind.

Per onderdeel (dus vlees/vis, groente en aardappelen/pasta/rijst) wordt tussen de 50 en 100 gram aangeraden. Onze dochter krijgt meestal zo’n 60 gram groente, 60 gram aardappelen/pasta/rijst en 50 gram vlees/vis. Als ze het op heeft, krijgt ze meestal nog wat extra, totdat ze er genoeg van heeft.

Het bordje is trouwens van Done by Deer en van mega goede kwaliteit! Heel stevig en tot nu toe niet kapot te krijgen. Echt een aanrader!

avondmaaltijden voor kinderen

 • Chipolataworstje
 • Gebakken aardappeltjes met rozemarijn
 • Doperwtjes, maïs, sperziebonen, worteltjes

avondmaaltijden voor kinderen

 • Fusilli met pesto
 • Gebakken kip met champigons
 • Stukjes komkommer
 • Beetje kaas

avondmaaltijden voor kinderen

 • Kipschnitzel
 • Aardappelpuree met knoflook en rozemarijn
 • Wortel, broccoli, sperziebonen

GERELATEERD: WAT MIJN BABY VAN 14 MAANDEN EET EN DRINKT

avondmaaltijden voor kinderen

 • Gestoomde courgette
 • Rijst met gegrilde paprika, ui en tomatensaus
 • Gebakken kip

avondmaaltijden voor kinderen

 • Vissticks
 • Zoete aardappel
 • Wortel

avondmaaltijden voor kinderen

 • Pannenkoek naturel
 • Gebakken champignons
 • Komkommer
 • Beetje kaas

avondmaaltijden voor kinderen

 • Zalm uit de oven
 • Aardappelpuree met knoflook, rozemarijn en kaas
 • Wortel, sperzieboontjes, maïs en doperwtjes

Ik ben erg tevreden met wat mijn dochter allemaal al lust. Waar ik erg trots op ben, is dat ze heel mooi doseert wanneer ze eet. Ze eet niet eerst al het lekkers op, maar pakt steeds een beetje van alle groepen. Op dit moment zijn haar favorieten: Pasta met pesto, aardappelen met jus (helaas niet op de foto) en papa’s nasi (helaas ook niet op de foto). Wat wordt mijn meisje toch groot!

* Deze blogpost bevat affiliatelinks. Als je iets bestelt door op zo’n link te klikken, ontvang ik hier een kleine commissie over. Ik sluit mij alleen aan bij affiliates waar ik achter sta. Bedankt voor je steun!

Meer lezen

2 Comments

 1. Leuk om te zien, heerlijk als je kind zo lekker kan eten.
  Valt me wel op dat je kipschnizel, worst en visstick gezond noemt. Dat is allemaal bewerkt vlees/vis en het kwf raadt het af om dat te eten. Misschien wist je het niet, dan bij dezen 🙂
  En verder: eet smakelijk 🙂

  1. Dat wist ik inderdaad niet 😔 Dan gaan we daar iets aan doen! Daarbij moet ik wel zeggen dat ik met een gewone AVG maaltijd niets mis vind, dus dat blijven we gewoon eten. Dankjewel Erica!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.