Wist je dat het goed voor je gezondheid is om planten in huis te hebben? Deze 7 luchtzuiverende planten wil je vandaag nog in huis halen.

Even een heel schokkende bekentenis. Bijna alle planten in ons huis zijn nep. We kozen hier ooit voor, omdat we allebei heel slecht zijn in de verzorging ervan, maar ook omdat we jarenlang een kat hebben gehad die alles sloopte. Ik overweeg nu om toch wat echte planten te gaan aanschaffen. Zeker nu we de woonkamer een kleine make-over hebben gegeven. Planten werken namelijk luchtzuiverend!

Luchtverontreiniging in huis

Een goed geïsoleerd huis is natuurlijk helemaal van deze tijd en heeft veel voordelen. Helaas zorgt het ook voor minder ventilatie binnenshuis en dat zorgt voor de opbouw van luchtvervuiling. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken.


Een voorbeeld: Formaldehyde is een gas dat in leer en tapijt zit en in bijna elk huishouden hangt. Dit zorgt bij veel mensen voor hoofdpijn. Andere materialen waar schadelijke gassen vanaf komen zijn bijvoorbeeld ovens, lijm, schoonmaakproducten, plastic en rubber. Maar er is een eenvoudige oplossing. Natuurlijk is het goed regelmatig te ventileren en niet binnen te roken. Tegenwoordig bestaan er gordijnen die de lucht zuiveren. Maar ook planten kunnen helpen!

luchtzuiverende planten

Clean Air Study

In 1989 onderzocht NASA met de zogenaamde Clean Air Study, wat de beste manier was om de lucht in een ruimtestation te filteren. Ze ontdekten hierdoor dat planten een luchtzuiverende werking hebben. Dit onderzoek is de basis geweest voor veel meer onderzoek naar kamerplanten en hun luchtzuiverende werking. Natuurlijk hebben planten minder paardenkracht dan luchtreinigers, maar ze zijn mooier, natuurlijker, goedkoper en therapeutisch. Volgens NASA is het aan te raden om 2 tot 3 planten voor elke 10 m² in je huis te plaatsen. En het positieve effect zou het grootst zijn wanneer er veel verschillende planten worden gebruikt.

Denk ook aan de veiligheid

Let bij het kiezen van planten wel goed op de veiligheid. Als je katten of honden in huis hebt, is een beetje onderzoek geen overbodige luxe. Sommige planten zijn namelijk giftig voor hen. Meer planten in huis halen, kan ook zorgen voor een toename in luchtvochtigheid en schimmelvorming. Je kunt dit voorkomen door o.a. de bovenkant van de pot af te dekken met mos of aquariumgrind.

Luchtzuiverende planten

Wanneer je alle risico’s in acht hebt genomen en tot de conclusie bent gekomen dat het tijd is voor wat meer leven in je huis, is het natuurlijk goed om te weten welke planten de beste keus zijn. De volgende 10 planten zijn niet alleen makkelijk in verzorging, maar ook nog eens zeer luchtzuiverend.

1. Vrouwentong (Sansevieria Trifasciata)

De scherpe puntige bladeren zijn zeer herkenbaar en veel mensen zullen deze plant al hebben. Deze Vrouwentong (ook wel bij zijn originele naam Sansevieria genoemd) is gemakkelijk te verzorgen. Hoewel het misschien niet een van de beste luchtzuiveringsinstallaties is, is het wel erg goed in het filteren formaldehyde. Maar wat nog geweldiger is, de plant geeft ‘s nachts flink wat zuurstof af. Hierdoor is de plant uitermate geschikt voor in je slaapkamer.

⦿ Vind de Vrouwentong hier

2. Treurvijg (Ficus Benjamina)

De Treurvijg scoort met een 7,7 erg hoog als het op luchtzuivering aankomt en is zeer geschikt voor het verwijderen van chemicaliën zoals tolueen, xyleen en formaldehyde. Zoals de meeste vijgen houdt deze plant van zonnige plekjes, maar heftige schommelingen in licht-niveau is slecht voor de plant. Houd daar dus rekening mee bij het zoeken van een plekje. Ook is deze plant giftig voor huisdieren.

⦿ Vind de Treurvijg hier

3. Bamboepalm (Chamaedorea Seifrizii)

De Bamboepalm staat met glans bovenaan de lijst met luchtzuiverende planten en is een van de beste luchtfilters voor xyleen, formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen. Bovendien werkt de plant ook uitstekend als luchtbevochtiger en stoot hij maar liefst een liter water per dag uit. De Bamboepalm groeit graag op schaduwrijke plekjes en is dus uitstekend voor een woonkamer met weinig lichtinval.

⦿ Vind de Bamboepalm hier

4. Graslelie (Chlorophytum comosum Vittatum)

Deze plant is één van de makkelijkste planten om in leven te houden en hij groeit goed in allerlei verschillende omstandigheden. Elke twee weken wat water geven is al voldoende. Een ideale plant om mee te beginnen! Natuurlijk licht is essentieel voor de Graslelie, maar vermijd daarbij direct zonlicht. Deze plant wordt aangeraden te plaatsen in de keuken of vlakbij een open haard, omdat hij geweldig is in het zuiveren van koolmonoxide.

⦿ Vind de Graslelie hier

5. Klimop (Hedera Helix)

De klimop is een populaire plant in veel huishoudens en met recht. Deze plant is namelijk erg makkelijk in verzorging. Hij groeit graag en snel in direct zonlicht en als je zorgt dat de grond altijd vochtig blijft, zal hij het prima doen. Hij houdt wel van ruimte, dus kies vooral een grote pot. Als dank werkt de klimop hard voor je om stofdeeltjes en kankerverwekkende stoffen uit de lucht te verwijderen.

⦿ Vind de Klimop hier

6. Aloë Vera (A. Barbadensis)

Volgens NASA scoort de Aloë Vera plant misschien niet heel hoog in lijst met luchtzuiverende planten, maar toch doet de plant goed zijn werk door chemicaliën zoals benzeen en formaldehyde op te ruimen. Deze plant heeft daarnaast nog anderen voordelen, waardoor hij deze lijst toch gehaald heeft. Aloë vera bladeren scheiden namelijk een gel af, waarvan men zegt dat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. Al met al een mooie plant om binnen te hebben staan.

⦿ Vind de Aloë Vera hier

7. Indische Rubberboom (Ficus Elastica Robusta)

De Rubberboom scoort in deze lijst maar liefst een mooie 8,0 en zal binnenshuis de meeste luchtverontreinigende stoffen (maar vooral formaldehyde) verwijderen. De Rubberboom heeft maar weinig licht nodig en kan bij een goede verzorging zo’n 2,5 tot 3 meter hoog worden. Maar let op, vanwege de hoge absorptie van gifstoffen, is deze plant schadelijk voor huisdieren.

⦿ Vind de Indische Rubberboom hier