Bijna alle planten hebben zon nodig om te kunnen groeien. Maar er zijn groenten die in de schaduw groeien en het zelfs af en toe nodig hebben!

Bijna alle planten hebben zon nodig om te kunnen groeien. Maar er zijn groenten die in de schaduw groeien en het zelfs af en toe nodig hebben! Groenten die goed in de schaduw groeien, zijn voornamelijk bladgroente en wortelgewassen. Groenten die vruchten produceren, zoals tomaten, komkommers en courgettes, hebben echt alle zon nodig die ze kunnen krijgen.

Een goede regel om te onthouden is dat wanneer je een plant laat groeien voor de vrucht of de wortel, hij volle zon nodig heeft. Laat je een plant groeien voor de bladeren, stengels of knoppen, dan is een beetje schaduw helemaal niet verkeerd. Onthoud ook dat geen enkele plant helemaal zonder zon kan en dat alle groenten nog steeds genoeg water nodig hebben.

Daar komt bij dat schaduw en water de perfecte leefomstandigheden zijn voor slakken. Dit moet je goed in de gaten houden, anders vernielen ze je oogst.

1. Erwten (Pisum sativum)
Erwtjes planten

De sleutel tot het kweken van erwtjes is timing. Als je de zaden op het juiste moment plant en voordat het te heet wordt, zul je een goede oogt hebben. Met deze groente bespaar je ook nog eens ruimte, want veel soorten klimmen graag langs een latwerk omhoog.

2. Radijsjes (Raphanus raphanistrum, subsp. sativus)
9 Groenten die in de schaduw groeien

Radijsjes is een gevarieerde wortelgroente die goed groeit in de schaduw. je kunt veel verschillende radijsjes planten in veel verschillende kleuren. Radijsjes zijn zoetig, met flink wat pit. Lekker in salades!

3. Spinazie (Spinazia oleracea)
9 Groenten die in de schaduw groeien

Spinazie doet het goed met slechts een paar uur zon per dag en geeft de voorkeur aan de minder warmere temperaturen van de lente en de herfst. Plant de zaden vroeg en je kunt de hele zomer lang de bladeren plukken.

4. Sla (Lactuca sativa)
9 Groenten die in de schaduw groeien

Sla is de must-have voor elke salade- of sandwichlover. Sla is een groente die koelte nodig heeft en een hekel heeft aan direct zonlicht. Sommige moestuinierder spannen een schaduwdoek over de sla, zodat het niet verbrand.

5. Andijvie (Cichorium endivia)
Andijvie

Andijvie is niet alleen gek op schaduw en heeft slechts enkele uren zon per dag nodig, andijvie groeit ook fantastisch in potten. Dit geldt ook voor rucola, bladsla en tuinkers.

6. Boerenkool (Brassica oleracea var. sabellica)
9 Groenten die in de schaduw groeien

Boerenkool geeft de voorkeur aan koele gronden, waardoor het een goede keuze is voor schaduwrijke moestuinen. Het verdraagt ​​zeer koele temperaturen, waaronder zelfs lichte vorst.

7. Broccoli (Brassica oleracea, var. Italica)
9 Groenten die in de schaduw groeien

Broccoli is een relatief makkelijke plant om verbouwen. Zorg dat je de grond vochtig blijft door regelmatig te bewateren en wacht simpelweg op je oogst. Broccoli is een prachtige plant die mooi in rijen gepland kan worden.

8. Bieten (Beta vulgaris)
9 Groenten die in de schaduw groeien

Bietjes zijn de uitzondering op de regel, want deze wortelgroente groeit prima met wat schaduw. De hoeveelheid schaduw heeft wel invloed op de grootte van de bietjes. Van bietjes kun je lang genieten, wanneer je elke week wat zaden plant.

9. Rucola (Aruca sativa)
Rucola

Rucola kan prima schaduw verdragen, maar groeit ook goed in de volle zon. Je houdt van deze slasoort, of je haat hem. Vanwege de nootachtige smaak is hij zeker niet voor iedereen. Rucola is één van de snelstgroeiende bladgroenten.

Heb jij een tuin met veel zon? Of juist veel schaduw?