Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden over hoe je aardappelen moet bewaren. Maar hoe hou je ze nou echt het langst goed?

Wat is de beste manier voor aardappelen bewaren, zodat je ze zo lang mogelijk goed houdt? Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden over hoe je aardappelen moet bewaren. Dit zijn de beste tips over hoe je ze bewaard en zo lang mogelijk goed houdt!

Aardappelen bewaren

Aardappelen zijn een veelzijdige en vertrouwde toevoeging aan elk gerecht. Ze zijn er in veel verschillende soorten, maten, kleuren en smaken. En wanneer je je aardappelen bewaren goed aanpakt, kunnen ze maanden goed blijven! Een perfect product om zelf te verbouwen, of in bulk te kopen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet na een tijdje de helft van je aardappelen kunt weggooien?

Licht of donker

Aardappelen kun je het beste bewaren op een donkere plek. Sowieso niet in direct licht, wat voor licht dat ook. Teveel zonlicht zorgt voor een toename aan chlorofyl, waardoor de aardappelen groen worden. Dit is niet schadelijk, maar ook zeker niet wenselijk. De aardappelen zullen ook grote hoeveelheden gaan produceren van het stofje solanine. Dit is een zeer giftig stofje wat je bijvoorbeeld ook vind in aubergines en nachtschade. Het smaakt bitter en brand een beetje in je mond. Wanneer je dit binnenkrijgt, kun je last krijgen van diarree, misselijkheid, overgeven en bij teveel inname, overlijden. Solanine zit echt alleen in de schil, dus wanneer je groene plekken wegsnijdt, zit je prima.

Koel houden

Aardappelen kunnen bewaard worden op kamertemperatuur, maar dan moeten ze snel worden gegeten. Gekoeld bewaren is beter. Volgens vele onderzoeken die er naar de houdbaarheid van aardappelen zijn gedaan, kun je de levensduur van aardappelen verviervoudigen door ze koel te bewaren. Maar wat is dan de beste temperatuur? De gemiddelde aardappel blijft het langst bewaard in een temperatuur tussen 7 tot 10 graden. Aangezien de meeste koelkasten kouder staan dan 7 graden, kun je ze dus beter in de kelder bewaren. Onder ideale omstandigheden kan een aardappel 3 tot 4 maanden goed blijven.Droog en geventileerd

Het valt je misschien op dat zelfs wanneer je aardappelen in de supermarkt koopt, de aardappelen vaak nog behoorlijk vies zijn. Dit heeft een reden! Je wilt namelijk dat je aardappelen absoluut niet vochtig worden. Aardappelen die vochtig zijn, kunnen erg snel gaan rotten. Zorg daarom bij het aardappelen bewaren ook voor goede ventilatie. Zorg ervoor dat elke aardappel genoeg zuurstof krijgt en niet verdrongen wordt.

Aardappelen bij de aardappelen

Je zou misschien kunnen denken dat het een goed idee is om aardappelen bij uien te bewaren, omdat ze om ongeveer dezelfde condities vragen. Bewaar ze echter nooit samen op één plek. Uien produceren ethyleen, wat er voor zorgt dat de aardappelen sneller uitlopen. En zodra dat gebeurt, gaan alle voedingsstoffen in de uitlopers zitten. Ook bijvoorbeeld bananen en tomaten produceren ethyleen.

Zoek je een lekker recept met aardappelen? Probeer dan eens deze boerenaardappeltjes uit de slowcooker! Mega lekker!