Aardbeien zijn heerlijk en je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Hoe kun je ze dan het best bewaren?

Het aardbeienseizoen is in volle gang en als je ook maar een beetje op mij lijkt, sla je elke week flink wat in. Ik ben gek op aardbeien! Helaas resulteert dit meestal in het weggooien van een gedeelte van de aardbeien, omdat ik het niet snel genoeg opeet. Waardoor ik me af ging vragen: Bewaar ik ze wel goed? Hoe kan ik mijn aardbeien bewaren zodat ze langer vers blijven? En kan ik ze invriezen?

Ik heb het uitgezocht en wil de allerbeste tips graag met jou delen. Als je aardbeien op de juiste manier bewaard, kunnen ze namelijk wel twee weken goed blijven! Of ze nou uit je eigen tuin komen of uit de supermarkt, er gaat niets boven heerlijk verse zoete zomerkoninkjes.

Aardbeien bewaren en invriezen voor een langere houdbaarheid

Voordat je je aardbeien gaat bewaren

Als je bent van plan vrijwel direct je aardbeien op te eten, bewaar ze dan gewoon op je aanrecht, op kamertemperatuur. Hier blijven ze tot twee dagen vers. Prima als je bijvoorbeeld zelf jam wilt maken. Heb je je aardbeien in de supermarkt gekocht, controleer ze dan direct. Haal alle beschadigde, papperige of beschimmelde aardbeien er direct tussenuit. Zorg dat dit altijd het eerste is wat je doet als je thuis komt. Eén kapotte of beschimmelde aardbei kan namelijk de rest heel snel besmetten.Aardbeien bewaren in de koelkast

Als je de aardbeien gecontroleerd hebt, haal ze dan uit hun plastic verpakking en laad ze over in een glazen schaal of kom. Leg eerst een paar lagen keukenpapier op de bodem. Op deze manier kan eventueel vocht direct worden opgenomen en blijven de aardbeien langer goed. Verwijder ook nooit de steeltjes of eventuele bladeren en was ze niet. Doe dit allemaal pas wanneer je ze gaat gebruiken, bijvoorbeeld voor deze leuke peuterontbijtjes, als je daar zin en tijd voor hebt.

Je aardbeien wassen

Zeker wanneer je aardbeien in de supermarkt hebt gekocht, is het belangrijk ze te wassen voor gebruik. Er zijn vier verschillende manieren om dit te doen.

  1. Je kunt de aardbeien wasssen in azijn. Gebruik ongeveer 4 kopjes water op een half kopje azijn. Laat de aardbeien hier ongeveer 5 minuten inzitten en beweeg ze een beetje door het bad, om eventueel vuil goed los te weken. Maak je geen zorgen om de nasmaak, want het is kort genoeg om de smaak weer gauw te laten verdwijnen.
  2. De tweede methode is om ze even kort in een heet waterbadje te doen. Laat ze 5 seconden in een badje van ongeveer 50 graden weken. Een goede manier om snel bacteriën te doden.
  3. Je kunt ook schoonmaakmiddel speciaal voor groente en fruit gebruiken. Volg altijd de instructies op de fles en zorg dat je ze droog bewaard na het reinigen.
  4. De vierde methode is wat de meeste mensen doen. Doe de aardbeien in een vergiet en laat er ongeveer een minuut koud stromend water overheen gaan. Poets met je handen voorzichtig het vuil weg. Dep ze na het wassen voorzichtig droog.


Moet je aardbeien luchtdicht bewaren?

Je kunt aardbeien in een luchtdicht bakje bewaren, maar alleen voor een korte tijd. In een luchtdicht bakje kan er namelijk geen vocht weg en vocht wil je niet bij je aardbeien, omdat ze dan kunnen gaan rotten. Aardbeien kun je het beste bewaren in een open vergiet of glazen kom, zodat het vocht kan verdampen.

Aardbeien invriezen

Van aardbeien wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten. Dat kan door ze in te vriezen. Zorg dan eerst dat ze gewassen zijn. Verwijderen steeltjes en bladeren en snijd ze in stukken of houd ze heel, dat mag je zelf bepalen. Leg de gewassen aardbeien vervolgens op een schone doek of keukenpapier en dep ze voorzichtig droog en laat ze daarna een uurtje aan de lucht drogen.

Leg ze vervolgens op een bakplaat met bakpapier, allemaal los van elkaar. na twee tot drie uur zijn ze bevroren genoeg om niet meer aan elkaar te plakken en kun je ze in een diepvries zak doen. Je bewaard ze op deze manier ongeveer tot een jaar, maar na zes maanden beginnen ze wel een smaak te verliezen.

Ik hoop dat je op deze manier langer van je heerlijke aardbeien kunt genieten! Wil je meer lezen over het bewaren van groente en fruit? Lees dan hier over hoe je aardappelen het beste kunt bewaren. Aardbeien goed bewaren en ook andere soorten fruit en groente, scheelt op den duur veel geld en voedselverspilling!