Afzuigkap filters schoonmaken met maar 3 producten

Filters van afzuigkap schoonmaken met maar 3 producten

De filters schoonmaken van de afzuigkap is super belangrijk voor de hygiëne in de keuken. In mijn ogen is het het smerigste wat er in een keuken te vinden is. Het punt is, ik ben best klein en ze zitten ver boven mijn gezichtsveld. Dat het echt nodig is om die filters schoon te maken, is iets waar ik me niet vaak bewust van ben.

Toch is het echt verstandig om dit eens in de zoveel tijd te doen. Je hebt vast wel gezien dat de filters van je afzuigkap na verloop van tijd bruin worden. Hier verzamelt zich vet en verbrande deeltjes van je eten. Iedere keer als je kookt, komt er stoom tegen de filters aan, zodat de vuildeeltjes weer zacht worden. Dit kan vervolgens in je eten vallen.

Afzuigkap filters schoonmaken met maar 3 producten

Wat heb je nodig?

Wacht je te lang met je filters schoon te maken, wordt het steeds moeilijker. Je zult ze dan uiteindelijk moeten vervangen met bijvoorbeeld een Brink filter. Filters schoonmaken doe je daarom idealiter elke twee maanden, mits je regelmatig kookt. Het is niet zo moeilijk, wanneer je de juiste producten gebruikt. Ik gebruik het volgende:

  • 150 ml witte natuurazijn
  • 100 gram baking soda (zuiveringszout)
  • Een borstel om mee te schrobben
  • Kokend water


Afzuigkap filters schoonmaken doe je zo

  1. Verwijder eerst de filters van de afzuigkap.
  2. Leg ze in de gootsteen, of als dat niet past kun je ook bijvoorbeeld je badkuip gebruiken. Het is belangrijk dat ze volledig ondergedompeld kunnen worden.
  3. Doe de azijn in een waterkoker of ketel en vul het aan met water. Dit kook je. Je reinigt hier meteen je waterkoker of ketel mee, twee vliegen in één klap!
  4. Strooi de baking soda over de filters en giet daara het kokende water eroverheen. Dit zou ontzettend moeten gaan schuimen! Als dat niet zo is, kun je wat meer baking soda toevoegen.
  5. Je kunt je ogen waarschijnlijk niet van dit hypnotiserende doch walgelijke spektakel afwenden, maar laat ondertussen de bak vol lopen met heet water tot alles onder staat en laat dit 20 minuten weken.
  6. Haal met een tang de filters uit het water (het water kan behoorlijk vies zijn) en spoel ze af. Er zal nu al aardig wat vuil los moeten komen, maar de rest help je door te schrobben met een borstel.

Zorg dat deze taak in je systeem gaat zitten, zodat je niet bang hoeft te zijn voor allerlei ongezonde en vieze stoffen in je voedsel. Omdat je geen chemische middelen gebruikt, wordt het koken vanaf nu voor iedereen een stuk gezonder! Met azijn krijg je zoveel schoon! Ik vind azijn echt een wondermiddel!

Filter schoonmaken, hoe vaak doe jij dat eigenlijk?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.