Hier vind je een overzicht van alle soorten anticonceptie, zodat je de beste beslissing kunt maken voor jezelf. Ieder lichaam is nou eenmaal anders.

Voor iedereen wiens kennis van anticonceptie begint en eindigt met condooms en de standaard Microgynonpil, zijn wij er om jou te helpen de verschillende beschikbare soorten anticonceptie te leren kennen en uit te zoeken welke optie het beste bij je past. Of je er nou net aan begint of al een tijdje meedraait, iedereen met een baarmoeder moet de kans krijgen om goed geïnformeerd een beslissing te maken over anticonceptie.

Alles wat je moet weten over alle soorten anticonceptie

Alle verschillende soorten anticonceptie

Er is geen one-size-fits-all voor de beste methode als het gaat om anticonceptie, aangezien we allemaal verschillende ervaringen en lichamen hebben. Daarom is het verstandig om altijd je huisarts te raadplegen om te beslissen welke methode het beste bij jou en je levensstijl past. Blijf scrollen voor een overzicht van de verschillende soorten anticonceptie.

Het anticonceptiestaafje (Implanon NXT)

Het anticonceptiestaafje, oftewel hormoonstaafje of implantatiestaafje is een dun flexibel staafje dat ongeveer even groot is als een lucifersstokje en onder de huid in de bovenarm wordt geplaatst. Het staafje geeft een hormoon af, ​​dat het slijm op je baarmoederhals verdikt. Dit voorkomt dat sperma de eicel bereikt en de eisprong remt, waardoor je dus niet zwanger raakt.

Voor iedereen die niet de verantwoordelijkheid of het gedoe wil om eraan te denken elke dag een pil in te nemen, kan dit een fijne uitkomst zijn. Het implantaat kan drie jaar meegaan voordat het moet worden vervangen en is het meer dan 99% effectief. Je kan het staafje op elk gewenst moment laten verwijderen. Het is een betrouwbare vorm van anticonceptie en vooral handig voor iedereen die geen anticonceptie op basis van oestrogeen kan of wil gebruiken.

Het werkt snel nadat het is ingebracht. Voor sommige mensen werkt het zelfs meteen, afhankelijk van waar in de cyclus ze zich bevinden, maar de meeste medische adviezen zeggen dat het zeven dagen kan duren voordat het staafje betrouwbaar is. Gebruik dus in de tussentijd altijd alternatieve anticonceptiemethoden.

Sommige bijwerkingen kunnen zijn: onregelmatige menstruatie of afwezigheid van menstruatie, hoofdpijn, verminderde zin in seks, stemmingswisselingen en gewichtstoename.

Combinatiepil

De combinatiepil, die meestal gewoon ‘de pil’ wordt genoemd, bevat synthetische versies van de hormonen oestrogeen en progesteron, die van nature in de eierstokken worden geproduceerd. De pil die vaakst wordt voorgeschreven, is van het monofasische of eenfasige type. Deze pil wordt geleverd in verpakkingen van 21 of 28 dagen.

Mensen die de pilstrip van 21 dagen gebruiken, hebben 21 dagen actieve hormonen, gevolgd door 7 dagen zonder pillen. Degenen die de pilstrip van 28 dagen slikken, slikken gedurende 21 dagen actieve hormonen en 7 dagen een placebopil met inactieve ingrediënten. In beide gevallen is de zevendaagse pauze de menstruatie. Microgynon en Yasmin zijn voorbeelden van dit type pil.

Prikpil (Depo-Provera)

Door deze injectie komt progestageen vrij in de bloedbaan om zo ovulatie te voorkomen. Depo-Provera is het meest voorkomende type dat in Nederland wordt gegeven en is 13 weken werkzaam. Noristerat kan ook worden gegeven, deze is acht weken werkzaam.

Net als bij sommige andere anticonceptiemethoden, ben je onmiddellijk beschermd tegen zwangerschap, mits je de injectie tijdens de eerste vijf dagen van je cyclus krijgt. Op elke andere dag van je cyclus moet je gedurende zeven dagen aanvullende anticonceptie gebruiken, zoals condooms.

Het is een goede optie voor iedereen die geen anticonceptie op basis van oestrogeen kan gebruiken, of die moeite heeft om eraan te denken de pil elke dag in te nemen of de pleister wekelijks te vervangen. Het kan ook verlichting geven bij symptomen van PMS.

Condooms

Condooms zijn de enige vorm van anticonceptie die bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) én zwangerschap. Externe condooms zijn een barrière van een dunne latexrubber, die gedragen worden op een penis in erectie, om zwangerschap te voorkomen. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar en in verschillende soorten en maten.

Als je latex condooms gebruikt, is het belangrijk dat je geen glijmiddel op oliebasis gebruikt, omdat dit het condoom kan beschadigen en de kans op scheuren vergroot.

Koperspiraal

Een spiraaltje is een klein T-vormig koperen apparaatje dat door de baarmoederhals in de baarmoeder wordt ingebracht. Het werkt door een ontstekingsreactie te produceren die het sperma verstoort en zwangerschap voorkomt.

Het is hormoonvrij, dus de bijwerkingen die je kunt ervaren bij de pil, zijn er niet. Het werkt onmiddellijk en kan vijf tot tien jaar werkzaam zijn. Het is een geweldige vorm van anticonceptie, die je na het inbrengen gewoon weer kunt vergeten.

Het plaatsen van een spiraaltje kan voor sommige mensen ongemakkelijk zijn, maar je kunt van tevoren een plaatselijke verdoving krijgen en op elk moment tijdens de procedure stoppen. Je partner zou het spiraaltje tijdens seks niet moeten kunnen voelen. Als dat wel zo is, maak dan direct een afspraak met je huisarts.

Pessarium

Het pressarium is, net als een comdoom, een barrièremethode voor anticonceptie. Het wordt gebruikt in combinatie met Spermicide, een gel die wordt gebruikt om sperma te doden. De zachte siliconen koepel past in de vagina en bedekt de baarmoederhals, waardoor wordt voorkomen dat sperma de baarmoeder bereikt om een ​​eicel te bevruchten.

Het is niet de meest populaire of effectieve vorm van anticonceptie (92-96% effectief) omdat het ervan uitgaat dat de drager het correct inbrengt. Net als condooms onderbreekt het de seks en kan het even duren om te leren hoe je het gebruikt. Een voordeel is dat je het alleen tijdens de seks hoeft te dragen, maar je moet het echter wel zes uur blijven dragen na de laatste keer dat je seks hebt gehad. Als je drie uur na het inbrengen pas seks hebt, moet je extra zaaddodend middel toevoegen.

Vaginale Ring (NuvaRing)

De NuvaRing is een kleine flexibele ring die aan de binnenkant van je vagina wordt geplaatst. Het geeft een continue dosis oestrogeen en progestageen af, ​​om zwangerschap te voorkomen. Een van de voordelen van de vaginale ring is dat deze, in tegenstelling tot de pil, blijft werken wanneer je last hebt van ziekte of diarree. Je draagt ​​de ring 21 dagen en haalt hem er vervolgens 7 dagen uit, waarin je nog steeds beschermd bent tegen zwangerschap. Na 7 dagen breng je hem weer opnieuw in. Je moet daar wel zelf aan denken.

Het is prima om tampons te gebruiken en seks te hebben met de ring in. Je kunt de ring misschien voelen tijdens seks, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als je dit echter niet echt een fijn idee vindt, is de NuvaRing misschien niet iets voor jou.

Anticonceptiepleister (Evra)

Deze kleine pleister, Evra genaamd, geeft oestrogeen en progestageen af via de huid. Het komt dan in de bloedbaan terecht om zwangerschap te voorkomen. Elke pleister is een week werkzaam. Je zult drie weken lang elke week een nieuwe pleister moeten dragen en daarna een pleistervrije week in de vierde week. Tijdens deze pleisterpauze kunt je een menstruatie-achtige onttrekkingsbloeding krijgen, hoewel dit niet altijd het geval is.

Net als de vaginale ring, hoef je er niet elke dag aan te denken, je kunt hem dragen tijdens het zwemmen, onder de douche of tijdens het sporten en hij is nog steeds effectief als je last hebt van ziekte of diarree. Het enige nadeel is de zichtbaarheid.

Temperaturen

Temperaturen is een natuurlijke methode om zwangerschap tegen te gaan. Het is de bedoeling dat vaginale vochtafscheiding, basale lichaamstemperatuur en andere biologische symptomen worden geobserveerd en geregistreerd, om de meest vruchtbare dagen in de cyclus te identificeren. Koppels kunnen deze methode gebruiken om zwangerschap te voorkomen door geen seks te hebben op de dagen dat de persoon met een vagina het meest vruchtbaar is of door op deze dagen alternatieve anticonceptie te gebruiken.

Een voordeel van deze methode is dat het een volledig natuurlijke, hormoonvrije, bijwerkingenvrije methode voor anticonceptie is en een persoon in staat stelt het lichaam en menstruatiecyclus beter te begrijpen. Het blijft echter één van de minst effectieve vormen van zwangerschapspreventie, vanwege het makkelijk maken van menselijke fouten. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is dit waarschijnlijk niet de meest geschikte of betrouwbare vorm van anticonceptie voor jullie.


Neem contact op met je huisarts als je behoefte hebt aan een gesprek over welke vorm van deze soorten anticonceptie het beste bij jou past.