Alles wat je wilt weten over infraroodverwarming

Alles over infrarood verwarming

Er zijn veel verschillende soorten verwarmingssystemen. Iedereen kent de permanente verwarming die wordt aangedreven door een boiler. Daarnaast is er keramische verwarming, convectieverwarming, luchtverhitters, radiatoren, infraroodverwarming en nog veel meer.

Als je op zoek bent naar een verwarmingsoplossing voor je huis, dan heb je misschien wel eens gehoord van infraroodverwarmingspanelen. Het kan handig zijn om van te voren uit te zoeken hoe ze werken en wat de voordelen en nadelen zijn van het gebruik van infraroodverwarmingspanelen. Hier vind je alles wat je wilt weten en meer, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of dit iets voor je is of niet.

Hoe werkt infraroodverwarming precies?

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is de meest natuurlijke vorm van warmte die we kennen. Het is 100% natuurlijk en dezelfde soort warmte die we zelf ook dagelijks afgeven en opnemen. De warmte van de zon op onze huid, de rustgevende gloed van een open haard en de warmte die we voelen door dicht bij elkaar te zitten, het zijn allemaal voorbeelden van infraroodwarmte.

Een basisprincipe van warmteoverdracht is dat warmte zich verplaatst van warme naar koude ruimtes. We absorberen infraroodwarmte als we het kouder hebben dan onze omgeving en zenden juist infraroodwarmte uit als we warmer zijn dan onze omgeving. Daarom wordt infrarood bijvoorbeeld ook gebruikt in couveuses voor baby’s, om hetzelfde niveau van comfort en natuurlijke warmte te leveren.

Infraroodstraling verwarmt de objecten en mensen op zijn pad, in plaats van alleen de lucht te verwarmen. Dit maakt infraroodverwarming veel efficiënter dan de vorm van verwarming die wordt gebruikt door conventionele radiatoren en centrale verwarmingssystemen op olie of gas. Convectiewarmte verwarmt lucht, die overal circuleert. Directe stralingswarmte verwarmt alles waarmee het in contact komt, waardoor je een blijvende, comfortabele warmte in uw huis krijgt terwijl u minder energie verbruikt.

Heb je nog twijfels vanwege je interieur, infraroodverwarming kan er zeer stijlvol uitzien. Wil je bijvoorbeeld in je badkamer infrarood verwarming, kun je van je spiegel een verwarmingspaneel maken. Voor je woonkamer is het zelfs mogelijk je verwarmingspaneel op een poster of schilderij te laten lijken.

Is infraroodverwarming veilig?

Infraroodwarmte is helemaal veilig. Hoewel infraroodwarmte vergelijkbaar is met de warmte van de zon, is er geen sprake van uv-straling. Dit betekent dat je er niet bruin van wordt (helaas), geen zonnebrand nodig hebt en het allerbelangrijkste; geen kanker van krijgt. Afgezien van de veelvoorkomende gevaren van de meeste kachels, zoals bijvoorbeeld brandgevaar voor je vingers of spullen die te dichtbij staan, is infraroodwarmte volkomen veilig.Wat zijn de voordelen?

 • Betere warmteverdeling. De verwarming is gelijkmatiger zodat er minder koude plekken zijn.
 • Snellere verwarming. Infraroodverwarmingspanelen zijn veel sneller dan traditionele convectiekachels. Bij het aanzetten is er onmiddellijk effect. Het hangt wel af van hoe groot de verwarmingspanelen zijn en waar ze worden geplaatst. Bovendien is ook het uitzetten direct merkbaar.
 • Lagere stookkosten. Infraroodverwarming is een zuinige manier om je huis te verwarmen, uiteraard na de initiële investering.
 • Beter voor de gezondheid. Er wordt gezegd dat infraroodverwarming je immuunsysteem op subtiele wijze kan stimuleren en voordelen voor de gezondheid kan hebben. Het zou kunnen helpen bij vetverlies, huidaandoeningen en zelfs chronische vermoeidheid. Dit is echter niet bewezen.
 • Makkelijk te installeren. Infraroodverwarmingspanelen zijn een stuk eenvoudiger te installeren dan standaard verwarmingssystemen. Ze werken op elektriciteit en hebben geen ingewikkeld leidingsysteem nodig.
 • Minimalistische uitstraling. De panelen zijn over het algemeen een lust voor het oog, zeker als je een minimalistisch interieur wilt. Er zijn veel dingen mogelijk, zoals spiegels, krijtwanden, vermomd als kunstwerk, noem maar op.
 • Geluidloos. Wanneer infraroodpanelen zijn ingeschakeld, is er geen geluid, in tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen. Geen geluid van ketels en pompen en stromend water door het systeem. Als stilte belangrijk voor je is, dan zou je dit zeker moeten overwegen.
 • Geen lelijk leidingwerk. Hoewel de radiatoren en buizen van een centraal verwarmingssysteem een ​​geweldige esthetiek kunnen hebben in het juiste interieur, zoals bijvoorbeeld een industrieel interieur, is het meestal gewoon niet zo mooi. Bovendien is er altijd een risico op verstopping, bevriezing of breuk. Niet bij infrarood!

Wat zijn de nadelen?

 • Moeilijk te gebruiken in kleine ruimtes. Een van de grootste tekortkomingen van infraroodverwarming is dat ze minder geschikt zijn voor kleine ruimtes. Als je dit probeert, zal je snel merken dat het minder effectief is. De panelen hebben open ruimte nodig om goed te kunnen werken.
 • Moet in elke kamer worden geïnstalleerd. In tegenstelling tot een centraal verwarmingssysteem, moet infraroodverwarming worden geïnstalleerd in elke kamer die je verwarmd wilt hebben. Dit kan ongelooflijk duur worden als je een groot huis hebt. Met centrale verwarming, zelfs als je alleen radiatoren beneden hebt, zal de warme lucht die circuleert de bovenverdieping nog steeds enigszins verwarmen.
 • Dure investering. Hoewel de kosten van een enkel infraroodpaneel niet hoog zijn, kunnen de kosten oplopen wanneer je er meerdere nodig hebt. Ze zijn ook duurder dan de goedkoopste standaardradiatoren. Maar als je stijl en efficiëntie wilt en misschien maar in één of twee kamers gebruikt, is het zeker een goede keuze.


Is infraroodverwarming iets voor jou?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als #AD, Interieur

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.