Vloerverwarming en alles wat je erover wilt weten

Alles wat je wilt weten over vloerverwarming

Steeds meer huiseigenaren stappen over op vloerverwarming, zodat er geen radiatoren meer in huis zijn, wat weer extra woonruimte oplevert. Vloerwarming is één van de meest populaire opties om je huis te verwarmen. Maar als je nog niet zeker weet of je echt vloerwarming in je huis wilt, is het misschien handig om er wat meer informatie over op te zoeken.

Ik woon met mijn gezin nu zo’n 5 jaar in een huis met vloerverwarming en ik vind het heerlijk! Het is ontzettend fijn dat we nooit met blote voeten op een ijskoude vloer hoeven te lopen. In het begin miste ik wel eens een radiator om kleding snel op te laten drogen, maar dat gemis went snel. Wat zijn verder nog de voor- en nadelen van vloerverwarming? Ik zet alles wat je wilt weten over vloerverwarming voor je op een rijtje.

Hoe werkt vloerverwarming?

Onder de vloer zit, zoals je waarschijnlijk al kon raden, een vloerverwarmingssysteem. Elke centimeter van de vloer wordt op een lage temperatuur verwarmd, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en je er prettig op kunt lopen. Vloerverwarming is ook nog eens geschikt voor veel verschillende soorten vloeren. Er zijn twee verschillende soorten vloerverwarming: elektrisch en met water.

Elektrische of ‘droge’ vloerverwarming maakt gebruik van elektrische draden of elektrische verwarmingsplaten om de kamer vanuit de vloer te verwarmen. ‘Natte’ vloerverwarmingssystemen, dus vloerverwarming met water, circuleren warm water onder de vloer via leidingen van de ketel die vervolgens de kamer verwarmen. Als je een waterverwarmingssysteem op zonne-energie of een luchtwarmtepomp hebt, kun je deze gebruiken om het systeem van stroom te voorzien.

Het vloerverwarmingssysteem wordt bovenop een isolatielaag geplaatst die ervoor zorgt dat alle warmte omhoog en dus de kamer in gaat en naar beneden verdwijnt.

De voordelen

Ten opzichte van andere verwarmingssystemen heeft vloerverwarming aardig wat voordelen. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Gelijkmatige verwarming

Vloerverwarming betekent niet alleen dat je voeten lekker warm blijven, zodat pantoffels eigenlijk nooit meer nodig zijn, de warmte wordt gelijkmatig van vloer tot plafond verdeeld. Er kunnen soms zelfs grotere oppervlakten worden verwarmd dan met radiatoren.

Verhoogt de waarde van je huis

Vloerverwarming wordt vaak gezien als een moderne en luxe manier om een ​​huis te verwarmen, wat zeer aantrekkelijk is voor potentiele kopers. Dat vloerverwarming duurzaam is, is natuurlijk ook een groot voordeel.

Meer ruimte in huis

Je zou het misschien niet zeggen, maar door radiatoren uit je huis te verwijderen, win je ontzettend veel woonruimte. Als je vloerverwarming kiest in plaats van radiatoren, krijgt je namelijk de vrijheid om banken, kasten of boekenplanken tegen elke gewenste muur te plaatsen.

Grote kans op lagere verwarmingskosten

Door op een lagere temperatuur te werken dan meer traditionele verwarmingssystemen, moeten radiatoren op een hoge temperatuur staan ​​om een ​​kamer te verwarmen, je zou al snel een besparing op je energierekening kunnen zien als je een watersysteem installeert. Omdat er elektriciteit nodig is om te werken, zijn droge systemen duurder in gebruik.

Voorkomt stofcirculatie

Stof kan zich niet alleen achter radiatoren ophopen, waardoor het lastig schoon te houden is, ze laten ook stof door de kamer circuleren als ze aan staan. Vloerverwarming doet dit niet, wat zeer positief is voor iedereen die lijdt aan bijvoorbeeld astma of stofallergieën.

De nadelen

Helaas heeft vloerverwarming ook de nodige nadelen. En dan heb ik het niet alleen over het feit dat pantoffels overbodig zijn, wat ik persoonlijk een groot nadeel vind, haha!

Installatiekosten

Vloerverwarming op zichzelf is al behoorlijk prijzig, maar ook aan de installatie kan een behoorlijk prijskaartje hangen. De goedkoopste manier van het installeren van vloerverwarming, is wanneer de vloer toch al open ligt. Dit kan zijn omdat je een andere vloer wilt, of omdat het huis nog in aanbouw is.

Kamer verwarmen duurt wat langer

Omdat vloerverwarming op een lage temperatuur werkt, kan het wat langer duren om de kamer volledig te verwarmen. Persoonlijk heb ik hier nooit echt iets van gemerkt, maar het moet toch vermeld worden, omdat dit soms wel merkbaar kan zijn.

Beperkingen voor sommige meubels

Bij elektrische systemen kunnen sommige meubels, bijvoorbeeld meubels die plat op de grond liggen, niet op bepaalde delen van de vloer worden geplaatst waar de verwarmingsmat of kabel is geïnstalleerd. Dit kan namelijk de luchtstroom beperken en problemen veroorzaken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld vloerkleden of zitzakken.

Heb jij thuis vloerverwarming? En bevalt dat?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.