Hoe je aluminiumfolie precies gebruikt, blijft voor veel mensen een mysterie. Gebruik je nou de gladde of de matte kant? Wij zochten het uit.

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat aluminiumfolie twee kanten heeft: een gladde kant en een matte kant. Sommige mensen gebruiken het met de gladde kant aan de buitenkant en sommige mensen gebruiken het met de matte kant aan de buitenkant. Maar wat is de juiste manier?

Blijft je gerecht warmer met de gladde kant naar binnen? Of blijft iets langer vers met de gladde kant naar buiten? Het is een mysterie waarvan we zeker weten dat bijna niemand weet hoe het precies zit. Maar wat is nou de waarheid over aluminiumfolie? Ik heb het voor je uitgezocht.

Waarom heeft aluminiumfolie een gladde en een matte kant?

Waarom is er een matte en een gladde kant?

Aluminiumfolie wordt tijdens de productie in lagen gefreesd. Frezen is een proces waarbij warmte en spanning wordt aangebracht om de folie tot de gewenste dikte te krijgen. Een fabrikant legt uit: “We frezen twee lagen tegelijk, op elkaar. Anders zou de aluminiumfolie namelijk breken tijdens het freesproces. Waar de folie in contact is met een andere laag, krijg je een matte kant. De gladde kant is de gefreesde kant die niet in contact komt met een andere metalen plaat.”

Zo gebruik je aluminiumfolie

Uiteindelijk komt het erop neer: als je de glanzende kant aan de buitenkant gebruikt, doe je het helemaal goed. En als je de matte kant aan de buitenkant gebruikt, doe je het ook goed! Het maakt geen verschil welke kant van de aluminiumfolie je aan de buitenkant gebruikt. Tegenwoordig kun je zelfs gerecycled aluminiumfolie krijgen, wat een plasticvrije verpakking heeft en net iets beter voor het milieu is.

Dus nu weet je het. Nu hoef je nooit meer na te denken of te twijfelen over hoe je aluminiumfolie moet gebruiken. Vertel het aan iedereen die het horen wil of stuur ze dit artikel. Ze zijn je vast dankbaar.

Wist jij dit over aluminiumfolie?