Wil je een capsule wardrobe beginnen, maar heb je geen idee hoe? Ik help je, zodat je in minder dan een week de perfecte kledingcollectie hebt!

Om te beginnen vraag je je misschien af wat een capsule wardrobe is. Simpel, een capsule wardrobe is een coole, trendy naam voor een kleine verzameling kledingstukken waar je van houdt, die je graag draagt en die onderling goed te combineren zijn.

Waarom zou je een capsule wardrobe willen?

Ik heb niet de meest geweldige relatie met kleding. Veel vind ik niet lekker zitten en ik stond soms minutenlang voor de kast te twijfelen over wat ik aan moest trekken. Wanneer je eenmaal een capsule wardrobe hebt, veranderd een twijfel van 10 minuten ineens in een beslissing van 10 seconden! Ook zul je waarschijnlijk minder geld aan kleding uitgeven.

De Basics Checklist voor de perfecte Capsule Wardrobe

Stel je eens voor dat je alleen maar kleding in je kast hebt waar je van houdt. Dat je bij elk kledingstuk niet kunt wachten om het te dragen, ongeacht wat voor dag het is, of om welke gelegenheid het gaat. En dat je niet hoeft na te denken over het samenstellen, omdat (bijna) alles bij elkaar past. Ik laat je zien hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Hoe begin je een capsule wardrobe?

Wanneer je een capsule wardrobe wil beginnen moet je onthouden dat er geen regels zijn. Ik kan je vertellen hoe je het moet doen, maar doe gerust bepaalde dingen anders, zoals jij je daar fijn bij voelt. Mijn idee van een goede capsule wardrobe, is deze formule:

 • De Basis (deze leg ik je zo verder uit)
 • 12 Shirts & Sweaters
 • 7 Broeken & Rokken
 • 5 Paar schoenen

Meer niet! Buiten je Basis om, waar ik zo op terugkom, is dit alles wat je nodig hebt. Je schrikt misschien, omdat het erg weinig lijkt. Maar dat is het echt niet. Blijf er nog even bij!

Stap 1: Opruimen

Hoe lang is het geleden dat je je kledingkast eens een flinke opruimbeurt gaf? Als dat meer dan een jaar geleden is, wordt dat weer eens tijd. Begin nog niet meteen aan je capsule wardrobe, maar neem een uurtje of twee de tijd om je kledingkast helemaal leeg te maken en uit te zoeken wat je sowieso niet meer gaat dragen.

Tip Je hoeft niet alles direct weg te gooien als je dat eng vindt. Je kunt ook alles in een doos in een andere kamer zetten. Heb je vervolgens een heel seizoen lang niets gemist, dan wordt het tijd om er permanent afscheid van te nemen.Stap 2: Bepaal de Basis

De Basis van je capsule wardrobe is een aantal kledingstukken die het hele jaar door hetzelfde blijft, ongeacht stijl, smaak of seizoen. Deze kledingstukken horen niet bij je capsule wardrobe. Dit zijn de dingen die van dag tot dag nodig zult hebben, het hele jaar door. Je bouwt je basisgarderobe rondom 5 verschillende categorieën.

 • Sport (broekjes, tops, sportbh’s)
 • Relax (pyjama’s, vest)
 • Ondergoed (bh’s, onderbroeken, hemden, sokken)
 • Buitenkleding (jassen, zwemkleding, sjaals, mutsen, wanten)
 • Party (feestjurkje, sieraden en andere accessoires)

Houdt hierbij ongeveer 10 items per categorie aan. Met uitzondering van ondergoed, want daar kun je natuurlijk wel wat meer van gebruiken. Het is ook helemaal niet erg als je op meer dan 50 items uitkomt. Het punt is dat je voor elk item een duidelijk doel hebt, zodat je het ook echt zal dragen. Heeft het geen duidelijk doel, dan weg ermee.

Stap 3: Je capsule wardrobe opbouwen

Nu wordt het leuk want nu gaan we de kleding verzamelen waar je je elke dag in gaat kleden en een mooie collectie opbouwen. Eerst ga je je eigen stijl identificeren. Dit doe je door uit 5 categorieën, 3 categorieën te kiezen die het meeste bij jouw stijl passen. Dit zijn de verschillende categorieën: • Actief (boodschappen, kinderen, veel op pad, druk, enz.)
 • Zakelijk (kantoor, zakelijke afspraken, netjes, enz.)
 • Plezier (uiteten, bioscoop, enz.)
 • Lounge (films kijken, bakken, lezen, thuiswerken, enz.)
 • Chique (feestjes, theater, enz.)

De categorieën die voor mij het meest relevant zijn, zijn actief en lounge en plezier. Hier horen veel spijkerbroeken, goedzittende schoenen om veel op te lopen en comfortabele truien en shirts bij. Kledingstukken die lekker zitten, maar leuk genoeg zijn om mee in een restaurant te belanden. Deze 3 categorieën beschrijven mijn leven op dit moment het beste.

Nu dat je je eigen stijl hebt geïdentificeerd, ga je 12 shirts en sweaters, 7 broeken en rokken en 5 paar schoenen uitkiezen die bij deze categorieën passen. Probeer zoveel mogelijk kleding te kiezen die combineerbaar zijn. Kies je items op basis van de volgende punten:

 1. Hoe nuttig ze zijn in de door jou gekozen categorieën.
 2. Hoe goed ze op dit moment passen.
 3. Zijn ze makkelijk te combineren met de andere kledingstukken in je capsule wardrobe?

Voorbeeld – Je hebt een leuk jurkje in de kast hangen met een schattigheidsfactor van 8/10 en je dénkt dat je ergens dit jaar wel een moment vind om het te dragen. Je vraagt je af of je het moet houden. Je hebt gekozen voor de categorieën zakelijk, plezier en lounge, dus punt 1 is orde. Het jurkje is eigenlijk wat te kort naar je zin (punt 2), maar hij past geweldig bij de schoenen en het vest wat je al hebt (punt 3). Je zou het kunnen houden, maar omdat het jurkje wat te kort is, zal je je waarschijnlijk altijd oncomfortabel voelen als je het draagt. Wegdoen is dan het beste.Als je weet dat je iets niet met plezier draagt, doe het dan niet in je capsule wardrobe! Alles wat daarin zit, zou je namelijk altijd met plezier moeten willen dragen.

Geniet van je capsule wardrobe

Dat is alles wat je hoeft te doen. Echt waar. Geef jezelf ook even tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Gooi niet meteen alles weg, maar zet het apart.

Heb je na het opruimen niet genoeg items? Bijvoorbeeld, maar 2 broeken? Koop dan niet meteen iets bij, maar laat het op z’n beloop. Pas iets kopen als je het echt nodig hebt.

Heb jij een capsule wardrobe?