Beginnen met een bullet journal: Dit moet je weten
Plannen

Beginnen met een bullet journal: dit moet je weten

Voel jij je ook zo geïntimideerd door al die prachtige bullet journal layouts die voorbij komen? Helemaal niet nodig. Als je wilt beginnen met een bullet journal, negeer dat dan allemaal! Iedereen is begonnen waar jij nu bent.

Toen ik ooit begon met een bullet journal, was mijn grootste probleem dat ik niet wist waar ik moest beginnen. Als jij daar ook moeite mee hebt, heb ik voor jou een paar tips.

Wat is een bullet journal?

Het enige juiste antwoord op deze vraag is eigenlijk ‘wat jij wilt dat het is’. Maar als je een gedetailleerder antwoord wilt, een bullet journal is een methode om op een creatieve manier bepaalde dingen op orde te krijgen, te plannen en te visualiseren.

De bullet journal is bedacht door Ryder Carroll in de jaren ’90. Als kind werd hij gediagnosticeerd met ADHD en om in zijn studententijd ermee om te leren gaan, bedacht hij een simpele methode om zijn werk en gedachten te ordenen. Na zijn afstuderen, raadde een vriend hem aan om deze methode met de wereld te delen. Wil je hier meer over lezen, lees dan zijn boek of kijk zijn video hierover.

Waarom je een bullet journal wilt

 • Je kunt een bullet journal helemaal naar eigen wens invullen
 • Het is een goede manier om je doelen bij te houden, zowel op korte als op lange termijn
 • Het inspireert je creativiteit
 • Het is een fantastische manier om te plannen en te visualiseren
 • Iedereen kan het

Begin met een plan

Begin nooit aan een bullet journal zonder een plan. Hoe graag je ook wilt beginnen aan de verse nieuwe blanco pagina’s, doe het niet. Pak een vel papier en schrijf alles op wat je in je bullet journal wilt hebben. Het is volledig aan jou. Als jij er niets om geeft welke films je het afgelopen jaar hebt gezien, bestaat daar dan ook geen tijd aan. Doe wat jij wilt, het is jouw bullet journal.

Een Bullet Journal beginnen: Dit moet je weten

Ideeën voor de inhoud van je bullet journal

 • Agenda’s – Je kunt pagina’s maken voor een dag, week of maand en hierin je afspraken, taken en doelen bijhouden.
 • Coverpagina – Een mooie manier om een nieuwe maand te beginnen. Schrijf de naam van de maand en teken er wat moois bij.
 • Braindump – Een pagina om gedachten en ideeën op te schrijven.
 • Doelen – Dit kan van alles zijn. Wil je een bedrag sparen? Dan houd je dat bij. Wil je meer water drinken? Noteer dan je dagelijkse waterinname.
 • Budget – Houd bijvoorbeeld een kasboekje bij. Het is voor iedereen belangrijk om de financiën op orde te hebben.

Ik weet dat er nog honderden meer ideeën zijn voor de inhoud. Maar houd het in het begin even simpel en pak er dan af en toe iets moeilijkers bij. Je wilt het wel volhouden dat hij vol is en niet al meteen ontmoedigd raken.Wat heb je nodig?

Het is belangrijk dat je een goed notitieboek kiest. Het fijn als hij open kan blijven liggen en de pagina’s niet doordrukken. Moet het meteen dotted notitieboek zijn? Nee, je kunt ook gewoon lijntjes gebruiken en pas later voor het echte werk gaan. Deze items kan ik je aanraden:

 • Archer and Olive Notitieboek Dot Grid (bestellen of meer informatie hier)
 • Boek “Handlettering doe je zo!” – Niet noodzakelijk, maar kan je wel helpen! (hier)
 • Potlood en gum – Begin altijd met een potlood, je kunt het later invullen.
 • Pen of fineliner – Ik gebruik het liefst fineliners, omdat je er mooie goed zichtbare lijnen mee maakt, maar een gewone pen is ook prima!

Nog een paar tips voor je bullet journal

Net als alle nieuwe dingen, zal het even wennen zijn om je bullet journal ook echt bij te houden. Onthoud dat het alleen kan slagen als je jezelf toestaat fouten te maken en als je hem regelmatig gebruikt. Probeer hem er dan ook dagelijks op hetzelfde tijdstip even bij te pakken.

Het is ook helemaal prima om je pagina’s minimalistisch te houden. Het echte creatieve komt later wel, als je wat bedrevener bent geworden. Merk je dat er pagina’s zijn die je weinig gebruikt? Gebruik ze dan niet weer en besteed geen tijd aan het maken van een layout voor deze onderwerpen. Maak het jezelf makkelijk en vergeet niet dat het ook leuk moet zijn! Geniet ervan!

Gebruik jij een bullet journal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.