De zon schijnt en je staat op het punt je barbecue, na een jaar hem niet gebruikt te hebben af te stoffen. Maar hoe maak je goed de barbecue schoon?

De zon schijnt en je staat op het punt je barbecue, na een jaar hem niet gebruikt te hebben af te stoffen. Of je hebt de hele avond vlees gegrild , maar nu is de avond voorbij en blijft alleen een vieze barbecue over. In welk scenario je je ook bevindt, allemaal willen we weten wat de beste manier is om een barbecue schoon te maken en daarbij al het vet en vuil te verwijderen, niet waar?

Gelukkig hoeft een barbecue schoon houden niet veel tijd te kosten en wat je ervoor terug krijgt is de moeite zeker waard. Het maakt niet uit of je te maken hebt met een topmodel of een goedkope variant: een schone barbecue zal voedsel beter bereiden en zal vrij zijn van resten die je voedsel kunnen bevuilen.

Zo maak je je barbecue schoon
Dit is de beste manier om je barbecue schoon te houden

Hoe vaak maak je een barbecue schoon?

Om gezondheids- en veiligheidsredenen en niet te vergeten de smaak van het voedsel, moet een barbecue net zo worden behandeld als je fornuis. Maak het daarom schoon na elke maaltijdbereiding. Wanneer je de barbecue een lange tijd niet hebt gebruikt, is het tevens verstandig om te beginnen met een uitgebreide seizoensschoonmaak.

Wat heb je nodig?

Roosters en rekken schoonmaken

Roosters, rekken en elk ander oppervlak dat in aanraking komt met voedsel, moet na elk gebruik worden schoongemaakt.

  1. Borstel onmiddellijk na elke barbecuesessie de roosters en rekken af wanneer ze wat koeler maar nog wel warm zijn. Doe dit met een hoogwaardige roestvrijstalen barbecueborstel om voedselresten te verwijderen.
  2. Gebruik de ingebouwde schraper van de borstel (als die er is) voor aangebrand voedsel, of gebruik een aparte schraper.
  3. Veeg de roosters en rekken af met een vochtige doek om losse stukjes te verwijderen en zorg ervoor dat er geen losse borstelharen op het rooster achterblijven, want je wilt geen borstelhaar in iemands eten. Als je een gietijzeren rooster hebt, maak het dan volledig schoon en borstel vervolgens wat plantaardige olie met een keukenpapiertje om je rooster in goede conditie te houden. Kaal gietijzer moet regelmatig worden geïnspecteerd, omdat het meer kans heeft om te roesten.
  4. De roosters en rekken op je barbecue worden na elk gebruik schoongemaakt en voorkomen dat veel vet ophoopt. Als je dit te vaak niet doet, moet je dit mogelijk ooit in een grote emmer met heet water en afwasmiddel laten weken, zodat het aangekoekte vet loskomt.


Een houtskoolbarbecue schoonmaken

Barbecues die op houtskool branden, hebben een bijzondere aanpak nodig, vanwege de grote hoeveelheden as die worden geproduceerd. Dit is hoe je dat aanpakt:

  1. Verwijder na elk gebruik de asresten. Een grote hoeveelheid as die op een barbecue achterblijft, kan vocht verzamelen. Wanneer as in aanraking komt met vocht, wordt dit een cementachtige substantie die ongelooflijk moeilijk te verwijderen is. Om as goed op te ruimen, houd je een metalen emmer (geen plastic of iets brandbaars) met een deksel naast de barbecue en gooi je de as en de kolen erin als alles is afgekoeld. Bewaar de emmer ergens waar hij niet nat wordt. Gooi de as en de kolen in de vuilnisbak als de emmer vol is en je zeker weet dat er geen kolen meer branden. Dit wordt allemaal nog makkelijker als je kiest voor houtskool in stukken, omdat er dan relatief weinig as ontstaat in vergelijking met briketten.
  2. Aan het begin en het einde van het barbecueseizoen, moet je je houtskoolbarbecue grondig reinigen met warm zeepsop en een nylon borstel. Begin dan met de oppervlakten onder de kap, de zijwanden en de bodem. Zorg ervoor dat je ook de lekbak grondig schoonmaakt. Eindig de poetsbeurt door de buitenkant van de barbecue van boven naar beneden af te vegen met warm water. Veeg hem droog om roest te voorkomen.

Een gasbarbecue schoonmaken

Mensen met een gasbarbecue denken vaak dat ze de barbecue niet schoon hoeven te maken. Toch is dat zeker wel nodig en dit is hoe je het doet.

  1. Maak roosters en rekken schoon naar elk gebruik. Dit is van cruciaal belang bij gasbarbecues, omdat de hoge temperaturen voor veel vet en voedselresten zorgen. Zodra dat vet hard wordt, kan dit een uitdaging zijn. Zorg ervoor dat je deze onderdelen na elke barbecuesessie schoonmaakt.
  2. Maak de Warmtedeflectoren schoon. Warmtedeflectoren dienen om de warmte gelijkmatig te verdelen en te voorkomen dat de gasvlammen het voedsel verbranden. Vet en voedselresten druppelen vaak op deze deflectoren. Reinig de deflectoren na elke drie of vier keer gebruik van de barbecue, door ze uit de ovenruimte te halen en ze te schrobben met warm zeepsop en een nylon borstel. Droog ze volledig af voordat je ze terug in de barbecue legt.
  3. Reinig alle andere onderdelen, inclusief de branders zelf, de zijwanden, de bodem van de ovenruimte en de lekbak, minstens één keer per jaar met warm zeepsop. Voor deze jaarlijkse reiniging met je de gasbarbecue uit elkaar halen, zodat je elk onderdeel afzonderlijk kunt reinigen en grondig kunt drogen, voordat je de barbecue weer in elkaar zet. Zorg ervoor dat je de gasaansluitingen loskoppelt voordat je de branders verwijdert. De branders hebben speciale aandacht nodig. Zorgt ervoor dat de kleine gaatjes waar de vlammen naar buiten komen, vrij zijn van vuil. Een dunne draad of een kleine spijker kan helpen om eventuele verstopte gaten te openen. Als laatste kun je de buitenkant van de grill afvegen met warm water. Veeg droog om roest te voorkomen.
  4. De jaarlijkse reiniging is een goed moment om alle onderdelen te inspecteren en versleten of beschadigde onderdelen te vervangen. Doe dit ook vooral, zodat je tijdig defecten of beschadigen kan ontdekken.

Bedek altijd je barbecue

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het afdekken van je barbecue is noodzakelijk als je hem buiten laat staan. Zonder een hoes zal al het stof, vuil, stuifmeel, spinnenwebben en insectenresten in de barbecue terecht komen. Barbecues blijven ook droger onder een hoes, wat corrosie van de metalen onderdelen helpt verminderen.