Honing vind je in bijna ieder huishouden. Maar hoe moet je honing bewaren en hoelang is het houdbaar? En wat doe je als de honing kristalliseert?

Hoe kun je het beste honing bewaren? Honing is een product wat in bijna elke keuken te vinden is, wat als zoetstof kan worden gebruikt voor zowel eten als drinken. Wat handig is aan honing, is dat het niet kan bederven. Ook wanneer je honing is gekristalliseerd, is er een simpele manier om dit weer op te lossen.

Honing is een van de makkelijkste producten om te bewaren. Het beste bewaar je het op een koele plaats, uit de buurt van direct zonlicht en goed afgesloten. Het is altijd het beste om honing in de originele verpakking te bewaren, maar een glazen pot is ook prima geschikt. Bewaar honing nooit in iets van metaal, omdat het dan kan oxideren.

De beste manier om honing te bewaren & meer tips

Honing hoef je niet te koelen. Het is zelfs af te raden om dat te doen, omdat honing dan gaat stollen, oftewel kristalliseren. Dit maakt het moeilijk te gebruiken, je wilt liever mooie vloeibare honing. Honing kan worden invroren, maar daar is eigenlijk geen enkele reden voor, omdat honing niet kan bederven.

Vermijd hitte en vocht

Honing kan slecht tegen hitte en vocht. Normale kamertemperatuur is een ideale omgeving om honing in te bewaren. Heb je huis waar het altijd wat warmer gestookt wordt, zoek dan de koelste plek in de voorraadkast. Goed donker en achterin. Houdt ook rekening met apparaten die warmte produceren.

Om te voorkomen dat er echt vocht in de honingpot komt, gebruik je altijd een droge lepel. Tenzij je natuurlijk een handig knijpflesje hebt. Komt er vocht in de pot, gaat de honing gisten. Zo wordt bijvoorbeeld honingwijn gemaakt.Hoelang kun je honing bewaren?

Honing is echt ontzettend lang houdbaar. Omdat er zoveel suiker in zit, is het een van de langst houdbare natuurlijke voedingsmiddelen. Als je het op de juiste manier bewaard, gaat het bijna eeuwig mee.

Toch zul je merken dat er een houdbaarheid van ongeveer twee jaar op de pot of knijpfles staat. Dit wordt gedaan, omdat honing na verloop van tijd wel een beetje smaak en voedingsstoffen verliest. Maar het zal niet echt bederven en je kunt het gewoon blijven eten.

Wat als honing kristalliseert?

Mocht je zien dat je honing troebel en vaster wordt, onthoud dan dat er niets aan de hand is met je honing. Dit is kristallisatie. Het is niet schadelijk en de honing is niet aan het bederven. Waarschijnlijk is de honing gewoon te koud geworden. Je kunt de honing heel makkelijk weer vloeibaar maken, door het au bain marie te verwarmen.

Zorg dat de honing niet te warm wordt, want dan gaan de suikers karameliseren en dit verandert de kleur en smaak. Gebruik dus ook nooit een magnetron, want dat wordt te heet. Honing met een hoog pollengehalte, kristalliseert sneller dan andere honing.

Wist jij dat honing niet bederft?