Voordat je planten voor een balkon gaat kiezen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Welke planten zijn bijvoorbeeld geschikt?

Je hebt geen tuin, maar wel een balkon. Niet getreurd, want ook een balkon is prima geschikt om er het echte tuingevoel te creëren. Maar voordat je planten voor een balkon gaat kiezen, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Balkons zijn misschien kleiner dan de gemiddelde tuin, maar laat dat je absoluut niet tegenhouden om een groen paradijs te creëren. Of je balkon nu op de begane grond is of 20 verdiepingen hoger, met allerlei planten en bloemen kan je je buitenruimte een gezellige en charmante sfeer geven! Veel bloemen zullen ook bestuivers aantrekken, zoals bijen en vlinders.

De beste planten voor op een balkon

Denk aan het gewicht

Voordat je je balkon helemaal vol zet met planten, is het aan te raden om rekening te houden met het gewicht. Compost en zware potten zorgen voor veel gewicht op je balkon. Zoek altijd uit hoeveel gewicht je balkon kan dragen en kies voor lichte potten in plaats van zware. Overweeg om speciale lichtgewicht compost te gebruiken.

Houd rekening met wind

Bekijk ook goed hoe de weersituatie op je balkon is. Als het winderig is en niet erg beschut, zal je beschutting moeten creëren in de vorm van windschermen, of planten kiezen die goed tegen wind kunnen. Gebruik bijvoorbeeld planten die je veel vind in tuinen aan de kust.

Kijk goed hoe zonnig je balkon is

De hoeveelheid zonlicht op je balkon is ook belangrijk om in acht te nemen. Als je balkon het grootste deel van de dag of de hele dag in de schaduw staat, ga dan voor schaduwplanten. Planten op zonnige balkons kunnen het risico lopen op verbranding door de zon, In dit geval zijn planten met zilverkleurig blad zoals bijvoorbeeld lavendel, die zonlicht beter weerkaatst, de beste keuze.De beste planten voor een balkon

Als je al het bovenstaande goed hebt uitgezocht, is het tijd om te kiezen welke planten en bloemen het meest geschikt zijn. Hieronder vind je de beste opties voor planten op een balkon.

Kruiden

Kruiden zijn fantastische planten voor een balkon. Je kunt niet alleen genieten van verse en aromatische kruiden, maar de meeste kruiden blijven relatief klein en licht, wat ze zeer geschikt maakt voor een balkon. Probeer voor zonnige balkons tijm, salie, rozemarijn en bieslook te kweken. Voor schaduwrijke balkons, kun je peterselie, munt, dille en koriander gebruiken.

Binnenplanten

Als je binnenplanten hebt die te weinig zon krijgen, geef ze dan af en toe een vakantie op je zonnige balkon. Cactussen en vetplanten zullen genieten van de warmte en helderheid van een zonnig balkon.

Perkplanten

Perkplanten zet je normaal gesproken in een border, maar je kunt ze ook prima in een pot op je balkon zetten. De meeste van deze planten zijn éénjarige planten, dus je kunt elk jaar vernieuwen. Kies je perkplanten met mooie kleurige bloemen, zullen hier waarschijnlijk bijen en vlinders op af komen.

Jasmijn of andere geurende planten

Stel je voor… Warme zomeravonden op je balkon, met de heerlijke geur van jasmijn om je heen. Geurende planten zijn essentieel op een sfeervol balkon. Klimmers zoals jasmijn kunnen ook worden gebruikt als afscherming op balkons. Andere planten die vooral in de avond een sterke geur afgeven, zijn bijvoorbeeld petunia’s, wisteria, lelies en kamperfoelie.

Groente en fruit

Je kunt je balkon ook prima gebruiken om allerlei groenten en fruit te kweken. Hier hoef je helemaal geen grote moestuin voor te hebben. Veel groenten en fruit kunnen prima groeien in een pot. Aardbeien zijn hier een goed voorbeeld van. Maar ook tomaten kun je op veel verschillende manieren laten groeien. Andere gewassen die goed in een pot te houden zijn, zijn bijvoorbeeld sla en lenteui. En vergis je niet, er zijn ook behoorlijk wat groenten die in de schaduw kunnen groeien.

Vergeet ook accessoires niet

Vergeet niet dat je met alleen planten en bloemen er nog niet helemaal bent. Decoreer je balkon ook vooral met bijvoorbeeld een leuk bistrosetje, insectenhotels en lantaarns.