Ondanks dat ze een alledaags onderdeel zijn van het leven van de meeste mensen met borsten, zijn bh’s voor de meesten nog steeds een mysterie. Sommigen van ons trekken ze (bijna) elke dag aan en toch hebben we dit kledingstuk nog steeds niet helemaal kunnen doorgronden. Wat is nou beter voor je, een bh dragen of niet? Worden je borsten er nou echt slap van als je ze niet draagt of worden ze juist steviger als je ze wel draagt? Het is best logisch dat we zoveel vragen over bh’s hebben, want hallo, we willen ons natuurlijk goed voelen en onze dames zo mooi mogelijk uit laten komen. Tijd om deze vragen voor eens en voor altijd te beantwoorden!

Een bh dragen of niet, wat is beter voor je? En meer vragen beantwoordt...
Een bh dragen of niet, wat is beter voor je? En meer vragen beantwoordt...

In bed een bh dragen of niet? Wat is beter?

Er zijn medische onderzoeken geweest die wijzen op eventuele negatieve effecten van slapen in een beha. Mensen met problemen met grotere borsten kunnen zelfs baat hebben bij het dragen van een bh in bed. Het dragen van een zachte beha kan dan de beweging van de borsten tijdens het slapen helpen beperken. Dit geldt ook voor mensen met borstimplantaten. Zolang de bh van een zachte stof is en deze de bloedsomloop niet afknelt.

Worden je borsten slap van het regelmatig dragen van een bh?

Franse onderzoekers publiceerden in 2013 een studie die beweerde dat bh’s ervoor zouden kunnen zorgen dat borsten na verloop van tijd meer doorzakken, omdat bh’s de vorming van ondersteunend spierweefsel zouden voorkomen. Tegenwoordig weten we dat je borsten eigenlijk geen spieren bevatten, alleen huid, vet en gewrichtsbanden. Je kunt de ‘spieren’ van je borsten niet trainenm zoals buikspieren of bovenarmen. Het dragen van een bh of het niet dragen van een bh verandert niets aan hoe je borsten eruit zien.

Kunnen bh’s borstkanker veroorzaken?

Bh’s veroorzaken geen borstkanker. Slechts één wetenschappelijke studie heeft gekeken naar het verband tussen het dragen van een bh en borstkanker. Er was geen echt verschil in risico tussen vrouwen die een bh droegen en vrouwen die geen bh droegen. Overgewicht verhoogt echter wel het risico op borstkanker, en vrouwen met overgewicht hebben meer kans om grotere borsten te hebben en een bh te dragen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze mythe blijft circuleren.



Is het slecht om je bh te vaak te wassen?

Zou je onderbroeken meerdere keren dragen? Nee, precies. Datzelfde geldt voor bh’s. De stof breekt af wanneer het constant tegen het vuil en de olie van onze huid wrijft. Dus om de levensduur van je bh te verlengen, zou je hem echt regelmatig moeten wassen, net zoals je onderbroek. Over onderbroeken gesproken, wij zochten onlangs uit waar dat zakje in het kruis van je onderbroek voor is!

Mag je je bh in de wasmachine wassen?

Er is niets mis mee om je bh in de wasmachine te doen, al zal hij dan wel iets minder lang meegaan. Probeer je bh zo koud mogelijk te wassen en doe hem altijd in een waszakje. Dan kan het niet zoveel kwaad. Als je een huishouden en een druk leven hebt, wie heeft er de tijd voor om handwassen te doen?

Kan ik een goede bh voor altijd blijven dragen?

Nee, dit niet zo’n goed idee. Zelfs als je borsten even groot blijven, moet je niet voor eeuwig aan je favoriete bh blijven hangen. Een goede vuistregel is om je bh ongeveer elk jaar te vervangen. Maar als het een bh is die je niet vaak draagt, kun je hem zeker wel drie jaar houden. Het hangt allemaal af van hoe vaak je de bh draagt en hoe goed je er voor zorgt.

Is een bh-maat voor elk merk hetzelfde?

Als het vriendelijke meisje van je favoriete lingeriewinkel heeft vastgesteld dat je een 80D bent, wil dat nog niet betekenen dat dat voor elke merk of elke stijl geldt. Al deze merken gebruiken namelijk een pasmodel. Er is geen machine of computer die de maat van een bh bepaalt. Ze kijken naar een model, bepalen haar maat en baseren de rest van hun lijn op die persoon. Het kan dus zijn dat je drie verschillende bh’s in drie verschillende maten van drie verschillende merken hebt. Dat betekent helaas dat je ze echt in elke winkel moet passen om de juiste maat te vinden.