Mooie bloemen, daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. En wat is een betere manier om dat te doen, dan de kunst van het bloemen drogen? Bloemen drogen is een manier om bloemen te drogen, zodat ze lang meegaan. Of het nu gaat om een enkele rode roos van een belangrijk persoon, een bloem uit je bruidsboeket of wildbloemen die je hebt verzameld tijdens je dagelijkse wandeling, je kunt er op deze manier nog jaren naar kijken.

Bloemen drogen is een geweldige manier om even je gedachten weg te zetten, de laptop te laten staan en te ontspannen met een beetje botanische meditatie. Laat de digitale detox maar beginnen! Maar hoe pak je dit nou precies aan?

Het kiezen van de juiste bloemen

Kies altijd voor bloemen die op hun kleurrijke hoogtepunt zitten. De kleur van de bloem zal vervagen als hij opdroogt, dus het is het beste om de meest levendige bloemen te kiezen. Pluk de bloemen wanneer ze compleet vochtvrij zijn. Vochtige planten zijn vatbaar voor schimmel, dus pluk ze wanneer dauw is opgedroogd en voordat de avonddauw weer terug is. Zorg er ook voor dat de bloemen vrij zijn van kleine beestjes en vlekken.

Bloemen met platte knoppen, zoals viooltjes en madeliefjes, zijn het makkelijkst, maar er zijn veel meer geschikte bloemen om te drogen. Als de knop bolvormig is, snijd deze dan doormidden. Ga het bos in en gebruik bladeren van varen of gedroogde grassen en verse bloemen. Dat ziet er gedroogd echt prachtig uit.De verschillende perstechnieken

De boekmethode

De gemakkelijkste manier van bloemen drogen, is door een zwaar boek te gebruiken. Het liefst natuurlijk een boek waar je niet al te gehecht aan bent, omdat het bloemen drogenwat vlekjes of beschadigingen kan opleveren.

Begin met het verwijderen van de bladeren die aan de steel zitten. Plaats vervolgens de bloem tussen twee vellen absorberend papier en steek dit tussen je boek. Als je meerdere bloemen wilt drogen, zorg er dan voor dat je deze verspreid in het boek, of meerdere boeken gebruikt. Dit voorkomt dat er vocht van de ene bloem naar de andere wordt overgebracht. Sluit het boek en plaats er een stapel andere boeken of een zwaar voorwerp op om druk uit te oefenen op de pagina’s.

Verander het absorberende papier aan beide kanten van de bloem elke drie dagen om verkleuring te voorkomen. Na twee tot drie weken is je bloem gedroogd. Gebruik een pincet om de bloem voorzichtig uit het boek te halen.

De magnetronmethode

Vouw een gewoon vel papier dubbel en plaats je bloemen op één kant van het gevouwen papier. Zodra je bloemen mooi plat liggen, pak je een vel keukenpapier en leg je dit voorzichtig op je bloemen. Vouw de andere kant van het papier over het keukenpapier. Plaats het in de magnetron met een zware ovenschaal erop en verwarm gedurende 30 tot 60 seconden. Verwijder voorzichtig het papier en verwijder met zorg de bloemen.

De strijkmethode

Plaats je bloemen tussen twee vellen papier en leg er een zwaar boek bovenop om ze plat te maken. Maak je strijkijzer helemaal leeg, want je wilt niet dat het vocht de bloemen bederft. Strijk het papier ongeveer 15 seconden op een lage stand. Laat dit een minuut afkoelen. Draai het papier om en herhaal het proces. Kijk voorzichtig of de bloemen goed gedroogd zijn.

Bloemen drogen, hoe doe je dat?

Wat doe je na het bloemen drogen?

Nu het bloemen drogen is gelukt, kun je verschillende creatieve dingen met de bloemen doen. Je kunt ze op wit of mooi oud perkamentpapier in een fotolijstje bewaren, voor jezelf of bijvoorbeeld voor vrienden of familie. Extra leuk is het dan om een bloem te gebruiken met betekenis. Bijvoorbeeld die geplukt is op een bijzondere dag of plek. Maar je kunt ook je eigen wenskaarten versieren een paar bloemen van je bruidsboeket bij jullie trouwfoto in het lijstje doen.

Wat zou jij willen maken met gedroogde bloemen?