Een cactus verpotten is een klusje waar velen van ons tegenop zien. Hoe doe je dit zonder jezelf te verwonden en wat heb je nodig?

Cactussen zijn onderhoudsarme kamerplanten die bijna nooit verpot hoeven te worden. Wanneer je cactus verpotten toch nodig is, is het belangrijk ervoor te zorgen dat dit goed en veilig gebeurt. Zodra de wortels van de catus door de gaten aan de onderkant van de pot beginnen te komen, is het tijd om je cactus te verpotten. Omdat ze langzame groeiers zijn, hoeven cactussen meestal niet vaker dan om de 3 à 4 jaar te worden overgeplant. Voor sommige sneller groeiende soorten is elke 2 à 3 jaar beter.

Veel soorten cactussen hebben scherpe stekels die bedoeld zijn om de plant beschermen. Dit maakt het overpotten van cactussen ook een moeilijke en soms pijnlijke taak. Een metalen tang zou je hierbij kunnen helpen. Het is ook een goed idee om te investeren in een paar stevige beschermende tuinhandschoenen. Vermijd handschoenen die zijn gemaakt van stof in plaats van bijvoorbeeld leer of dik canvas. De stekels van cactussen kunnen anders gemakkelijk door de stof heen komen.

Een cactus verpotten zonder jezelf te verwonden

Wat je nodig hebt om een cactus te verpotten

Zo doe je het

Een cactus verpotten kun je het beste vroeg in of halverwege de lente doen. De cactus zit dan namelijk in zijn actieve groeiperiode. De cactus heeft dan de energie om te herstellen van het verpotten en om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Bereid jezelf en je gereedschap goed voor

Welk gereedschap je nodig hebt voor het verpotten van een cactus, zijn afhankelijk van de grootte van de plant en hoeveel stekels er zijn. Bij het overplanten van kleinere cactussen zijn bijvoorbeeld een metalen tang en kranten misschien niet nodig, terwijl voor grotere cactussen een volledig arsenaal aan beschermend gereedschap nodig kan zijn. Ongeacht de grootte, het dragen van dikke beschermende handschoenen is altijd belangrijk.

Haal de cactus uit de oude pot

Maak de aarde rond de randen van de pot los met een mesje. Je kunt de cactus in kranten wikkelen om hem beter vast te kunnen pakken, of een tang gebruiken. Wrik de kluit voorzichtig los uit de oude pot en leg de cactus plat neer.

Maak de kluit los en gooi oude grond weg

Nadat je de cactus uit zijn oude pot hebt gehaald, moet de kluit worden losgemaakt. Haal voorzichtig alle oude aarde tussen de wortels weg. Doe dit heel rustig aan en pas op dat je niet te veel wortels breekt. Gooi de oude aarde weg.

Controleer de wortels

Terwijl de wortels blootliggen, controleer je ze op tekenen van ongedierte of ziekten. Snijd de dode of zieke wortels weg.

Kies een nieuwe pot

Als je iemand bent die de neiging heeft om een plant te veel water te geven, kies dan een pot van klei of terracotta voor je cactus. Cactussen kunnen in elke pot kunnen groeien, maar ongeglazuurde kleipotten kunnen helpen om overtollig vocht te absorberen. Wat voor type pot je ook kiest, zorg ervoor dat er onderin altijd een afvoergat zit.

De cactus overpotten in een nieuwe pot

Vul de bodem van de nieuwe pot met potgrond voor cactussen en zorg ervoor dat de cactus op dezelfde diepte wordt geplant als in de vorige pot. Gebruik de tang of de krant om de cactus voorzichtig in de pot te zetten en op zijn plaats te houden terwijl je de rest van de pot met potgrond vult. Geef de cactus na het verpotten niet meteen water, want hij heeft tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. Na ongeveer een week kun je hem weer normaal water geven.Cactussen zijn winterhard en passen zich makkelijk aan. De meeste soorten kunnen goed worden verpot, zolang ze gezond waren voordat ze werden verplaatst. Zorg ervoor dat je je verpotte cactus terug op zijn oorspronkelijke locatie plaatst, zodat hij dezelfde hoeveelheid natuurlijk licht en ventilatie krijgt.

Omdat cactussen woestijnplanten zijn, hebben ze een behoorlijk wat zonlicht nodig om goed te groeien. Een zonnige vensterbank op het zuiden of westen is ideaal voor de meeste cactussoorten. Heb je een warme zomer? Dan is het heel goed om je cactus af en toe buiten in de volle zon te zetten, om de groei te stimuleren.