Hoe kun je comfortabel leven op één inkomen?

Comfortabel op één inkomen leven met je gezin

De situatie waarin je met je gezin op één inkomen leeft, is niet altijd vrijwillig. Soms komt je gezin in situaties terecht die je niet had voorzien. Soms heb je de luxe dat het wel een vrijwillige keus is, maar leven op één inkomen is en blijft een uitdaging. Ik leef met mijn gezin al jaren op één inkomen en ik wil je graag vertellen hoe we dat doen.

Leven op één inkomen, zo doe je dat!

Waarom wij op één inkomen gingen leven

Voordat ik mijn verhaal vertel, wil ik even een stapje terug doen en zeggen dat ik absoluut begrijp dat er mensen zijn die leven op één (of zelfs géén) inkomen uit pure noodzaak en dat deze mensen het absoluut niet makkelijk hebben. Mocht jij je in deze situatie bevinden, weet dan dat ik met je meeleef en dat ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips.

Toen mijn man en ik nog niet zo lang samen waren, kwam ik helaas zonder werk te zitten. Ik solliciteerde me een ongeluk, maar tevergeefs. Ik ben toen een secretariële opleiding gaan doen en haalde mijn diploma. Maar ook dat zorgde er niet voor dat ik makkelijk een baan vond. Ondertussen blogde ik al jaren, maar daar haalde ik nog geen inkomsten uit.

Toen ik zwanger raakte, besloot ik samen met mijn man dat ik zou stoppen met solliciteren en me volledig zou richten op mijn blog en het opstarten van mijn eigen bedrijf daaromheen, zodat ik ondertussen voor de kleine kon zorgen. En al die tijd leefden wij volledig op één inkomen.Tips om je te helpen met leven op één inkomen

Leven op één inkomen is een echte uitdaging. Zeker wanneer daar ook een baby bij komt. En natuurlijk was dat niet altijd makkelijk. Maar het lukte ons, door extra op bepaalde dingen te letten en geld te besparen.

Neem geen hypotheek op beide inkomens

Mocht het nou zo zijn dan jullie nu nog van twee inkomens genieten en toevallig bezig zijn met het zoeken naar een koophuis, neem dan deze tip ter harte. Wil je geld lenen door middel van een hypotheek, dan kan ik je van harte aanbevelen een hypotheek te nemen op maar één inkomen. Mocht er dan ooit iets voorvallen waardoor één van de inkomens wegvalt, kun je in ieder geval nog steeds je hypotheek betalen en boodschappen doen.

Plan je boodschappen

Het bespaart enorm veel geld als je van tevoren (wij doen het elke zondag) het menu voor de komende week plant en in één keer al je boodschappen daarvoor haalt. Hoe minder tijd je doorbrengt in een supermarkt, hoe minder je verleid wordt om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Wij doen elke week boodschappen tussen de 50 en de 60 euro. Hoe we dat doen, kun je hier lezen in een interview met mij uit 2018. Oud, maar nog steeds accuraat. Daarbij doen we boodschappen op meerdere plekken, zodat we altijd de beste deals hebben.

Plan gratis activiteiten

Het is heel verleidelijk om vaak naar de dierentuin of de bioscoop te gaan, maar deze kosten kunnen snel oplopen. Ga in plaats daarvan eens actief op zoek naar leuke gratis activiteiten in de buurt. Zoek een bos om lekker te wandelen, haal je wekelijkse groenten bij de lokale pluktuin (wat mijn gezin echt een heel leuk uitje vindt) of ga bijvoorbeeld geocachen!

Koop spullen tweedehands

Toen onze dochter nog geboren moest worden, hebben we ontzettend veel spullen via Marktplaats gekocht. Ik vind dat je je absoluut niet voor tweedehands spullen hoeft te schamen. Het is goedkoop, goed voor het milieu en de meeste dingen zien er echt nog fantastisch uit. Via Marktplaats vonden we voor hele mooie prijsjes o.a. een dressoir, kinderwagen, Maxi-Cosi, draagzak, kinderzitje voor in de auto, Bumbo stoeltje, Tripp Trapp kinderstoel, traphekje en nog veel meer. Kinderen ontgroeien bepaalde dingen zo snel, dat het echt niet nodig is om voor sommige dingen de nieuwprijs te betalen.

Zorg dat je spaargeld opbouwt

Dit is misschien niet voor iedereen even makkelijk, maar probeer er altijd voor te zorgen dat je ergens wat geld achter de hand hebt voor zwaardere tijden. Wanneer jouw gezin er vrijwillig voor kiest om op één inkomen te leven, zorg dan dat je hier ruim van tevoren mee begint. Op Rente.nl kun je allerlei spaarrekeningen vergelijken, zodat je ook nog eens de goedkoopste kiest.

Wat is jouw ultieme tip om te leven op één inkomen met je gezin?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.