Ik hield al van spannende films met een goed mysterie, maar nu heb ik iets ontdekt wat ik bijna elke avond wel wil kijken. Cozy Mysteries!

Ik spreek vandaag even tegen jou, die niet kan wachten tot de herfst begint, om met een dekentje heerlijk in de bank te verdwijnen met een dampend kop thee – oh, mijn laatste kop thee voelt eeuwen geleden – en een heerlijke film.

Mocht je je afvragen waarom ik de laatste tijd zo weinig heb geblogd, ik kan het uitleggen. Ik heb namelijk een nieuwe verslaving. Ik hield al van spannende films met een goed mysterie, maar nu heb ik iets ontdekt wat ik bijna elke avond wel wil kijken. Cozy Mysteries! Ik kende deze term dus niet, maar dit is blijkbaar echt een ding!

Wat is een cozy mysterie nou precies?

Een Cozy Mystery is misdaad fictie (film of boek) waarin seks en geweld gematigd zijn en waarin een klein dorp en een hechte samenleving centraal staan. De hoofdpersoon (meestal een vrouw) is altijd geliefd in haar omgeving, nooit een professional als het gaat om het oplossen van mysteries, maar heeft altijd een rol waarbij ze veel contact heeft met de bewoners van haar dorp. Iedereen kent haar.

De films of boeken hebben dan ook vaak een vast thema. Er zijn cozy mysteries die zich rondom een theewinkel afspelen, maar ook bijvoorbeeld rondom een bibliotheek of bakkerij. De misdaad heeft dan ook altijd te maken met dit thema.Als er een moord wordt gepleegd, wordt dit nooit getoond en er wordt ook niet stilgestaan bij eventuele verwondingen of bloed, maar vooral bij het oplossen van het vraagstuk ‘wie heeft het gedaan’. De daders zijn nooit seriemoordenaars of psychopaten, maar altijd mensen die goed kunnen onderbouwen waarom ze de misdaad gepleegd hebben en zijn meestal bekenden van de hoofdpersoon.

De verhalen zijn spannend, maar niet over de top en het voelt ook echt cozy. Series zoals Miss Marple en Murder She Wrote horen officieel bij dit genre, maar ik ben vooral fan van de wat luchtigere films en series, zoals bijvoorbeeld ook Midsomer Murders.

Mijn favoriete Cozy Mysteries

Wat mij zo aanspreekt in dit genre is de hechte community waarin het zich altijd afspeelt. Je wordt makkelijk meegenomen in de wereld van de hoofdpersoon en je wilt diegene eigenlijk gewoon zijn! De sfeer is heerlijk tuttig, maar ook echt spannend. Ik heb mijn favorieten voor je op een rijtje gezet.

The Aurora Teagarden Mysteries
Aurora Teagarden werkt in de bibliotheek van het kleine plaatsje Lawrenceton. Ze is lid van The Real Murders club en bespreekt met deze groep geregeld boeken over echte misdaden. Door de kennis die ze daardoor heeft, weet ze menig mysterie in Lawrenceton op te lossen.

Er zijn tot nu toe 9 films gemaakt, die allemaal gebaseerd zijn op de boekenserie van Charlaine Harris. Er worden ongeveer 3 films per jaar gemaakt en de volgende films zullen waarschijnlijk in 2019 verschijnen! Ik heb ze allemaal gezien, maar mijn favorieten tot nu toe zijn The Julius House en Last Scene Alive en de eerste heb ik al eens eerder aangeraden. Je kunt ze allemaal afzonderlijk kijken, maar op volgorde raad ik wel aan, want er zit wel een beetje een verhaallijn in de ontwikkeling van de karakters.Murder, She Baked
In deze reeks films leer je Hannah Swensen kennen, de eigenaar van het schattige bakkerijtje The Cookie Jar, in een duf klein dorpje. Iedereen kent elkaar en in de bakkerij wordt onder het genot van een kop koffie en koekjes veel geroddeld, waardoor geheimen niet lang geheim blijven. Hannah is bevriend met de lokale politieagent en helpt hem verschillende misdaden op te lossen.

Op het moment van schrijven heb ik twee van deze films gezien. A Chocolate Chip Cookie Mystery en A Plum Pudding Mystery. Jongens, als je van heerlijke koekjes, gebakjes en taartjes houdt, zijn dit echt dΓ© films die je moet zien. Ze zijn zo leuk en echt spannend! Maar let op, want hierna wil je sowieso zelf een bakkerijtje beginnen. Zeer gevaarlijk!

Heb jij wel eens een Cozy Mysterie gezien?