Meal preppen voor de hele week kan veel werk schelen in de avond, wanneer je thuis komt na een lange dag. Maar er zijn veel meer voordelen van meal preppen!

Het leven kan hectisch zijn. Ik heb een dochter van twee, ik run een huishouden en daarbij een bedrijf en een blog. En met een man die ook gewoon fulltime werkt, is het fijn wanneer het koken niet al te veel tijd hoeft te kosten. We plannen daarom altijd wekelijks ons weekmenu en bereiden zoveel mogelijk voor. Je weekmenu voorbereiden en meal preppen voor de hele week kan veel werk schelen in de avond, wanneer je thuis komt na een lange dag. Maar er zijn nog veel meer voordelen van meal preppen.

Wat is meal preppen?

In een eerdere blogpost heb ik al eens uitgebreid verteld wat meal preppen is en hoe je het kunt aanpakken. In het kort betekent dit dat je op één dag zoveel mogelijk voorbereidt voor de komende week. Het weekmenu plannen, boodschappen doen en gerechten voor bereiden. Je kunt dit zo uitgebreid aanpakken als je zelf wilt. Sommige mensen koken zoveel mogelijk gerechten en vriezen dit in, maar andere mensen (zoals ik) kiezen ervoor om vooral de voorbereidingen alvast te doen, zodat het koken sneller gaat. Vooral doen wat het beste bij jou, je gezin en je leven past, dan heeft meal preppen ook voor jou veel voordelen.

voordelen van meal preppen
Voordeel #1: Minder stress

Is er eigenlijk iemand die het fijn vind om na een lange dag te moeten verzinnen wat er gegeten moet worden? Om het dan ook nog eens klaar te moeten maken. Meal preppen scheelt tijd en daardoor ook stress.

Voordeel #2: Minder voedselverspilling

Vooruit plannen zorgt ervoor dat je hoogstwaarschijnlijk niet teveel zult maken. Dit voorkomt dat er restjes overblijven die uiteindelijk in de kliko belanden. Een dure bezigheid en hartstikke zonde!

Voordeel #3: Bespaart geld

Wanneer je een weekmenu hebt gepland en het boodschappenlijstje hebt gemaakt, is de kans dat je iets meeneemt wat je eigenlijk niet nodig zult hebben veel kleiner.

Voordeel #4: Stimuleert gezonder eten

Meal preppen kan een zeer positieve uitwerking hebben op het bereiken van je gewenste lichaamsgewicht. Of je nou wilt afvallen of aankomen, van te voren plannen wat je de hele week gaat eten zorgt ervoor dat je je er beter aan zult houden.Voordeel #5: Stimuleert gevarieerder eten

Sinds ik wekelijks mijn maaltijden plan, eet ik veel gevarieerder. Omdat je de tijd neemt te bedenken wat je gaat eten, is het makkelijker om verschillende producten af te wisselen, zoals pasta, rijst en aardappelen.

Voordeel #6: Minder geld uitgeven aan afhaalmaaltijden

Als je er een lange dag op hebt zitten, is het erg verleidelijk om eten te bestellen. Doe je dit een paar keer per maand, geef je daar ongemerkt toch behoorlijk wat geld aan uit. Met een strak gepland weekmenu is dat dus niet nodig.

Er zijn online tal van voorbeelden en recepten te vinden hoe je het beste kunt meal preppen. Het enige wat je nodig hebt zijn wat ingrediënten, goede bewaarbakjes en maximaal een uurtje van je tijd.