De Nederlandse vlag schoonmaken is belangrijk. Een schone vlag wordt gezien als een teken van respect. Maar hoe doe je dat zonder de vlag te beschadigen?

Hoe doe je dat eigenlijk, de Nederlandse vlag schoonmaken op de juiste manier? Er is geen groter symbool van ons land, dan de Nederlandse vlag. Voor het uithangen van de vlag zijn bepaalde richtlijnen opgezet en het goed verzorgen van je vlag is een teken van respect. Zorg dus dat je vlag er nooit onverzorgd of vlekkerig bijhangt.

Vlag schoonmaken op de juiste manier

Om wat voor vlag het ook gaat, hij zal veel langer meegaan wanneer je hem regelmatig goed reinigt. De Nederlandse vlag wordt vaak gemaakt van polyester of nylon, maar een katoenen vlag is ook te vinden.

De Nederlandse vlag schoonmaken doe je op deze manier
Testen op kleurechtheid en handwas

De veiligste manier om een meerkleurige vlag schoon te maken, is met een handwas in koud water en een mild wasmiddel. Als je niet zeker weet of de stof kleurecht is, moet je dit eerst testen. Maak een wattenstaafje met kraanwater en wrijf de punt over alle beschikbare kleuren. Als het wattenstaafje de kleur overneemt, is de vlag niet kleurecht en zullen de kleuren bij het wassen gaan bloeden. In dat geval kun je beter een nieuwe vlag aanschaffen.

In de wasmachine

Als de kleuren niet bloeden, kan je de vlag schoonmaken in de wasmachine. Stel het programma dan zo zacht mogelijk in en gebruik koud water voor het wassen en spoelen, om kreukels en eventueel toch zoveel mogelijk kleuruitloop te voorkomen. Mocht je een vintage vlag bezitten, breng hem dan naar de stomerij, die weten precies hoe ze daarmee om moeten gaan.De vlag drogen

Droog een vlag nooit in een warme droger. Hang hem inplaats daarvan een de waslijn en laat hem natuurlijk opdrogen. Wanneer de vlag kreukels heeft, gebruik dan een strijkijzer die een koude stand heeft. Voor katoenen vlaggen kun je een heet strijkijzer gebruiken.

Vlaggenmast onderhouden

De vlaggenmast van je vlag staat natuurlijk continue blootgesteld aan allerlei weersinvloeden. Vooral wind zorgt ervoor dat er allerlei vuil op de vlaggenmast terecht komt. Een vlaggenmast moet dan ook goed onderhouden worden en heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Dit kun je doen met azijn of een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Je verwijderd groene of zwarte aanslag dan in een handomdraai.

Wil je meer weten over het schoonmaken van delicate items? Je leest hier hoe je je sieraden schoonmaakt en waar je absoluut geen azijn voor mag gebruiken!

Heb jij je Nederlandse vlag al eens schoon moeten maken? Hoe heb je dat gedaan?