De Nederlandse vlag schoonmaken doe je zo

De Nederlandse vlag schoonmaken doe je zo

Hoe doe je dat eigenlijk, de Nederlandse vlag schoonmaken op de juiste manier? Er is geen groter symbool van ons land, dan de Nederlandse vlag. Voor het uithangen van de vlag zijn bepaalde richtlijnen opgezet en het goed verzorgen van je vlag is een teken van respect. Zorg dus dat je vlag er nooit onverzorgd of vlekkerig bijhangt.

Vlag schoonmaken op de juiste manier

Om wat voor vlag het ook gaat, hij zal veel langer meegaan wanneer je hem regelmatig goed reinigt. De Nederlandse vlag wordt vaak gemaakt van polyester of nylon, maar een katoenen vlag is ook te vinden.

De Nederlandse vlag schoonmaken doe je op deze manier
Testen op kleurechtheid en handwas

De veiligste manier om een meerkleurige vlag schoon te maken, is met een handwas in koud water en een mild wasmiddel. Als je niet zeker weet of de stof kleurecht is, moet je dit eerst testen. Maak een wattenstaafje met kraanwater en wrijf de punt over alle beschikbare kleuren. Als het wattenstaafje de kleur overneemt, is de vlag niet kleurecht en zullen de kleuren bij het wassen gaan bloeden. In dat geval kun je beter een nieuwe vlag aanschaffen.

In de wasmachine

Als de kleuren niet bloeden, kan je de vlag schoonmaken in de wasmachine. Stel het programma dan zo zacht mogelijk in en gebruik koud water voor het wassen en spoelen, om kreukels en eventueel toch zoveel mogelijk kleuruitloop te voorkomen. Mocht je een vintage vlag bezitten, breng hem dan naar de stomerij, die weten precies hoe ze daarmee om moeten gaan.De vlag drogen

Droog een vlag nooit in een warme droger. Hang hem inplaats daarvan een de waslijn en laat hem natuurlijk opdrogen. Wanneer de vlag kreukels heeft, gebruik dan een strijkijzer die een koude stand heeft. Voor katoenen vlaggen kun je een heet strijkijzer gebruiken.

Vlaggenmast onderhouden

De vlaggenmast van je vlag staat natuurlijk continue blootgesteld aan allerlei weersinvloeden. Vooral wind zorgt ervoor dat er allerlei vuil op de vlaggenmast terecht komt. Een vlaggenmast moet dan ook goed onderhouden worden en heeft af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Dit kun je doen met azijn of een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Je verwijderd groene of zwarte aanslag dan in een handomdraai.

Wil je meer weten over het schoonmaken van delicate items? Je leest hier hoe je je sieraden schoonmaakt en waar je absoluut geen azijn voor mag gebruiken!

Heb jij je Nederlandse vlag al eens schoon moeten maken? Hoe heb je dat gedaan?

Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

1 reactie

  1. Ik was de vlag en wimpel op de handwas in de machine op de 26e april. De dag erna hang ik hem nat op. Strijken doe ik niet, dat doet de wind.

    Overigens mag je als particulier gewoon dagelijks vlaggen m.u.v. de zondag geloof ik. Zolang je de vlag maar niet de grond laat raken tijdens hijsen en strijken. De vlag moet voor zonsondergang gestreken worden, of voor middernacht mits goed verlicht.

    De wimpel gebruiken we op de verjaardag van koning, koningin en kroonprinses.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.