De Tuinen van Appeltern: Een dagje uit voor het hele gezin

De Tuinen van Appeltern - Entree

Een bezoek aan De Tuinen van Appeltern is een leuke, ontspannende ontsnapping vol frisse lucht als je op zoek bent naar leuke dingen om te doen in Nederland. Appeltern ligt nabij Nijmegen en Tiel in het land van Maas en Waal. Zoals je wellicht verwacht, is dit een activiteit die het fijnst is op een zonnige dag. Hoewel er wel degelijk overdekte plekjes en horecapunten zijn, zal je het grootste gedeelte van de dag rondwandelen op de 22 hectare aan tuinen. We nemen je mee en laten je zien hoe een dagje in De Tuinen van Appeltern eruit kan zien.

De Tuinen van Appeltern

In de Tuinen van Appeltern geniet je van meer dan 200 voorbeeldtuinen, prachtige natuurlijke gebieden vol planten en bloemen, een plantenmarkt, parkwinkel en voor de kinderen het enorme natuurlijke ontdekkingseiland. Maar Appeltern is niet alleen een gezellig dagje uit, je kunt er ook inspiratie op doen, advies inwinnen en plannen maken voor je eigen tuin.

Entree

Wanneer je de auto hebt geparkeerd, loop je in binnen 5 minuten het entreegebouw in. Wanneer je binnenkomt zijn er direct toiletten en een horecapunt aanwezig. Je vind hier ook de parkwinkel, maar daarover later meer. Zodra je betaald hebt (wat je ook thuis al gedaan kan hebben), loop je het entreegebouw aan de andere kant uit en wandel je naar de tuinen.

Het entreegebouw
Horecapunt “Onze Entree”

Kabouterpad

Je komt dan al vrij snel het kabouterpad tegen. Een paadje verscholen in de struiken, waar allemaal kabouters verstopt zitten en een heus kabouterhuis te vinden is. Een echte belevenis voor kinderen!

Inspiratietuinen

Het is onmogelijk om met een paar foto’s de grootsheid en schoonheid te vangen van de meer dan 200 inspiratietuinen. Je kunt je er geen voorstelling van maken hoeveel tuinen dit zijn en hoeveel er te zien is. Je vind er allerlei bloemen en planten, maar ook tuinontwerpen die als voorbeeld kunnen dienen voor je eigen tuin. Door middel van QR-codes die je met je telefoon kunt scannen, kun je informatie vinden en eventueel producten, bloemen of planten bestellen. De tuinen zijn goed toegankelijk met kinderwagen, buggy of rolstoel, al zijn er af en toe uitzonderingen en moet diegene die wielen heeft even een stukje om, om uiteindelijk meteen weer bij elkaar uit te komen.

Je zou het misschien niet denken, maar ook voor kinderen zijn de tuinen een groot avontuur. Er zijn overal hoekjes en plekjes om te ontdekken en veel tuinen hebben vijvertjes waar je kikkers, vlinders en andere insecten kunt spotten. Ze zullen hun ogen uit kijken!

Ontdekkingseiland

Naast de vele tuinen, is er speciaal voor de kinderen een ontdekkingseiland aangelegd, waar je met een vlotje zelf naartoe kunt varen. Een geweldige belevenis voor allerlei leeftijden! Je kunt er heerlijk spelen in de natuur, klimmen, zand scheppen, graven, hutten bouwen met takken, van heuvels af rollen, over boomstammen lopen en nog véél meer. Bij Appeltern hebben ze ontzettend goed nagedacht over hoe kinderen het liefst spelen en hoe dat kan op een manier die goed voor ze is en die vriendelijk is voor de natuur. Uren kunnen ze zich hier vermaken!Accommodaties

In de Tuinen van Appeltern zijn verschillende accommodaties te vinden. In het entreegebouw vind je horecapunt Onze Entree. Hier kan je heerlijk wat drinken of genieten van een lunch, wat je maar wilt. Je doet je bestelling aan de bar en kunt dan binnen plaatsnemen of op het zonterras. Je kunt vanuit hier ook de cadeauwinkel en plantenmarkt bezoeken. Onze Entree is helemaal vrij toegankelijk, zonder entree te hoeven betalen.

Middenin het park vind je een enorme kas, horecapunt Buitenlucht. Of dit horecapunt geopend is, is afhankelijk van het weer en dit kan de receptie je meestal vertellen bij aankomst. Ook bij Buitenlucht bestel je aan het een bar, waarna je plaats kunt nemen in de kas, of buiten op het terras, wat ook overdekte plaatsen heeft. Bij Buitenlucht vind je ook (rolstoeltoegankelijke) toiletten.

Horecapunt “Buitenlucht”
Horecapunt “Buitenlucht”

Horecapunt Wintertuin is een zelfbedieningsrestaurant. Je kunt hier genieten van een drankje, vers klaargemaakte maaltijden en ijsjes. Je kunt binnen zitten, maar ook op een terras. Over het algemeen is de Wintertuin in het hoogseizoen altijd geopend. In het laagseizoen kan het wat eerder sluiten.

Parkwinkel & plantenmarkt

In het entreegebouw, waar je ook weer terecht komt als je De Tuinen van Appeltern verlaat, vind je de parkwinkel. De winkel is vrij toegankelijk zonder dat je entreegeld hoeft te betalen. Je kunt hier allerlei leuke tuinartikelen kopen, ook voor kinderen. Je vind er ook bloempotten, tuindecoratie en boeken. Het is teveel om op te noemen!

Parkwinkel
Plantenmarkt

Buiten het gebouw en ook vrij toegankelijk, vind je de plantenmarkt. Een plek waar je veel planten en bloemen kunt vinden die ook in de inspiratietuinen te vinden zijn. Dus heb je iets leuks gezien, kun je het een meteen mee naar huis nemen.

Kijk voor meer informatie en om kaartjes te bestellen op www.appeltern.nl.


Door Yvette

Yvette is getrouwd en heeft een dochter. Ze houdt van Engeland, herfst, winter, Kerst, het tuincentrum, dansen door de kamer, pizza en ijs. Het is haar droom een fictieschrijver te worden, op een boerderij te wonen met haar eigen kippen en moestuin en iets bij te dragen aan een betere wereld voor vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.