Regelmatig de vaatwasser schoonmaken kan voorkomen dat hij vroegtijdig kapot gaat en met deze 3 simpele stappen is het zo gedaan!

Eén van de dingen waar ik het meest blij mee ben, is onze vaatwasser. Ik vind het een grote luxe om niet meer zelf te hoeven afwassen. Ik vind het dan ook ontzettend irritant wanneer de vaat er vies uit komt. Regelmatig de vaatwasser schoonmaken kan dit voorkomen.

Vaatwasser schoonmaken in 3 simpele stappen

Een schone vaatwasser in 3 stappen

De vaatwasser wordt bij ons thuis dagelijks gebruikt. Met een peuter in huis heb je dat ding elke avond wel vol. Maar dat betekent ook dat de vaatwasser van binnen behoorlijk vies kan worden, ook al valt dat misschien niet meteen op. Niet lang geleden ontdekte ik een trucje om op een simpele manier de grootste nachtmerrie van een vaatwasser blinkend schoon te krijgen. En met deze drie stappen kan jij dat ook!

Verwijder etensresten

Trek het onderste rooster van de vaatwasser eruit en controleer de bodem op achtergebleven etensresten. Zorg dat niets de afvoer kan verstoppen. Controleer ook het filter en maak deze schoon. Deze vind je meestal op de bodem in het midden van de vaatwasser.Reinig met azijn

Zet op het bovenste rek een vaatwasserbestendig bakje, gas of beker (alles wat niet makkelijk omvalt is prima) en vul dit met pure witte natuurazijn. Houd de vaatwasser verder leeg en laat hem draaien op de heetste stand. De azijn helpt om al het vieze, vettige vuil en nare geurtjes te verwijderen en de vaatwasser te ontsmetten.

Reinig met baking soda (zuiveringszout)

Als hij klaar is, verwijder je het bakje waar de azijn in zat (er zal nu waarschijnlijk water in zitten) en strooi je een beetje baking soda op de bodem van de vaatwasser. Let op: verwar baking soda niet met bakpoeder, dit is namelijk niet helemaal hetzelfde. Laat de vaatwasser nog een keer kort draaien, maar wel op de heetste stand. De baking soda zorgt ervoor dat de laatste vlekken worden verwijderd en dat de vaatwasser heerlijk fris zal ruiken.

Herhaal bovenstaande ongeveer elk half jaar. Nu de vaatwasser blinkend schoon is van binnen, heb ik nog wat tips voor je om het zo te houden.

Tips voor het schoonhouden van de vaatwasser

  • Controleer dagelijks het filter. Spoel het goed om en verwijder etensresten.
  • Spoel aardappelresten altijd af. Dit blijft namelijk makkelijk achter op alles in je vaatwasser en koekt dan flink aan.
  • Zorg dat de vaatwasser altijd vol is wanneer je hem draait, om water en energie te besparen. Pak hem echter ook niet te vol in, omdat het water dan niet overal bij kan en de vaat niet schoon genoeg zal worden.

Wat is jouw methode voor het schoonmaken van je vaatwasser?