Vaatwasser schoonmaken met 3 praktische tips
Schoonmaken

De vaatwasser schoonmaken in 3 simpele stappen

Eén van de dingen waar ik het meest blij mee ben, is onze vaatwasser. Ik vind het een grote luxe om niet meer zelf te hoeven afwassen. Ik vind het dan ook ontzettend irritant wanneer de vaat er vies uit komt. Regelmatig de vaatwasser schoonmaken kan dit voorkomen.

Vaatwasser schoonmaken in 3 simpele stappen

Een schone vaatwasser in 3 stappen

De vaatwasser wordt bij ons thuis dagelijks gebruikt. Met een peuter in huis heb je dat ding elke avond wel vol. Maar dat betekent ook dat de vaatwasser van binnen behoorlijk vies kan worden, ook al valt dat misschien niet meteen op. Niet lang geleden ontdekte ik een trucje om op een simpele manier de grootste nachtmerrie van een vaatwasser blinkend schoon te krijgen. En met deze drie stappen kan jij dat ook!

Verwijder etensresten

Trek het onderste rooster van de vaatwasser eruit en controleer de bodem op achtergebleven etensresten. Zorg dat niets de afvoer kan verstoppen. Controleer ook het filter en maak deze schoon. Deze vind je meestal op de bodem in het midden van de vaatwasser.Reinig met azijn

Zet op het bovenste rek een vaatwasserbestendig bakje, gas of beker (alles wat niet makkelijk omvalt is prima) en vul dit met pure witte natuurazijn. Houd de vaatwasser verder leeg en laat hem draaien op de heetste stand. De azijn helpt om al het vieze, vettige vuil en nare geurtjes te verwijderen en de vaatwasser te ontsmetten.

Reinig met baking soda (zuiveringszout)

Als hij klaar is, verwijder je het bakje waar de azijn in zat (er zal nu waarschijnlijk water in zitten) en strooi je een beetje baking soda op de bodem van de vaatwasser. Let op: verwar baking soda niet met bakpoeder, dit is namelijk niet helemaal hetzelfde. Laat de vaatwasser nog een keer kort draaien, maar wel op de heetste stand. De baking soda zorgt ervoor dat de laatste vlekken worden verwijderd en dat de vaatwasser heerlijk fris zal ruiken.

Herhaal bovenstaande ongeveer elk half jaar. Nu de vaatwasser blinkend schoon is van binnen, heb ik nog wat tips voor je om het zo te houden.

Tips voor het schoonhouden van de vaatwasser

 • Controleer dagelijks het filter. Spoel het goed om en verwijder etensresten.
 • Spoel aardappelresten altijd af. Dit blijft namelijk makkelijk achter op alles in je vaatwasser en koekt dan flink aan.
 • Zorg dat de vaatwasser altijd vol is wanneer je hem draait, om water en energie te besparen. Pak hem echter ook niet te vol in, omdat het water dan niet overal bij kan en de vaat niet schoon genoeg zal worden.

Wat is jouw methode voor het schoonmaken van je vaatwasser?

3 Reacties

 1. Leontine zegt:

  Het zeef maak ik na elke ronde schoon. Ook de rand onder bij de deur veeg ik na elke beurt even na. Hier kan zich nogal veel viezigheid ophopen. Verder laat ik hem elke maand lopen met zo’n flesje reiniger van de Action. Ook in vaatwasmiddelen is veel verschil. Ik heb veel geprobeerd, maar Dreft blijft favoriet. Het maakt geweldig schoon, ruikt lekker en de glazen worden niet dof.

  1. Leontine zegt:

   Toch ga ik het ook eens proberen met azijn en baking soda. Dank voor de tip.

 2. Petra zegt:

  Ik veeg een bord schoon met de vork. En dan gaat het in de vaatwasser, meer werk maak ik er niet van. En zelfs na drie dagen staan in de vaatwasser is de vaat brandschoon. Dat eco programma is leuk voor een rondje afstoffen, maar voor de vaat gewoon het normale, hete programma gebruiken. Kost altijd minder water/gas/stroom dan voorspoelen en vaatwasser aan. Hier Gooi ik elke wasbeurt (twee of drie in één week) een schijfje citroen in het bestekbakje. Ik snijd citroenen in schijfjes en partjes direct na aankoop en vries ze in. De vaatwasser heeft ‘deo’, minder glansspoelmiddel en zeep nodig en ook minder kalkaanslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.