Hoe verzorg je je gazon in de herfst? In de herfst heeft de verzorging van je grasveld een andere aanpak nodig dan in de zomer.

Hoe houdt je een mooi gazon in de herfst? De ergste zomerhitte is voorbij en binnenkort verwelkomen we de herfst in ons land. In mijn geval, met open armen! Als de koelere lucht ook bij jou voor frisse nieuwe energie zorgt, dan is het misschien een goed moment om eens te kijken naar de verzorging van je gazon.Verzorging van je gazon in de herfst

Het is een beetje afhankelijk van waar je woont, maar zodra de herfst begint is je gazon hoogstwaarschijnlijk verdroogd, heeft het flink onder water gestaan, of beiden. Waar je ook woont, je gazon heeft op dit punt behoorlijk wat liefde en verzorging nodig om het door de winter heen te helpen. En binnen een uur of twee ben je daarmee klaar!

De verzorging van je gazon in de herfst
Maaien

Maaien is zeer belangrijk, maar hoe kort of lang je het gras moet houden is nogal een onderwerp van discussie. Een oude mening is dat je je gras in de zomer zo lang mogelijk zou moeten houden bij het maaien, maar eigenlijk is dat het hele jaar goed. Hiermee maximaliseer je de fotosynthese. Daarnaast wordt het grasveld door de lange wortels goed geïsoleerd en beschermd tegen extreme temperaturen. In de zomer kun je je gemaaide gras ook prima op het gazon laten liggen. Dit breekt snel af en de voedingsstoffen worden aan de grond toegevoegd. In kouder weer zal dit trager gaan, waardoor er schimmelproblemen kunnen ontstaan. Haal het in de herfst dus altijd weg.

Bemesten

Nog niet zo lang geleden werd gezegd dat het niet goed was om je gazon te bemesten zodra de zomer voorbij is. Maar dankzij nieuwe technologieën en andere denkwijzen, wordt het tegenwoordig als essentieel gezien om ons gazon in de herfst goed bij te mesten. Bemest je gazon op de juiste manier en het zal energiereserves en kracht opbouwen om met minder licht en meer kou om te gaan.

Onkruid verwijderen

Veel onkruid kan handmatig worden verwijderd en het gebruik van chemische middelen kan in principe vermeden worden. Doe dit echter alleen na regen of water geven, omdat de grond dan losser zal zijn en het onkruid makkelijker loslaat, wortel en al. Wieden met de hand hoeft niet altijd een pijnlijke en vermoeiende klus te zijn. Een onkruidsteker met lange steel maakt de klus een stuk prettiger voor je rug.

Water geven

De moeilijkste beslissing die je waarschijnlijk moet nemen, is hoeveel water je gaat geven naarmate de dagen korter en kouder worden. Toch is het vrij simpel. Als het weer vrij droog blijft, blijf dan sproeien zo vaak als nodig is. Je merkt wel aan je gazon wanneer het meer water kan gebruiken. De grassprieten zullen minder gaan glanzen en droger worden. Wanneer je water gaat geven, doe dit dan in de ochtend. Op deze manier blijft het grasveld niet heel lang nat en krijg je geen schimmelvorming.

Geef het zon

In de herfst is het belangrijk om je gazon bladvrij te houden. Net als alle andere planten, leeft je gras. het heeft dus zonlicht nodig om te groeien. In de herfst vallen er ontzettend veel bladeren op de grond en het is toch belangrijk om regelmatig te harken zodat het gras kan blijven genieten van het beetje zon dat er nog is. Je kunt natuurlijk ook een snoerloze bladblazer gebruiken, wat de klus nog makkelijker maakt.

Wil je meer lezen over je je tuin in de herfst? Dit kan je allemaal doen met herfstbladeren! Ben je er al aan toe om je tuin klaar te maken voor de winter? Dit kan je doen in oktober!

Wat doe jij om je gazon te beschermen in de herfst?