Het Dickens Festijn in Deventer is een prachtig en sfeervol evenement middenin het historische Bergkwartier. Beleef kerst in het Engeland van de 19e eeuw!

Elk jaar is het een traditie. Het Dickens Festijn Deventer! Een enorm sfeervol evenement, middenin het mooie en historische Bergkwartier. Fans van de boeken van Charles Dickens kunnen twee dagen lang hun hart ophalen. Maar ook voor mensen die de boeken niet kennen, is het een fantastische ervaring!

Al zo’n 15 jaar ga ik ieder jaar in december naar het Dickens Festijn in Deventer. Eerst met mijn moeder, toen met mijn man en nu met mijn dochter erbij. Ieder jaar is het weer ouderwets genieten! Letterlijk ouderwets, want het is echt alsof je terug in de tijd gaat.


Terug in de tijd op het Dickens Festijn

Bergkwartier wordt één keer per jaar een paar dagen helemaal afgesloten, zodat de straten kunnen worden omgetoverd tot een 19e eeuwse Engelse stad. Meer dan 900 personages uit al zijn boeken zul je die dag rond zien lopen.

Scrooge, Oliver Twist, Mr Pickwick, zwervers, carol singers, weesjes, ganzenhoeders, deftige heren op ouderwetse hoge fietsen en marktlui, echt alles kom je er tegen. Zelfs Queen Victoria kun je spotten, maar dan moet je wel héél goed opletten…

Alles ziet er prachtig uit, overal staan kraampjes met mooie spulletjes en je kunt de heerlijkste traditionele hapjes en drankjes kopen. Gepofte kastanjes, warme chocolademelk, arretjescake of gluhwein, het eten op het Dickens Festijn is één van de redenen dat ik geen jaar oversla! Zin om een stukje sfeer te proeven?


Beleef het oude Engeland op het Dickens Festijn Deventer
Beleef het oude Engeland op het Dickens Festijn Deventer
Beleef het oude Engeland op het Dickens Festijn Deventer


Algemene informatie

Het Dickens Festijn wordt altijd vlak voor kerst, op een zaterdag en zondag gehouden van 11:00 tot 17:00 uur. Scroll naar beneden voor de actuele data.De entree is gratis, maar let op: afhankelijk van hoe laat je komt, kan het behoorlijk lang duren voordat je echt binnen bent. De rij is een aantal straten lang en iedereen wordt in groepen binnen gelaten. Wil je zonder stress binnenkomen en niet al te lang hoeven wachten? Ik heb een aantal tips voor je:

  • Kom met de trein! Niet alleen Deventer is terug in de 19e eeuw, maar ook de parkeergelegenheid. Met de auto komen, is echt een heel erg slecht idee. Het station is op korte loopafstand van de wachtrij. Volg gewoon de menigte en het valt niet te missen.
  • Wil je toch echt met de auto komen, parkeer dan ergens buiten de binnenstad en ga te voet of met de bus verder naar het station. Ik kan je uit ervaring aanraden om aan de IJssel te parkeren en dan het pondje te pakken naar de overkant om te voet verder te lopen naar de binnenstad. Ook leuk voor kinderen!
  • Kom vroeg! We hebben de allerbeste ervaring met een aankomsttijd van ongeveer 10 uur ‘s ochtends. De rij is dan nog niet heel lang, de doorloop is sneller en ook al ben je al ruim voor 11 uur bij de ingang, je wordt gewoon binnengelaten. Hoe later op de dag, hoe langer je staat te wachten. Dit kan uiteindelijk oplopen tot een dikke anderhalf uur.
  • Neem geen buggy of kinderwagen mee. De wachtrij is zeer druk en beslaat de hele straat. Je staat behoorlijk op elkaar en kinderwagens of buggy’s zijn dan ontzettend onhandig. Mijn tip is om kinderen in een draagzak te doen, of indien mogelijk zoveel mogelijk zelf te laten lopen.

Gaat Dickens Festijn 2020 door?

Op de website van het Dickens Festijn is op 7 september 2020 bekend gemaakt dat het Dickens Festijn in 2020 helaas niet doorgaat en uitgesteld wordt tot 2021. De binnenstad van Deventer zal wel worden versierd met kerstbomen en guirlandes. Dus nog steeds de moeite waard om er in de winterperiode heen te gaan.

Ben jij wel eens bij Het Dickens Festijn in Deventer geweest?