Wanneer je ziek bent geweest en je wilt de rest van je gezin niet besmetten, is schoonmaken na de griep erg belangrijk.

Als iemand in je huishouden verkouden is, griep heeft of een andere vorm van een besmettelijke ziekte heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat de ziekte zich naar anderen verspreidt. Naast het regelmatig wassen van de handen, is het goed schoonmaken van je huis de eerste verdedigingslinie. Virussen kunnen namelijk op oppervlakten leven, soms enkele dagen tot weken. Hier leest je welke gebieden in huis het allerbelangrijkst zijn om schoon te maken na de griep.

Dingen die je moet schoonmaken na de griep

Voor je begint met schoonmaken na de griep

Wil je gaan schoonmaken na de griep of een ander ziekte, begin dan met het openzetten van de ramen voor wat frisse lucht. Trek de jaloezieën ook helemaal omhoog of de lamellen opzij voor natuurlijk licht in huis. Mocht je een oliebrander hebben, brandt dan een heerlijk frisse geur. Pepermunt- of citrusolie is heel lekker fris als je net ziek bent geweest.

Beddengoed, lakens en kleding

Wanneer je ziek bent, zweet je een heel stuk meer. Om over kwijlen en snotteren maar te zwijgen! Trek dus alle beddengoed van je bed ook de kleding die je droeg toen je ziek was. Alles! Was alles op de heetste temperatuur dat het materiaal toelaat. Kussens kun je ook wassen. Kijk gewoon op het label wat de instructies zijn en was altijd twee kussens om de lading goed te verdelen. Tips over hoe je de was efficiënt doet, zodat je snel klaar bent, vind je hier.

Matras

Als je in bed veel hebt gezweet en God mag weten wat nog meer, is het belangrijk dat je ook je matras goed schoonmaakt. Heb je duidelijke zweetplekken? Maak de plek dan vochtig met wat water en strooi er dan keukenzout overheen. Verwijder na een uur of twee met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout en neem de vlekken met je mee.

Om het matras puur een opfrisbeurt te geven, kun je hem bestrooien met een flinke hoeveelheid baking soda (zuiveringszout) en dit met een borstel in het matras borstelen. Laat dit een paar uur intrekken en zuig met een stofzuiger vervolgens alle baking soda er weer af. De baking soda neemt alle nare geurtjes met zich mee.

Tandenborstel

Wanneer je ziek bent geweest en je gebruikt je tandenborstel al een tijdje, is dit misschien een goed moment om hem weg te gooien en een nieuwe te kopen. Wanneer je toch graag liever je tandenborstel alleen reinigt, doe dan wat waterstofperoxide in een kopje (genoeg om de haren van de borstel onder te dompelen) en laat de tandenborstel een half uur weken. Daarna grondig naspoelen.

Badkamer

Mocht het zo zijn dat je meerdere badkamers hebt, beperk je dan bij één badkamer wanneer je ziek bent. Dan kunnen de andere gezinsleden de ‘schone’ badkamer blijven gebruiken en het scheelt ook nog eens met schoonmaken na griep. Waar je vooral aan moet denken, is het reinigen van de badkuip, het toilet, de wasbak, de kranen en lichtschakelaars. Heb je een badkamer inbouwnis? Houd die dan ook goed schoon.Knuffels en speelgoed

Wanneer kinderen ziek zijn geweest is de kans groot dat er allelei knuffels zijn onder gekwijld of gesnotterd. Gooi ze met het beddengoed in de wasmachine (let wel op dat ze niet te heet gewassen worden) en je kunt ze ook stomen met een stoomreiniger. Je kunt speelgoed ook de bovenste lade van de afwasmachine leggen. Plaats kleine items dan in een waszakje. Zorg dat er geen pannen of borden met verkleurende etensresten in de afwasmachine zitten, zoals pastasaus.

Veelgebruikte oppervlakten

Bacteriën kunnen het langst overleven op harde oppervlakten die niet poreus zijn. Probeer deze tijdens je ziekte dus regelmatig af te vegen met iets dat desinfecterend werkt. Poets nadat je ziek bent geweest nogmaals goed alle oppervlakten, zoals trapleuningen, doorknoppen, lichtschakelaars, enzovoort.

Elektronische apparaten

Veeg met een desinfecterend middel ook alle elektronische apparaten schoon, zoals telefoons, toetsenborden, tablets, afstandsbedieningen en game consoles. Voor moeilijk te bereikbare plekjes kun je een wattenstaafje met desinfecterende alcohol gebruiken. Laat alles vervolgens aan de lucht drogen.

Vuilnisbakken

Je afvalbakken hebben hoogstwaarschijnlijk een breed scala aan vieze dingen te verwerken gehad. Vergeet dus ook niet om deze schoon te maken. Je kunt ze besproeien met een desinfecterend middel en dit even laten staan voordat je alles schoonveegt. Vergeet ook niet eventuele handvatten schoon te maken.

Keuken

Als de mogelijkheid hiertoe bestaat, probeer dan alle zieke gezinsleden zoveel mogelijk uit de keuken te weren. Wanneer het om jezelf gaat, wordt dat natuurlijk iets lastiger, want iemand zal drinken en zakdoekjes moeten pakken. Maar probeer alsnog te vermijden dat je constant in de keuken bent. En als je niet meer ziek bent, geef dan alle kastgreepjes, die knoppen van de kraan, lichtschakelaars en andere veel aangeraakte dingen een goede reiniging.De lijst lijkt misschien eindeloos en ik snap echt wel dat je, wanneer je eindelijk weer beter bent, geen zin hebt om uitgebreid te gaan poetsen. Maar het valt echt wel mee en het kan zelfs al in een half uur!

Denk jij eraan om schoon te maken wanneer je ziek bent geweest?