Wist je dat het in een aantal gevallen een heel slecht idee is om azijn te gebruiken om schoon te maken?

Al eerder schreef ik over het maken van je eigen allesreiniger met azijn. Azijn is een geweldig schoonmaakmiddel! Je kunt er van alles mee schoonmaken. Toilet, badkamer, ramen, snijplanken, noem maar op. Maar wist je dat het in een aantal gevallen een heel slecht idee is om azijn te gebruiken? In deze gevallen kan het juist schadelijk zijn.

Deze materialen mag je nooit met azijn schoonmaken

Deze materialen mag je nooit met azijn schoonmaken

Voorkom schoonmaakfouten! Het is makkelijk om je te laten meeslepen wanneer iedereen het over zo’n wondermiddel heeft. En ondanks dat het een geweldig middel is met van nature reinigende eigenschappen, een magisch wondermiddel is het zeker niet. Gedestilleerde witte azijn, oftewel schoonmaakazijn, is een vloeistof die azijnzuur bevat. Daarom heeft het chemische reacties met bepaalde andere stoffen. Over het algemeen is het veilig te gebruiken, maar dit zijn 7 dingen die je nooit met azijn moet schoonmaken.

Touchscreens

Wat je echt nooit schoon moet maken met azijn is het scherm van je smartphone of tablet. Hier zit namelijk een speciale coating op, dat vet afstoot. Dit voorkomt o.a. vingerafdrukken. Poets je dit laagje eraf, zal je beeldscherm steeds viezer worden.

Natuursteen

Wanneer je bijvoorbeeld een aanrechtblad hebt van graniet of marmer, zal het azijnzuur het poreuze steen aantasten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld citroensap. Vermijd dit dus! Lees hier de beste tips om veilig natuursteen schoon te maken.

Ei

Als je ergens ei hebt geknoeid, of iemand heeft een grap met je uitgehaald door een rauw ei tegen je raam te gooien (hey, het gebeurt…), maak het dan nooit schoon met azijn. Ei en azijn zorgen voor een chemische reactie, waardoor het ei gaat stollen en dan krijg je het nog moeilijker schoon.Strijkijzer

Azijn is een geweldig middel om iets te ontkalken. Maar je strijkijzer ermee reinigen is een slecht idee! Het azijnzuur kan het binnenwerk van je strijkijzer beschadigen en dan ben je nog verder van huis. Doe dit dus nooit met azijn.

Stenen of houten vloeren

Om dezelfde reden dat je een natuurstenen aanrechtblad nooit moet schoonmaken met azijn, geldt dit ook voor je stenen of houten vloer. Het azijnzuur beschadigd de beschermlaag, waardoor de vloer dof zal worden.

Alles in combinatie met bleekmiddel

Combineer azijn nooit met bleekmiddel, bijvoorbeeld om kleding te wassen. Bleek reageert namelijk op het azijnzuur en hierdoor ontstaat een schadelijk gas, wat heel slecht is voor jou en je kleding.

Parels

Parels bestaan ​​uit marmer, kalksteen en calciumcarbonaat. Het calciumcarbonaat in de parel reageren met het zuur, waardoor het oplost. Je kan ze beter schoonmaken met een zachte doek, lauwwarm water en milde afwasmiddel. Wil je weten hoe je je sieraden het beste schoon kunt maken. kijk dan hier.

Heb jij wel eens één van deze dingen met azijn schoongemaakt? En wat gebeurde er?