Er zijn best wat dingen die je te vaak schoonmaakt. Dus neem even een pauze en relax! Deze klusjes kun je best wat langer laten liggen.

Kende jij al alle dingen die je te vaak schoonmaakt? Ik heb heel lang gedacht dat iedereen die mijn blog bezoekt, vast een grote fan van het huishouden moet zijn. Ondertussen weet ik beter. Jij wilt, net als ik, simpelweg een manier vinden om de tijd die je in het huishouden steekt te verkorten, zonder verlies van resultaat. En soms is dat lastig, maar soms ook heel makkelijk.

Dingen die je te vaak schoonmaakt

Geloof het of niet, maar er zijn dingen die je te vaak schoonmaakt. Dus misschien wordt het tijd om even een pauze te nemen! Dit zijn namelijk negen dingen die je te vaak schoonmaakt.

Dingen die je te vaak schoonmaakt
Kleding

Als je het gevoel hebt dat je het grootste gedeelte van de tijd in het washok zit, dan is de kans groot dat je je kleding te vaak wast. Tenzij je vies werk hebt gedaan, overmatig zweet of je eten overal knoeit, kun je kleding prima langer dan een dag dragen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals ondergoed, sokken, sportkleding en alle andere dingen die je dicht op je lichaam draagt.

Afwas

Het is niet verkeerd om overgebleven eten van je bord te schrapen voordat het in de vaatwasser gaat, maar skip voortaan het voorspoelen maar. Vaatwasmiddelen bevatten enzymen die zich hechten aan het voedsel en ze oplossen, om daarna weggespoeld te worden. Als er niets is om aan te hechten, zal het wasmiddel meteen wegspoelen en dat is verspilling. De vaatwasser een schoonmaakbeurt geven, dat kan je maandelijks doen.

Winterjassen

Wil je besparen op kosten voor de stomerij? De meeste winterjassen kunnen prima één keer per seizoen gereinigd worden. De truc om zo lang mogelijk bij de stomerij weg te blijven, is om vlekken snel te spotten en juist te behandelen. Hang jassen na het dragen ook netjes weer weg en gebruik een geschikte borstel om stof en draadjes te verwijderen.Gordijnen

Gordijnen in woonkamer en slaapkamers hoeven niet heel vaak te worden gewassen. Een jaarlijkse grondige reiniging is voldoende. Heb je gordijnen in de keuken hangen, is het beter om ze twee keer per jaar te wassen, omdat er dan vetdeeltjes in terechtkomen.

Tapijten

Ook voor tapijten geldt dat het voldoende is om ze één keer per jaar goed te reinigen. En nee, dat is geen excuus om ze niet wekelijks te stofzuigen of een opfrisbeurt te geven, want dat is wel nodig. Regelmatig stofzuigen voorkomt dat vuil diep in het tapijt trekt. Overweeg je om je tapijt zelf te reinigen, denk dan goed na. Wanneer je dit zelf doen, kan je eigenlijk alleen maar kwaad dan goed doen. Teveel water en reinigingsmiddel kan namelijk vuil aantrekken of schimmel veroorzaken.

Badspeelgoed

Kinderen kunnen een aantal keer week een bad goed gebruiken maar hun speelgoed kan er wel langer tegenaan zonder schoonmaakbeurt. Als je na elk gebruik het speelgoed goed afspoelt onder stromend water, hoef je ze verder maar één keer per maand grondig te reinigen. Lees hier hoe je badspeelgoed reinigt.Kussens

Beddengoed en kussenslopen kun je het beste wekelijks wassen, omdat ze in direct contact staan met je huid. De kussens kan je echter langer laten liggen. Elke half jaar is voldoende. Als je ze vaker wast, raken ze snel uit vorm en liggen ze niet meer fijn. Bijna alle soorten kussens kun je gewoon zelf wassen, maar kijk wel goed naar de wasvoorschriften!

Oven

De oven schoonmaken hoeft niet op je wekelijkse takenlijst te staan. Als je alles wat je knoeit gewoon meteen opveegt, is twee of drie keer per jaar een schoonmaakbeurt genoeg. Plan bijvoorbeeld een flinke schoonmaakbeurt na de feestdagen!

Voorraadkast

Omdat je de koelkast voornamelijk gebruikt voor verse, maar ook rauwe producten, is het belangrijk om deze wekelijks schoon te maken. De voorraadkast is natuurlijk een ander verhaal. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Gewoon even helemaal leeghalen, checken op ongedierte (je weet maar nooit!), de planken een doekje geven en houdbaarheidsdata controleren.

Zijn er bij jou ook dingen die je te vaak schoonmaakt?