Vooral kinderen hebben er vaak mee te maken. Brandnetel irritatie. Wat helpt er tegen? Deze truc geeft direct verlichting!

Het is ongevaarlijk en geen giftige plant, maar als je de brandhaartjes op je huid krijgt, kan dit behoorlijk gaan jeuken. Brandnetel irritatie! Op de stengel en aan de onderkant van de bladeren van de brandnetel zitten haartjes die bij aanraking een zuur afgeven. Dit zuur veroorzaakt per direct irritatie en bultjes. Super vervelend en helaas zijn het vooral kinderen die dit vaak overkomt.

Brandnetel irritatie bestrijden

Nou heeft de natuur hier iets geweldigs op gevonden. Vlakbij brandnetel groeit namelijk altijd weegbree en hondsdraf. Als je dit plukt en de bladeren een beetje kneust zodat er sap uit komt, kun je dit over de bultjes wrijven. Dit helpt goed tegen de jeuk.

Er is alleen één probleem met deze methode. Door over de bultjes te wrijven, zou het kunnen dat je het stofje dieper in de huid wrijft waardoor het nog meer gaat jeuken. Daar komt bij dat je bij het zoeken naar weegbree en hondsdraf vaak ook weer tegen brandnetels aan loopt. Niet handig.

Gelukkig is er een betere oplossing!1. Spoelen met water

Je begint met de geïrriteerde huid goed te spoelen met water. Probeer daarbij de huis zo weinig mogelijk aan te raken. Je kan dit onder de kraan doen of in een stromend beekje, maar water uit een drinkfles eroverheen gieten, dat werkt ook prima.

Het water spoelt het irriterende stofje voor een groot deel weg. Na het spoelen dep je de huid voorzichtig droog. Niet wrijven.

2. En nu komt het… Plakband!

Plak een stuk plakband op de geïrriteerde huid en trek het er daarna snel vanaf. De tape neemt de brandhaartjes mee die in de huid zitten, waardoor er geen zuur meer afgegeven wordt.

Je kan dit net zo vaak doen als nodig is. Een pleister werkt ook goed. Zorg in ieder geval dat je voor een kind een wat minder sterke tape gebruik, zoals bijvoorbeeld washitape.

Zo simpel is het! Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Brandnetel irritatie is hartstikke vervelend, zeker voor kinderen. Ik kan me herinneren dat ik echt gek werd van de pijn, als ik weer eens door een brandnetelveld had gelopen.

Kan jij nog herinneren hoe brandnetel irritatie voelde? En wat heb je gedaan om er vanaf te komen?