Waarom ik mijn dochter’s gezicht niet online laat zien

Een paar jaar geleden werd mijn schoonzusje moeder van een super lief mannetje, waar Rick en ik als oom en tante mega trots op waren. Een paar weken later, trots als ik was, nam ik een selfie met de kleine man en postte het op Instagram. Ik liet het aan mijn schoonzusje zien, maar haar reactie had ik niet helemaal verwacht. Ookal was het deze keer oke en vond ze de foto erg leuk, ze vroeg me vriendelijk om de volgende keer niet zonder haar toestemming een foto van haar kindje op internet te zetten. Nu ik dit zo typ, snap ik ook niet dat ik dit niet zelf kon bedenken. Het zette me echt aan het denken.

Zelf nu, een paar jaar later, nu ik zelf een blog heb die grotendeels is gericht op mijn gezin, denk ik er nog wel eens aan en wat ik eigenlijk van dit standpunt vind. Mensen die mij volgen op Instagram hebben misschien al gemerkt dat mijn dochter nooit met haar complete gezicht te zien is. Ik heb hier een aantal redenen voor, die ik graag met je wil delen. Vooral omdat ik het zelf ook interessant vind om de mening van anderen hierover te horen.

De eerste (en volgens mij belangrijkste) reden om deze keus te maken, is ‘toestemming’. Het is eigenlijk heel gek om constant foto’s van een baby online te zetten, terwijl je eigenlijk helemaal niet weet of hij of zij dat wel wil. En niet eens alleen van een baby, ik vind dat eigenlijk en elke situatie raar, ook met volwassenen. En omdat een baby dat zelf niet kan aangeven, moeten wij, haar ouders, haar privacy beschermen totdat ze oud genoeg is om dat zelf te doen en te bepalen. Volgens mij is dat niet meer dan eerlijk. En natuurlijk is dat niet altijd makkelijk. Mijn dochter heeft het knapste gezichtje van de wereld en we barsten uit elkaar van trots. Maar nee, ik hou me toch in.

Een andere belangrijke reden is veiligheid. Social media is nog best nieuw en we beginnen volgens mij nu pas de gevaren in te zien van je gezicht en informatie online zetten. Laat staan dat van onze kinderen. Ik ken verhalen van babyfoto’s of echo’s die gebruikt worden voor advertenties zonder toestemming. Zelfs crimimelen kunnen ze stelen en gebruiken om mensen op te lichten, denk aan ‘draagmoeders’ met nepzwangerschappen. Ik postte in het verleden nog wel eens foto’s van mijn dochter (en haar gezicht) op Facebook, omdat ik alleen bevriend was met real life vrienden en echte familie. Maar sinds een paar maanden heb ik ook geen Facebook meer, vanwege de privacyproblemen.

Dit onderwerp wordt vooral heel naar, wanneer vrienden of familie ongevraagd foto’s van je kind op internet zetten, zoals ik helaas in het verleden ook deed. Laatst maakte ik het zelf mee. Ik vond het ontzettend vervelend en ongemakkelijk om diegene erop aan te spreken, maar ik moest het doen. Sommige mensen zullen vast vinden dat ik overdrijf en zullen mijn redenen niet begrijpen. Maar dat is oké, ze hebben het recht om te denken wat ze willen. Net zoals ik het recht heb om mijn dochter’s gezicht niet online te willen hebben, totdat ze zelf kan bepalen wat ze hiervan vindt.

Wat is jouw mening hierover?

Share: