Een dode vogel opruimen is niet zo fijn, maar het is belangrijk dat het goed gebeurt. En wist je dat je alle dode vogeltjes moet melden?

Niemand vind het leuk om een dood vogeltje in zijn tuin te vinden, maar helaas is het de natuur dat er af en toe een vogel sneuvelt. Dit kan door een ongelukje komen, door ziekte of een kat die op jacht was. Geen paniek! Een dode vogel opruimen is misschien een vies werkje, maar als je het op de juiste manier doet, hoef je je geen zorgen te maken.

Dode vogel opruimen op een veilige manier

Wanneer je een dode vogel hebt gevonden

Een dode vogel kan je overal vinden. Onder een boom, onder een raam, maar ook gewoon overal in de natuur. De staat van de overleden vogel kan je vaak vertellen hoe het is gestorven. Wanneer je de vogel onder een raam vindt, is de kans groot dat het is overleden door een botsing met het glas.

Wanneer je vermoed dat de vogel aan een ziekte is overleden, vergeet dan alles wat ik je hierna ga vertellen en raak de vogel niet aan, maar meld het bij Sovon. Ga echter in geen geval zelf de vogel onderzoeken. In geval van een ongelukje of roofdier, kan je de vogel prima zelf opruimen.Stap 1: Bescherm jezelf

Wanneer je in aanraking komt met een dode vogel, draag dan altijd handschoenen, aangezien insecten en bacteriën ziektes op mensen kunnen overbrengen. Het liefst gebruik je wegwerphandschoenen en gebruik nooit dezelfde handschoenen om later zaden of plantjes te planten, of andere huis- en tuinklusjes.

Stap 2: Gebruik het juiste gereedschap

Gebruik ook een schep of een ander makkelijk hulpmiddel om de dode vogel te verplaatsen, ook als je handschoenen draagt. Probeer de vogel zo min mogelijk aan te raken met je huid of je handschoenen.

Stap 3: Pak de dode vogel in

Stop de vogel in een plastic zat die afgesloten kan worden. Heb je zoiets niet bij de hand, wikkel de vogel dan zoveel mogelijk in kranten of iets anders wat in de GFT-container gegooid mag worden,

Stap 4: Bescherm het lichaam van de vogel voor roofdieren

Wanneer de dode vogel goed is ingepakt, kun je het in de GFT-container doen of begraven. Zorg bij gebruik van een container ervoor dat er geen roofdieren, huisdieren, aaseters of nieuwsgierige kinderen bij kunnen komen. Zorg dat het een bak is die dicht kan en gooi de vogel absoluut niet op een mesthoop. Als je de vogel wilt begraven, doe dit dan minstens 75 centimeter diep, zodat katten of andere roofdieren het niet gaan uitgraven.

Stap 5: Grondig schoonmaken

Als de plek van de vogel nog steeds vies is, verwijder dan de aarde waar het op gelegen heeft. Zorg er daarna voor dat je goed je handen wast met heet water en zeep, ook als je handschoenen hebt gedragen. Reinig ook het gereedschap dat je hebt gebruik, zoals bijvoorbeeld een schep.Een dode vogel melden

In principe is het belangrijk dat alle dode vogels gemeld worden bij Sovon of Dutch Wildlife Health Center. Bij DWHC kun je ook andere dode dieren melden. Zij onderzoeken het ‘normale’ patroon van sterfte van vogels en andere wilde dieren. Dit zorgt ervoor dat ze op tijd opvallende sterfte kunnen signaleren. Plotselinge hoge sterftecijfers kan een indicatie zijn dat er iets mis is. Dus vind je ergens een dood vogeltje, meld het dan! En heb je een jong vogeltje gevonden? Lees dan hier wat je moet doen in zo’n situatie.

Wist jij dat je alle dode vogels moet melden bij Sovon of DWHC?