Een dode vogel opruimen op een veilige manier
Schoonmaken Tuinieren

Een dode vogel opruimen uit je tuin op een veilige manier

Niemand vind het leuk om een dood vogeltje in zijn tuin te vinden, maar helaas is het de natuur dat er af en toe een vogel sneuvelt. Dit kan door een ongelukje komen, door ziekte of een kat die op jacht was. Geen paniek! Een dode vogel opruimen is misschien een vies werkje, maar als je het op de juiste manier doet, hoef je je geen zorgen te maken.

Dode vogel opruimen op een veilige manier

Wanneer je een dode vogel hebt gevonden

Een dode vogel kan je overal vinden. Onder een boom, onder een raam, maar ook gewoon overal in de natuur. De staat van de overleden vogel kan je vaak vertellen hoe het is gestorven. Wanneer je de vogel onder een raam vindt, is de kans groot dat het is overleden door een botsing met het glas.

Wanneer je vermoed dat de vogel aan een ziekte is overleden, vergeet dan alles wat ik je hierna ga vertellen en raak de vogel niet aan, maar meld het bij Sovon. Ga echter in geen geval zelf de vogel onderzoeken. In geval van een ongelukje of roofdier, kan je de vogel prima zelf opruimen.Stap 1: Bescherm jezelf

Wanneer je in aanraking komt met een dode vogel, draag dan altijd handschoenen, aangezien insecten en bacteriën ziektes op mensen kunnen overbrengen. Het liefst gebruik je wegwerphandschoenen en gebruik nooit dezelfde handschoenen om later zaden of plantjes te planten, of andere huis- en tuinklusjes.

Stap 2: Gebruik het juiste gereedschap

Gebruik ook een schep of een ander makkelijk hulpmiddel om de dode vogel te verplaatsen, ook als je handschoenen draagt. Probeer de vogel zo min mogelijk aan te raken met je huid of je handschoenen.

Stap 3: Pak de dode vogel in

Stop de vogel in een plastic zat die afgesloten kan worden. Heb je zoiets niet bij de hand, wikkel de vogel dan zoveel mogelijk in kranten of iets anders wat in de GFT-container gegooid mag worden,

Stap 4: Bescherm het lichaam van de vogel voor roofdieren

Wanneer de dode vogel goed is ingepakt, kun je het in de GFT-container doen of begraven. Zorg bij gebruik van een container ervoor dat er geen roofdieren, huisdieren, aaseters of nieuwsgierige kinderen bij kunnen komen. Zorg dat het een bak is die dicht kan en gooi de vogel absoluut niet op een mesthoop. Als je de vogel wilt begraven, doe dit dan minstens 75 centimeter diep, zodat katten of andere roofdieren het niet gaan uitgraven.

Stap 5: Grondig schoonmaken

Als de plek van de vogel nog steeds vies is, verwijder dan de aarde waar het op gelegen heeft. Zorg er daarna voor dat je goed je handen wast met heet water en zeep, ook als je handschoenen hebt gedragen. Reinig ook het gereedschap dat je hebt gebruik, zoals bijvoorbeeld een schep.Een dode vogel melden

In principe is het belangrijk dat alle dode vogels gemeld worden bij Sovon of Dutch Wildlife Health Center. Bij DWHC kun je ook andere dode dieren melden. Zij onderzoeken het ‘normale’ patroon van sterfte van vogels en andere wilde dieren. Dit zorgt ervoor dat ze op tijd opvallende sterfte kunnen signaleren. Plotselinge hoge sterftecijfers kan een indicatie zijn dat er iets mis is. Dus vind je ergens een dood vogeltje, meld het dan! En heb je een jong vogeltje gevonden? Lees dan hier wat je moet doen in zo’n situatie.

Wist jij dat je alle dode vogels moet melden bij Sovon of DWHC?

2 Reacties

  1. Chirin zegt:

    Triest maar waar, vogels overlijden nu eenmaal, mijn duif, lieve duif, die ik zo lief had overleed plotseling diep triest. Het was een lieve schattige nog kleine duif en humorvolle duif die op mijn balkon verbleef. Ik begrijp nog steeds niet waaraan ie is overleden. Zijn energie is nog steeds voelbaar op de plek waar hij overleed en de geluidjes die hij maakte zijn nog steeds hoorbaar voor mij. Ik ben zo blij, ik denk arme duif heeft niet geleden dapper gestorven niet tekeer gegaan, en toch nog zijn energie nagelaten ik vindt het zo dankbaar van het duif. Ik voel me nu ook minder troosteloos, ergens is toch zijn ziel. Ik heb ook met een handschoen en plastic zak hem moeten weghalen en afscheid genomen. Gelukkig was hij niet erg ziek, maar toch doet het mij pijn om hem los te laten het is heel recent gebeurt. Ik wil dat hij in mijn dromen komt. Ik kan een hele pagina over schrijven, maar het is te emotioneel voor mij het voelde als een familielid.

  2. Er gaat een wereld voor me open! Ik had echt geen idee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.