In de herfst ligt je tuin vaak vol met bladeren. Misschien baal je ervan! Maar wist je dat je van alles kunt doen met herfstbladeren?

In de herfst ligt je tuin vaak vol met bladeren. Ze vinden je tuin vanzelf, je hoeft er niet eens een boom voor in je tuin te hebben. Maar wist je dat je van alles kunt doen met herfstbladeren?

Hoelang is het geleden dat je in een berg herfstbladeren bent gesprongen? Ik zou het gewoon eens doen, want het is nog steeds enorm leuk. Maar ruim daarna de bladeren vooral niet op, want je kunt er nog van alles mee doen!5 Dingen om te doen met herfstbladeren

1. Bladaarde

Wanneer je alle herfstbladeren bij elkaar verzameld (dus zonder bijvoorbeeld keukenafval erbij) in een bak of jutezakken, kun je hier bladaarde van maken. Het is een lang proces wat één tot twee jaar duurt. De bladeren breken af door schimmels (dus niet door warmte) en worden een kruimelig product, wat je bijvoorbeeld ruikt als je door het bos loopt.

Bladaarde voegt op zich niet heel veel voedingsstoffen aan je grond toe, maar het zorgt ervoor dat de structuur van de grond, en dus ook het vermogen om water vast te houden, enorm verbetert. Let erop dat je geen zieke bladeren meeneemt en bij langdurig droog weer, de bladeren wat vochtig maakt.

2. Compost

Gevallen bladeren zijn een zeer goede koolstofbron voor je composthoop. Gooi de bladeren bij het andere keuken- en tuinafval en succes gegarandeerd voor een goede composthoop. Wanneer je de bladeren eerst kleiner maakt zullen ze sneller vergaan, maar dit is niet noodzakelijk. Gebruik echter niet teveel bladeren, anders verstoor je de balans.3. Laat ze op het gras liggen

Wat je heel goed kunt doen wanneer je grasveld bezaaid ligt met bladeren, is er gewoon met de grasmaaier overheen gaan. Tenzij je natuurlijk kunstgras op je gazon hebt. Wanneer er echt veel ligt, zou je eerst één keer met je hark het grootste gedeelte weg kunnen halen. Wanneer je daarna met de grasmaaier eroverheen gaat maak je de bladeren kleiner. Dit komt tussen het gras te zitten en dat voedt de bodem, wat heel goed is voor je grasveld.

4. Wees creatief

We weten allemaal hoe mooi herfstbladeren zijn. En ze hoeven hun mooie kleuren helemaal niet te verliezen, alleen maar omdat ze van de boom zijn gevallen. Verzamel de mooiste bladeren, droog ze en maak er mooie dingen mee. Dat is ook meteen leuk project met kinderen en je kunt er leuk je huis mee decoreren!

5. Bodembedekker

Bladeren zijn een uitstekende bodembedekker voor je border, die er ook meteen heel natuurlijk uitzien. Het beste is om de bladeren te versnipperen. Ze vormen dan een beschermende laag boven je grond, waar water en lucht gewoon nog doorheen komt. Wanneer je de bodem ermee hebt bedekt, sproei er dan flink wat water overheen, zodat ze goed blijven liggen en niet wegwaaien.

Gebruik jij herfstbladeren nuttig, of laat je ze gewoon liggen?