Douchegordijnen worden blootgesteld aan badzeep, lichaamsvuil en enorm veel vocht. Je douchegordijn regelmatig schoonmaken is daarom heel belangrijk.

Douchegordijnen hebben een functionele rol in de badkamer door het water op de juiste plaats te houden, of een decoratieve rol door een bepaalde sfeer te creëren. Maar of je nu kiest voor een eenvoudig plastic gordijn of eentje met een luxe uitstraling, het douchegordijn schoonmaken blijft belangrijk.

Douchegordijnen worden blootgesteld aan badzeep, lichaamsvuil en enorm veel vocht. Vochtigheid die de groei van schimmel bevorderen. Als je leert hoe je een douchegordijn van stof, plastic of vinyl op de juiste manier reinigt, verleng je de levensduur van het product en blijft je badkamer een gezondere omgeving.

Tips voor het schoonmaken van je douchegordijn

Hoe vaak moet je een douchegordijn schoonmaken?

Hoe vaak je je douchegordijn moet schoonmaken, hangt sterk af van waar je douchegordijn van gemaakt is en hoe goed de lucht in je badkamer circuleert. Met een slechte circulatie zal er meer en sneller schimmelgroei ontstaan. Een goede vuistregel is om douchegordijnen in ieder geval elk seizoen een keer schoon te maken.

Stoffen douchegordijnen

Wanneer je een stoffen douchegordijn gaat schoonmaken, moet je eerst het label goed lezen. Hier vind je informatie over het vezelgehalte, instructies voor de watertemperatuur, de beste droogtemperatuur en, indien nodig, strijktips. Kijk hier echt goed na, want je wilt niet straks je douchegordijn weg moeten gooien door een wasfout.

Zo maak je het schoon

Haal het douchegordijn van de gordijnrails af. Controleer bij het verwijderen van de douchestang de ringen of haken om te zien of ze moeten worden schoongemaakt. Dit kan met een vochtige doek worden schoongeveegd.Was het gordijn niet heter dan 40° en gebruik het wol- of fijnwasprogramma. Gebruik een goed, sterk wasmiddel en een scheut witte natuurazijn. Is er veel kalkaanslag? Dan kun je in plaats van wasmiddel ook een vaatwastablet gebruiken. Tip: Stop een handdoek bij het douchegordijn. Deze schuurt tijdens het wassen er tegenaan en maakt het gordijn nog schoner.

Het douchegordijn drogen

Laat het douchegordijn aan de lucht drogen. Als je een goed geventileerde badkamer hebt, kun je het douchegordijn nat ophangen en de ramen openzetten. Heb je dat niet, hang hem dan ergens op waar hij wel goed droog kan worden. Doe hem niet in de droger, want dan zou hij kunnen smelten. Wil je je douchegordijn strijken, kijk dan op het label of dat kan en wat de instructies zijn.

Douchegordijn van vinyl

Douchegordijnen van vinyl worden meestal gekozen omdat ze wat zwaarder zijn en daardoor mooi recht naar beneden vallen. Ze houden water vanuit de douche goed tegen. Veel consumenten geven echter de voorkeur aan zachtere uitvoeringen, omdat er wat bezorgdheid is over de gezondheidseffecten van dampen die optreden wanneer de stof wordt blootgesteld aan hitte. Douchegordijnen van vinyl zijn er in verschillende gewichten en kunnen worden gebruikt als voering voor een stoffen douchegordijn dat niet waterafstotend is of als een op zichzelf staand douchegordijn.

Zo maak je het schoon

Haal het douchegordijn naar beneden en check of de ringen of haken schoon zijn. Douchegordijnen van vinyl kunnen in een wasmachine worden gereinigd met behulp van koud water en een mild wasprogramma. Doe er altijd wat kleurvaste handdoeken of T-shirts bij in de wasmachine en haal hem na het wassen ze snel mogelijk uit de wasmachine. Dit alles voorkomt dat je douchegordijn erg gaat kreuken.

Douchegordijn van vinyl drogen

Plaats nooit een douchegordijn van vinyl in een wasdroger. Als je hem uit de wasmachine haalt, schud hem dan goed en hang hem direct weer aan de douchestang om aan de lucht te laten drogen. Eventuele kreuken moeten verdwenen zijn tegen de tijd dat het gordijn droog is. Als dat niet het geval is, zal de volgende warme douche het vinyl helpen ontspannen en de kreuken glad maken.

Meer over het schoonmaken van je badkamer

Wil je meer lezen over verschillende schoonmaakklusjes in je badkamer? Bekijk dan eens deze artikelen: