Wanneer je graag duurzame merken koopt, zal je de term greenwashing wel eens voorbij zien komen. Wat is het en hoe vermijd je het?

Tegenwoordig is voor veel bedrijven duurzaamheid een marketingtool geworden. Een manier om klanten te vinden en te binden. Niet elk bedrijf is echter zo duurzaam als ze beweren en greenwashing komt helaas heel veel voor. Omdat zo veel bedrijven claimen alles te doen voor een betere wereld, kan het zijn dat je het overzicht kwijtraakt.

Daarom wil ik graag voor jou op een rijtje zetten waar je precies op moet letten als je graag duurzame merken koopt. Ik geef je handvatten om verschillende merken te evalueren en te bepalen of ze duurzaam of greenwashing zijn.

Wat is greenwashing? Zo herken je echt duurzame merken!

Wanneer is iets ethisch en duurzaam?

Voordat ik verder ga, wil ik eerst uitleggen wat het betekent wanneer een merk ethisch en duurzaam is. Als je dit weet, wordt het al makkelijker om meteen te zien of een bedrijf duurzaam is of niet.

Duurzaam

Een merk is duurzaam wanneer de productie en inkoop van materialen een minimale impact op het milieu hebben. Een bedrijf mag zich duurzaam noemen, als:

 • het gebruik van gevaarlijke chemicaliën wordt vermeden.
 • er hoogwaardige materialen worden gebruikt, die op natuurlijke wijze kunnen worden afgebroken of gerecycled.
 • consumenten worden aangemoedigd om alleen te kopen wat ze echt nodig hebben.

Dit laatste punt wordt door bedrijven helaas nog al eens vergeten. Kleding kan duurzaam zijn gemaakt, maar wanneer er heel veel geld aan marketing wordt uitgegeven om de kleding te promoten en mensen aan te moedigen er heel veel van te kopen, is dit niet duurzaam.

Ethisch

Ethisch zijn, betekent dat werknemers eerlijk betaald en goed behandeld worden. Bedrijven zouden zich niet bezig moeten houden met dierenmishandeling en over het algemeen dierlijke producten moeten vermijden in het productieproces.

Wanneer is een merk echt duurzaam?

Wat is greenwashing?

Men spreekt over greenwashing wanneer een bedrijf zichzelf in de markt zet als duurzaam, maar dit in de praktijk niet waarmaakt. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten.

 • Wanneer een bedrijf helemaal niets zegt over duurzaam zijn, kun je ervan uit gaan dat ze niet duurzaam zijn. Technisch gezien moet een bedrijf beweren duurzaam te zijn om te spreken van greenwashing, maar het is toch belangrijk om te vermelden. Je kunt er altijd vanuit gaan dat als een bedrijf duurzaam is, ze hier absoluut open over zijn, aangezien het goede marketing is.
 • Het bedrijf heeft het over duurzaamheid, maar het blijft altijd vaag en zonder uitleg over specifieke maatregelen die dit ondersteunen.
 • Het bedrijf heeft een specifieke lijn of een paar producten die als duurzaam staan aangemerkt. Veel bedrijven zullen de aandacht willen vestigen op deze producten, maar dat neemt niet weg dat de rest van de producten niet duurzaam zijn geproduceerd en het overkoepelende bedrijfsmodel nog steeds schadelijk kan zijn voor het milieu.

Duurzaam of greenwashing?

Soms is het echt moeilijk te bepalen of een bedrijf duurzaam en ethisch te werk gaat, omdat ze gebruik maken van extreem slimme marketing. Als je het belangrijk vind om duurzame producten te kopen en te gebruiken, onderzoek dit dan dus goed van te voren.

Check de website van het bedrijf

Een goede manier om te onderzoeken of een bedrijf duurzaam en ethisch is, is om de website te bekijken. Als een bedrijf echt 100% duurzaam is, dan zou je daar informatie over moeten kunnen lezen. De dingen die je terug zou moeten kunnen vinden, zijn:

 • Alle werknemers van de hele productieketen worden eerlijk betaald.
 • Dwang- of kinderarbeid is verboden en fabrieken zijn veilig volgens lokale richtlijnen.
 • Het bedrijf herinvesteert in de lokale gemeenschap.
 • Water wordt hergebruikt in het productieproces.
 • Verpakkingen zijn 100% gerecycled of composteerbaar.
 • Er worden duurzame stoffen en niet-giftige kleurstoffen gebruikt.
 • Er wordt openheid gegeven over omstandigheden in fabrieken, inclusief namen, locaties en foto’s.
 • Als een bedrijf claimt ethisch te zijn, zal je dat in het management, de werknemers en marketingcampagnes diversiteit terug kunnen zien. Dat houdt in dat je o.a. verschillende lichaamsvormen en huidskleuren terugziet.
Hoe herken je een duurzaam merk?
Zoek naar belangrijke keurmerken

Wanneer je dit allemaal hebt bekeken, kun je je nog steeds afvragen of een bedrijf echt doet wat het beweert. Dat is waarom verschillende keurmerken in het leven zijn geroepen. Bedrijven zijn verplicht zich aan bepaalde regels te houden om deze keurmerken te mogen laten zien op bijvoorbeeld hun website. Vaak moet hier ook voor betaald worden en toestemming worden gegeven om op onverwachte momenten te worden gecontroleerd. Een aantal populaire en belangrijke keurmerken zijn:

 • BCI (Better Cotton Initiative)
 • BlueSign
 • Fair Wear Foundation
 • Oeko-Tex 100
 • B-Corp
 • Organic 100 Content Standard
 • Bont Voor Dieren
 • PETA (People for the Ethical Treatment of Animals)
 • Fur Free Retailer
 • UTZ
 • Fairtrade
 • Beter Leven
Bekijk de social media en marketingcampagnes

Het kan ook nuttig zijn om te bekijken hoe het bedrijf met social media en marketingcampagnes omgaat. Vooral wanneer het bedrijf geen keurmerken lijkt te hebben. Maken ze bijvoorbeeld constant reclame en stimuleren ze je in feite om meer en meer te kopen? Dat is geen goed teken en kan duiden op greenwashing. Heeft het bedrijf het over meer dan alleen hun product en pakken ze belangrijke onderwerpen aan, zoals diversiteit? Dat is zeker wel een goed teken!

Zoek recente nieuwsberichten over het bedrijf

Waar je ook veel informatie uit kunt halen, zijn recente nieuwsberichten over een bedrijf. Is er veel controversie en negatieve publiciteit wat betreft ethiek en duurzaamheid? Dan weet je meteen waar je aan toe bent. Houdt wel in gedachten dat mensen (en bedrijven) kunnen veranderen en dat het misschien loont dit bedrijf over een aantal jaar nog eens te bekijken.

Neem contact met ze op

Als je al het bovenstaande hebt gecheckt en je bent nog steeds niet helemaal overtuigd dat er geen sprake is van greenwashing, kun je natuurlijk ook zelf contact opnemen met een bedrijf. Dit kan via email of, heel makkelijk, via DM.

Hier is een voorbeeldbrief, mocht je niet weten hoe je het aan moet pakken.

Hallo team [BEDRIJFSNAAM],

Ik ben geïnteresseerd in het kopen van [PRODUCTNAAM] van uw merk, maar ik wil zeker weten dat ik een merk steun dat aansluit bij mijn waarden. Kortom, ik wil mijn steun geven aan een ethisch en duurzaam merk dat diversiteit hoog in het vaandel heeft staan. Ik heb zelf wat onderzoek gedaan, maar kon helaas geen antwoord vinden op de volgende vragen. Kunt u ze voor mij beantwoorden?

Dit is wat ik wil weten:

– Waar wordt uw kleding gemaakt? Zijn uw fabrieken veilig?
– Hoe zorgt u ervoor dat uw werknemers in elke stap van de productieketen een leefbaar loon krijgen?
– Welke maatregelen heeft u getroffen om uw impact op het milieu te verminderen? Heeft u keurmerken voor uw producten, stoffen of kleurstoffen?
– Wat zijn uw diversiteitsstatistieken voor leidinggevenden, management en uw kantoren?

Bij voorbaat dank en ik kijk uit naar uw antwoord!

Met vriendelijke groeten,
[JE NAAM]

Op basis van de reactie die je krijgt, of natuurlijk het ontbreken daarvan, zou je een beter idee moeten krijgen of het bedrijf ethisch en/of duurzaam verantwoord is of niet. Als een bedrijf de tijd neemt om specifieke maatregelen uit te leggen, is dat natuurlijk een goed teken. Maar als ze vage berichten sturen, kun je er hoogstwaarschijnlijk vanuit gaan dat dit niet zo is.

Duurzaam of greenwashing? Zo houd je ze uit elkaar!

Conclusie

Om af te sluiten wil ik benadrukken dat geen enkel bedrijf perfect is, maar we absoluut moeten proberen de bedrijven te steunen die oprecht hun best doen, transparant zijn over hun tekortkomingen en een plan hebben om te verbeteren. Het is ook goed om te onthouden dat het kopen van tweedehands kleding en andere spullen altijd beter is dan nieuw, omdat je producten gebruikt die al in het systeem zitten en dus niet opnieuw geproduceerd hoeven te worden.

Als je je geen duurzame kleding kunt veroorloven, voel je dan ook niet slecht! Ik kan dat zelf ook niet altijd. Duurzame mode betekent ook dat je ervoor zorgt dat je kleding lang meegaat en dat je alleen koopt wat je nodig hebt. Je kunt nog steeds duurzaam zijn door rekening te houden met hoeveel je koopt, je kleding goed te behandelen en ze te repareren wanneer ze kapot gaan.

Ik snap dat al het bovenstaande best een beetje overweldigend kan zijn, maar ik hoop dat ik het op een duidelijke manier heb uitgelegd wat greenwashing is en hoe je het herkent. Laat het me vooral weten als je vragen, suggesties of opmerkingen hebt over dit onderwerp. En deel ook je eigen tips, ik hoor ze graag!