In Scandinavië leven de gelukkigste mensen ter wereld. Hygge speelt hier een belangrijke rol in. Wat is het en hoe kun je dit zelf toepassen?

De mensen in Scandinavië zijn volgens onderzoek al jaren de gelukkigste mensen op aarde. Een interessant gegeven! Geluk is een belangrijke factor voor onze gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gelukkig zijn kan zorgen voor een gezond hart, sterk immuunsysteem, minder pijn en een langer leven. Laten we dus leren van de gelukkigste mensen van de wereld. Wat is hun geheim? Er spelen waarschijnlijk verschillende factoren mee, maar dat een Hygge lifestyle een belangrijke bijdrage levert, is een ding dat zeker is.

Wat is hygge?

Hygge (Uitspraak: Húú-guh) is een Deens woord en betekent ongeveer zoiets als huiselijkheid of gezelligheid. Hygge heeft iets te maken met sfeer en niet zozeer met materiële zaken. Het gaat over saamhorigheid, intimiteit, aanwezig zijn, plezier hebben in de kleine dingen en dankbaarheid. Gewoon genieten! De Denen hebben dit concept opgenomen in hun dagelijks leven en zijn er gelukkiger door. Geweldig toch?

Een Hygge Lifestyle: 5 Tips om meteen te beginnen

Ik ben er van overtuigd dat velen van ons op een bepaalde manier Hygge al beoefenen. Door een weekend in een huisje in het bos door te brengen met mensen die belangrijk voor je zijn of met een dekentje op de bank een boek te lezen, ben je al een eind op weg.

Een hygge lifestyle in 5 stappen

Er zijn geen harde regels om ‘Hyggelig’ te leven. Wel zijn er richtlijnen en denkwijzen om over te nemen. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet.1. Eten en drinken

In Scandinavië zijn ze helemaal gek op warme broodjes en gebak. Ik ondersteun een gezond voedingspatroon, maar ik denk ook dat het belangrijk is jezelf zo nu en dan te verwennen met iets lekkers. En daar hoeft niet altijd veel suiker in te zitten. Comfort food is ook belangrijk. Stevige stoofpotten, verse soepen of vers gebakken popcorn uit je eigen pan, is super hygge. Ik heb al jaren het boek Comfort Food van Jamie Oliver op de plank staan. Deze recepten sluiten hier perfect bij aan. Maar ook warme chocolademelk en de geur van vers gebakken brood is hygge. Het idee is vooral om de tijd te nemen en te genieten van heerlijke dingen.

2. Kleding

Comfort is de hoogste prioriteit in Scandinavië. Vooral in de wintermaanden! Warme, gebreide, oversized truien zorgen voor een optimaal casual gevoel. Vergeet hierbij vooral sjaals niet. Hoe groter, dikker en knusser, hoe beter. Iets wat helemaal hygge is en wat veel van ons al hebben, zijn van die lekkere dikke sokken voor in huis. Maak het jezelf comfortabel!

3. Huiselijkheid

Hygge kan natuurlijk overal, maar het beste is om het in je huis zo gezellig en comfortabel mogelijk te maken. Zorg voor zacht licht (en dus niet dat felle witte licht) en zorg dat je een collectie fijne geurkaarsen hebt. Breng ook vooral de natuur naar binnen door lekker veel planten neer te zetten. Kies je voor planten die luchtzuiverend zijn, is dat nog beter. Waar je ook geen verkeerde keuzes in kunt maken, zijn kussens en dekentjes. Hoe meer er in je huis ligt hoe beter. Comfort is key!4. Saamhorigheid

Dit laatste punt is iets waar we in Nederland nog best veel moeite mee hebben en is misschien wel de belangrijkste. De mensen in Scandinavië weten waar hun prioriteiten liggen en daar leven ze ook naar. De balans tussen werk en privé is er perfect. In Denemarken werk je, wanneer je een gezin hebt, tot vier uur ‘s middags. Heb je geen gezin, dan werk je tot vijf uur ‘s middags. Overwerken bestaat er niet en in het weekend werken wordt eigenlijk afgekeurd. Dat zijn nog eens prioriteiten, niet waar?

Hoe kunnen we dit in Nederland toepassen? Kijk om te beginnen eens naar je eigen balans tussen werk en privé. Voelt dit goed voor je of kun je hier aanpassingen in maken? Probeer meer tijd vrij te maken voor vrienden en familie en blijf op de hoogte van wat er in hun leven speelt.

Heb je maar heel even tijd, bel dan eens iemand op en klets een beetje. Doe wat vaker je smartphone weg, speel eens een bordspel en nodig vaker mensen uit om te komen eten.

5. Mindset

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke, is je mindset aan de beurt. Je gaat geen hygge ervaren als je niet de juiste instelling hebt. Houd daarbij in gedachten: De beste dingen in het leven zijn gratis!

Wanneer je een eenvoudig en bescheiden leven probeert te leiden, zal je voelen wat hygge precies is. Je koopt het niet met geld en het kan alleen bereikt worden door de sfeer die je met je dierbaren creëert en alleen als het oprecht is. Gehaast of gestrest zijn past hier niet bij.

Was jij al bekend met hygge? En leef je er ook naar? Waarom wel of waarom niet?