Het schoonmaken van je huis en het bijhouden van de huishoudelijke taken kan overweldigend en eindeloos aanvoelen. Je hebt een plan nodig!

Het schoonmaken van je huis en het bijhouden van de huishoudelijke taken kan overweldigend en eindeloos aanvullen. Geloof me, ik weet wat je voelt! Wat je nodig hebt, is een plan. Een schoonmaakrooster. Een schoonmaakrooster maken, is veel meer dan alleen het opstellen van een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse takenlijst. Het is ook kijken naar de tijd en de prioriteiten die je hebt en dit passend op elkaar indelen.

Een schoonmaakrooster maken dat echt werkt!

Zo maak je een goed schoonmaakrooster

Een schoonmaakrooster hoeft en mag niet ingewikkeld zijn. Ook mag het vasthouden eraan niet betekenen dat je leven er om draait. Het is juist bedoeld om je meer vrijheid te geven, door gestructureerd te werk te gaan. Een goed schoonmaakrooster zou er voor moeten zorgen dat als je één dag overslaat, je nog steeds een schoon huis hebt.

Elk schoonmaakrooster is anders

Niet elk schoonmaakrooster werkt voor elk gezin. Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal andere levens. Jouw dagplanning ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan mijn dagplanning. Elke huishouden heeft een schoonmaakrooster nodig dat is opgesteld op basis van hun tijd, planning en behoeften. Daarbij is ieder huis ook anders en hebben verschillende mensen verschillende prioriteiten.

Ik veeg dagelijks, stofzuig wekelijks en dweil maandelijks. Mijn prioriteit is vooral dat de vloer leeg is en opgeruimd. Speelgoed opgeruimd, schoenen op hun plek, en geen rotzooi onder mijn voeten voelen als ik zonder schoenen loop. Dat is echt mijn grootste ergernis. Maar elke dag dweilen vind ik zelf niet nodig.Jij vind het misschien het belangrijkst dat de badkamer dagelijks wordt schoongemaakt en dat de badkuip altijd blinkt. Daarom heb ik nu ook geen vooropgesteld schoonmaakrooster voor je. Ik weet namelijk niet wat het beste voor jou werkt. Een schoonmaakrooster werkt het beste wanneer je hem zelf maakt.

Hoe maak je het perfecte schoonmaakrooster?

Ik heb een aantal tips voor je, zodat jij een schoonmaakrooster maakt dat past bij jouw leven.

Zorg dat je huis opgeruimd en georganiseerd is

Een deel van de reden waarom een huis er rommelig uitziet, is omdat er teveel spullen zijn en niets echt zijn plek heeft. Opruimen is de eerste stap!

Maak een lijst van alle ruimtes die je hebt

Voor mij is dat bijvoorbeeld: Woonkamer, keuken, gang 1, toilet 1, slaapkamer, kinderkamer, gang 2, badkamer, toilet 2, washok, logeerkamer, kantoor. Pak een groot vel papier en plaats elke ruimte in een vak.

Welke taken zijn er allemaal?

Nu ga je per ruimte kijken wat er daar op regelmatige basis gedaan moet worden. Dingen zoals stofzuigen, dweilen, maar ook beddengoed verschonen, vuilnisbakjes legen en gordijnen wassen. Echt alles wat je kunt bedenken. Dit schrijf je allemaal in het vak waar de ruimte staat aangegeven.

Bepaal je dagelijkse taken

Nu je weet wat er moet gebeuren en wat je prioriteiten zijn, kun je gaan opschrijven wat je dagelijks wilt doen. Dit zijn de kleine taken die er voor zorgen dat je huishouden op rolletjes blijft lopen en je leefruimte simpelweg leefbaar houdt. Ze helpen je de wekelijkse taken te vergemakkelijken.Bepaal je wekelijkse taken

Dit zijn de wat grotere taken, zoals dweilen, ramen lappen, noem het maar op. Het zijn de taken die verspreid mogen worden over de week. Bekijk je weekplanning en bepaal wanneer je wat doet. Je kunt dit zelf op een stuk papier noteren, maar ik gebruik hier de Tody app voor, dat werkt voor mij echt enorm fijn en ik vergeet nooit meer iets.

Bepaal je maandelijkse taken

Waarschijnlijk heb je maar een paar maandelijkse taken op je schoonmaakrooster staan. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de shutters, of het uitmesten van de voorraadkast. Deze taken kan je gedurende de maand verspreiden, zodat je niet overweldigd raakt.

Verdeel de rest van de taken per kwartaal, jaar of iets anders

Er zijn waarschijnlijk nog taken over die je niet zo vaak hoeft te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van achter de bank en de koelkast stofzuigen of het wassen van je gordijnen? Deze taken zijn bijvoorbeeld ook fijn om te doen wanneer je de lenteschoonmaak gaat houden!

Heb jij wel eens met een schoonmaakrooster gewerkt? Wat waren de problemen die je had om eraan vast te houden? Laat het me weten!